Ski staza na Divčibarama (foto: Đorđe Đoković)
Ski staza na Divčibarama (foto: Đorđe Đoković)
24.01.2022, 07:55

Gradsko rukovodstvo odustalo od novog Plana za Divčibare

č: | fb:

Pod pritiskom javnosti i argumenata struke, ali i zbog toga što je u suprotnosti sa Odlukom Skupštine grada, gradsko rukovodstvo je odustalo od predloženih izmena i dopuna Plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare i praktično ceo postupak vraća na početak.

 

Podsećamo, plan Divčibara morao je pod hitno da se menja zbog izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadih voda za koje je Republika obezbedila novac, tako da je Skupština grada 23. februara prošle godine donela Odluku o izmeni i dopuni Plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare-treća izmena. Prema toj odluci trebalo je da se urade manje izmene, odnosno da ne prelaze 50 posto sadržine teksta i grafičkog dela planskog dokumenta.

 

Međutim glavna urbanistkinja Valjeva Jasna Mićić, podržana od gradskog rukovodstva, je pribegla značajno većim promenama i u konceptu razvoja Divčibara i u urbanističkim rešenjima o čemu su Kolubarske.rs pisale. Takvim promenama, koje nisu u skladu sa skupštinskom odlukom, koje su neadekvatne i štetne za Divčibare, usprotivila se javnost. Primedbe i komentare na Nacrt izmena i dopuna plana dostavilo je Društvo arhitekata Valjevo sa 42 potpisa arhitekata i urbanista, primedbe je uputila i neformalna grupa građana, njih 263, a na javnoj raspravi zamerke su izneli i pojedinci.

 

Jasna Mićić je na javnoj raspravi pokušala da odbrani predložene izmene plana, za neke primedbe je rečeno da su opravdane te da će ih Komisija za planove grada Valjeva uzeti u obzir prilikom usvajanja dokumenta, ali nakon javne rasprave javnosti nije poznata dalja sudbina Nacrta plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare.

Javna rasprava - Plan Divčibare (decembar 2021.)

Javna rasprava - Plan Divčibare (decembar 2021.) (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs, pre dve nedelje održane su dve sednice Komisije za planove grada Valjeva, kojima je prisustvovao i gradonačelnik Lazar Gojković, kao i članovi Gradskog veća. Kako navodi naš izvor predložene izmene i dopune Plana nisu dobile zeleno svetlo, uprkos velikom zalaganju glavne urbanistkinje, jer je sada i izvršna vlast bila protiv predloženih izmena, koje je ranije podržala.

 

S obzirom na to da nije bilo zvaničnih informacija o sednicama i odluci Komisije za planove grada Valjeva, a javnost je i te kako zainteresovana, pitali smo gradonačelnika Lazara Gojkovića šta je odlučila Komisija i kakva je sudbina Plana za Divčibare?  

 

Gradonačelnik u pisanom odgovoru navodi da je Komisije za planove, većinom glasova, ipak odlučila da se, kako je skupštinskom odlukom i utvrđeno, uradi mala izmena važećeg plana do 50 posto teksta kako bi bio prilagođen za projektovanje nedostajuće infrastrukture.

 

"Nacrt novog plana je nekoliko puta premašio obim naših realnih trenutnih potreba, a kao takav u mnogome menja suštinu razvoja Divčibara. Ovako krupan korak načinićemo u bližoj budućnosti i to nakon izrade ozbiljnih strategija i analiza, socioloških, zaštite životne sredine i slično", navodi Gojković u pisanom odgovoru.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Izmenu i dopunu Plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare uradila je čačanska firma "Urbanprojekt". Procenjena vrednost javne nabavke je bila oko milion dinara, a ugovorena vrednost 576.000 dinara. Na pitanje da li je firma iz Čačka uradila izmene i dopune plana u skladu sa projektnim zadatkom javne nabavke i tenderskom dokumentacijom, u kom obimu je plan urađen i da li je prešao 50 posto sadržine teksta i grafičkog dela planskog dokumenta, gradonačelnik odgovara:  

 

"Komisija za planove je u Izveštaju o stručnoj kontroli nacrta Plana konstatovala sledeće: Obrađivač je dostavio plan na stručnu kontrolu i tada je konstatovano da su planirani kapaciteti znatno povećani i Odeljenje za urbanizam, kao nosilac izrade plana, je izrazilo dilemu da li je potrebno doneti novu Odluku za izradu dostavljenog plana i da li je potrebno plan vratiti u redovnu proceduru, što bi komplikovalo sve dogovorene hodograme oko izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola za izgradnju infrastrukturnih mreža. Nakon javnog uvida i propisane procedure, Komisija za planove je primedbe, koje su strateške prirode, a koje su uputili gradonačelnik, nadležno Odeljenje, članovi Gradskog Veća, Društvo arhitekata, grupa građana, kao i pojedinci, prihvatila kao osnovane i vraća Plan na doradu uz određene sugestije i u ponovnu proceduru  na ponovljeni javni uvid".

 

Odgovarajući na pitanje da li će i kada javnost biti informisana o tome šta je odlučeno u vezi izmena i dopuna plana generalne regulacije za Divčibare, Gojković navodi da će izveštaj sa poslednje sednice Komisije, nakon potvrde svakog člana ponaosob, biti dostupan javnosti za nekoliko dana.

 

"Biće to i trenutak početka novog javnog uvida gde očekujemo novi angažman građanstva i institucija, koji će sigurno biti u smanjenom obimu s obzirom na to da novi Nacrt predstavlja suštinsku sublimaciju većine zahteva prethodnog javnog uvida", naveo je Gojković.

 

Zanimljiv je odgovor grdonačelnika Lazara Gojkovića na pitanje da li će odgovarati ili biti sankcionisana glavna urbanistkinja Jasna Mićić zbog odluke da se izmena i dopuna plana za Divčibare ne radi u skladu sa skupštinskom Odlukom, zbog izgubljenog vremena i vraćanja na početak?

 

"Opšte je poznata činjenica, vezana za struku urbanizma, da su ponovljeni javni uvidi praksa. Svako u ovom postupku ima i sopstveni interes, a siguran sam i dobru nameru. Kad kažem svako, mislim na građane, vlasnike parcela, ljubitelje prirode, investitore, razne institucije, a na samom kraju i lokalnu samoupravu. Ako pored toga uzmemo u obzir da u ovom koraku delimično vraćamo Nacrt plana unazad, tj. samo onaj deo vezano za parametre gradnje, a ostaje sve urađeno u vezi infrastrukture, mislim da treba biti optimista i da smo na korak od cilja", glasio je odgovor Lazara Gojkovića kao da smo mu rekli: "Da li želite još nešto da kažete, a da Vas nismo pitali"?

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 21 sati 3 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 21 sati 3 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara