Protest Valjevo nije na prodaju (foto: Đorđe Đoković)
Protest Valjevo nije na prodaju (foto: Đorđe Đoković)
03.02.2022, 07:49

"Policija treba da snima vlast jer ona čini štetu, a ne građane koji brane ustavni poredak Srbije"

č: | fb:

Valjevska Policijska uprava je u utorak, dan uoči održavanja protesta "Valjevo nije na prodaju" u organizaciji pokreta Kreni-Promeni, medijima dostavila saopštenje u kome javnost obaveštava da će "u skladu sa članom 52 Zakona o policiji Republike Srbije, pripadnici Policijske uprave u Valjevu snimati i fotografisati učesnike skupa".  

 

Ne sećam se da je ikada policija takvo obaveštenje ili upozorenje javno uputila građanima Valjeva, osim za pojedine sportske događaje. Sigurno je policija snimala mnoge skupove, podrške ili proteste, organizovane u našem gradu, ali o tome nije, i to dan unapred, obaveštavala građane. 

 

U članu 52 Zakona o policiji Republike Srbije "Snimanje na javnim mestima" pored ostalog piše "kad postoji opasnost da prilikom javnog okupljanja dođe do ugrožavanja života i zdravlja ljudi ili imovine, policijski službenik ovlašćen je da vrši snimanje ili fotografisanje javnog skupa".

Protest Valjevo nije na prodaju

Protest Valjevo nije na prodaju (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor kampanje pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović je sinoć na počеtku svog obraćanja rekao da opasnost ne postoji u Valjevu na Gradskom trgu nego je opasnost na drugim mestima u Beogradu.

 

- Prema Zakonu o policiji skup se snima kada postoji opasnost da će neko naneti štetu, da će nastati šteta po poredak. Ne treba policija da snima ove skupove slobodnih građana. Idite u Beograd, idite u Nemanjinu, idite na Andrićev venac, na sednice Vlade Srbije i u predsedništvo kod predsednika Republike. Oni su ti koji čine štetu, a građani su ti koji brane ustavni poredak Srbije. Pitali su me zašto policija želi da snima ovaj grad? Da li su mislili da će se Valjevo uplašiti? Taj koji misli da će se uplašiti Valjevo i Srbija posle onih veličanstvenih blokada u novembru i decembru, taj ne zna ništa o Valjevu, o Kolubarskom okrugu, o Srbiji - rekao je Manojlović.

 

Manojlović je dodao da je siguran da policija nikada lepšu sliku Valjeva nije videla. "Оdavno slika ovog grada nije imala ovoliko slobode u očima, pravde u grudima i hrabrosti u srcima", rekao je Sava Manojlović.

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 4 sati 58 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 5 sati 10 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 6 sati 31 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...