Referendum (foto: Đorđe Đoković)
Referendum (foto: Đorđe Đoković)
16.01.2022, 11:14

Na referendum izašlo 3,8 odsto građana Srbije

č: | fb:

Do 10 časova na referendumu o izmenama Ustava u delu o pravosuđu izašlo je ukupno 3,8 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je Posmatračka misije Crte. Statistička greška sa intervalom poverenja od 95 posto iznosi +/- 0,4 odsto.

 

Poređenja radi, na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine do 10 časova na glasanje je izašlo 9,1 odsto glasača.

 

Pravo glasa na referendumu ima ukupno 6.510.323 građana upisanih u birački spisak, a glasa se na 8.150 glasačkih mesta u Srbiji neračunajući glasačka mesta u inostranstvu i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

 

Sva glasačka mesta su otvorena, ali se na skoro 15 posto mesta kasnilo sa otvaranjem. Međutim, na značajnom broju glasačkih mesta - skoro 30 posto na otvaranju nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora.

 

Prilikom otvaranja glasačkih mesta, gotovo sva - 97 posto bila su opremljenja propisanim sredstvima za sprečavanje širenja koronovirusa.

 

Posmatračka misije Crte ima raspoređene posmatrače na 300 glasačkih mesta određenih na osnovu slučajnog uzorka, reprezentativnog za Srbiju, bez glasača sa Kosova i Metohije. Posmatranje procesa glasanja na takvom uzorku omogući će Crti da izveštava o toku glasanja, poštovanju zakona i procedura, izlaznosti i rezultatima referenduma.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 8 sati 41 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 38 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 15 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara