Protest Srbija nije na prodaju (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Protest Srbija nije na prodaju (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
03.02.2022, 07:49

"Policija treba da snima vlast jer ona čini štetu, a ne građane koji brane ustavni poredak Srbije"

č: | fb:

Valjevska Policijska uprava je u utorak, dan uoči održavanja protesta "Valjevo nije na prodaju" u organizaciji pokreta Kreni-Promeni, medijima dostavila saopštenje u kome javnost obaveštava da će "u skladu sa članom 52 Zakona o policiji Republike Srbije, pripadnici Policijske uprave u Valjevu snimati i fotografisati učesnike skupa".  

 

Ne sećam se da je ikada policija takvo obaveštenje ili upozorenje javno uputila građanima Valjeva, osim za pojedine sportske događaje. Sigurno je policija snimala mnoge skupove, podrške ili proteste, organizovane u našem gradu, ali o tome nije, i to dan unapred, obaveštavala građane. 

 

U članu 52 Zakona o policiji Republike Srbije "Snimanje na javnim mestima" pored ostalog piše "kad postoji opasnost da prilikom javnog okupljanja dođe do ugrožavanja života i zdravlja ljudi ili imovine, policijski službenik ovlašćen je da vrši snimanje ili fotografisanje javnog skupa".

Protest Valjevo nije na prodaju

Protest Valjevo nije na prodaju (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor kampanje pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović je sinoć na počеtku svog obraćanja rekao da opasnost ne postoji u Valjevu na Gradskom trgu nego je opasnost na drugim mestima u Beogradu.

 

- Prema Zakonu o policiji skup se snima kada postoji opasnost da će neko naneti štetu, da će nastati šteta po poredak. Ne treba policija da snima ove skupove slobodnih građana. Idite u Beograd, idite u Nemanjinu, idite na Andrićev venac, na sednice Vlade Srbije i u predsedništvo kod predsednika Republike. Oni su ti koji čine štetu, a građani su ti koji brane ustavni poredak Srbije. Pitali su me zašto policija želi da snima ovaj grad? Da li su mislili da će se Valjevo uplašiti? Taj koji misli da će se uplašiti Valjevo i Srbija posle onih veličanstvenih blokada u novembru i decembru, taj ne zna ništa o Valjevu, o Kolubarskom okrugu, o Srbiji - rekao je Manojlović.

 

Manojlović je dodao da je siguran da policija nikada lepšu sliku Valjeva nije videla. "Оdavno slika ovog grada nije imala ovoliko slobode u očima, pravde u grudima i hrabrosti u srcima", rekao je Sava Manojlović.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 8 sati 16 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 5 sati 26 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 8 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara