Referendum (foto: Đorđe Đoković)
Referendum (foto: Đorđe Đoković)
20.01.2022, 10:48

Rezultat referenduma, o kome valjevski naprednjaci ćute, dobra je vest za Srbiju

č: | fb:

Referendum o potvrđivanju Akta o izmenama Ustava Srbije, koji je održan u nedelju, nije doneo rezultate koje je Aleksandar Vučić očekivao, a građani Srbije su poslali jasnu poruku naprednjačkoj vlasti, smatraju lideri valjevske opozicije.

 

Predsednik valjevskih demokrata Zoran Jakovljević kaže da je procenat od jedva 30 posto izašlih građana na referendum o ustavnim promenama jasna poruka SNS-u i Aleksandru Vučiću da građani više ne mogu i ne žele da trpe.

 

"I pored svih mogućih pritisaka aktivista SNS-a, koji proganjaju građane, nekakvih spiskova iznuđenih kapilarnih glasova i na više mesta primećene krađe glasova kroz zaokruživanje onih koji nisu ni mogli da glasaju, jasno je da referendum nije doneo rezultate koje je Aleksandar Vučić očekivao. Jadne su te ustavne promene za koje je glasalo jedva 18 posto od ukupnog broja građanki i građana Srbije. Ovakav rezultat referenduma je zapravo dobra vest za Srbiju. Ona počinje da se budi i potrebno je još samo malo da se oslobodi stega naprednjačke vlasti. Očigledno je da je pravi referendum za našu zemlju i naš grad onaj koji će se održati na izborima 3. aprila. Tada je važno da kažemo ne Aleksandru Vučiću i svim njegovim pratiocima koji poput termita nagrizaju Srbiju već deset godina", rekao je Jakovljević.

Zoran Jakovljević

Zoran Jakovljević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema njegovim rečima naprednjaci će u periodu do 3. aprila pokušati sve kako bi se izvukli iz nezavidne situacije u kojoj su se nakon referenduma našli.

 

"Bes vođe je veliki, a bič kojim će bičevati svoje sledbenike dugačak. Biće verovatno i puno očajničkih poteza. Ne bi nas iznenadilo da vrlo brzo bude najavljena neka nova podela novca građanima iz budžeta koji se puni kreditima koje će ti isti građani vraćati sa kamatom. Zato je važno da 3. aprila ovo što je počelo na referendumu dovedemo do kraja i smenimo ovu vlast kako bi Srbija mogla da živi slobodno i normalno", zaključio je predsednik GrO DS Zoran Jakovljević.

 

Valjevski naprednjaci nisu se oglasili nakon referenduma o potvrđivanju Akta o izmenama Ustava Srbije, niti su izdali saopštenje o rezultatima referenduma u Valjevu, poput onog prošle godine u junu nakon izbora za savete mesnih zajendica. Tada su u saopštenju naveli da su kandidati koje je podržala SNS osvojili na izborima za 13 saveta Mesnih zajednica u Valjevu svih 83 mandata.

 

"Ovo je još jedan dokaz velikog poverenja građana Valjeva lokalnoj politici razvoja grada, uz bezrezervnu podrsku Vlade Srbije", izjavila je poverenik valjevskih naprednjaka Jelena Nikolić Lekić.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs kako tumači to ćutanje naprednjaka, a proglašavali su ponosno pobedu na izborima za mesne zajednice, na kojima inače nisu učestvovale stranke kao i sada na referendumu, predsednik GrO Stranke slobode i pravde Branko Ivković pretpostavlja da se nisu oglasili saopštenjem za javnost iz tehničkih razloga jer im još uvek nije stiglo saopštenje koje im se piše u Beogradu.

 

"Pretpostavimo da su tačni rezultati referenduma, matematika je egzaktna nauka, 18 posto je glasalo za ustavne promene. Naprednjaci su u nedelju non-stop slali poruke i to ne samo svojim članovima, nego i ljudima koji su otvoreno protiv Srpske napredne stranke. Da li su se pogubili ili šta, ne znam. Njima je sad najveći problem šta je sa onih 70 posto građana koji nisu glasali", rekao je Ivković.

Branko Ivković

Branko Ivković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde je podsetio na činjenicu da Srpska napredna stranka vlast u celoj Srbiji drži sa nekih 25 posto, a tako je i u Valjevu. 

 

"Mi šaljemo poruku građanima da je ovo poslednji momenat da se svi organizujemo. Videli smo u nedelju da za Srpsku naprednu stranku izborni dan počinje u 20 časova uveče, a ne u sedam ujutro. Izađe njihov šef i saopšti rezultate referendma, a oni onda uklapaju rezultate. U aprilu tako neće moći", zaključio je Ivković.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 18 sati 41 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 30 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.