Punkt za testiranje na ulazu u Gorenje (foto: Kolubarske.rs)
Punkt za testiranje na ulazu u Gorenje (foto: Kolubarske.rs)
04.02.2022, 13:17

U Gorenju obavezno testiranje na koronu, zaposleni potpisali peticiju protiv

č: | fb:

Zaposleni u kompaniji Hisense Gorenje u Valjevu, njih 500 koji rade u hali 2, potpisali su zahtev ili peticiju da se "stopiraju mere u vezi obaveznog testiranja zaposlenih na koronavirus", koju su juče predali menadžmentu kompanije u Valjevu.

 

Kažu da je to peticija protiv diskriminacije i protiv uvođenja plavih i žutih propusnica, i zahtevaju da se zaustavi prisilno testiranje radnika.

 

Objašnavaju da plavu propusnicu dobijaju zaposleni koji su preležali kovid, njihova obaveza je da se testiraju na sedam meseci, dok oni koji imaju žutu propusnicu moraju da se testiraju na svakih pet dana. Bez tih propusnica niko ne može da uđe u fabriku.

 

Prema mišljenu zaposlenih, što su naveli i u peticiji, tim merama krše se mnogi zakoni Reublike Srbije, pored ostalih i Zakon o zaštiti ličnih podataka. "Prinuda na testiranje pod pretnjom zabrane ulaska u pogon što, iako se rukovodstvo kompanije poziva na vanredne mere, ne može biti obavezno ako nije propisano zakonom ili nekim aktom Republike Srbije", piše u peticiji zaposlenih.

 

Oni posebno napominju da ovim merma rukovodstvo kompanije narušava integritet i ljudsko dostojanstvo.

 

Kako se navodi u odgovoru na pitanja Kolubarske.rs, kompanija Hisense Gorenje je, kao društveno odgovorna kompanija koja brine o zdravlju svih svojih zaposlenih, "

 

"Kako bi se u jeku pandemije sprečilo masovno oboljevanje zaposlenih i dalje širenje ove zarazne bolesti, pristup na rad smo omogućili samo zaposlenima koji imaju negativan rezultat testiranja, odnosno koji su preležali kovid ili su vakcinisani. Testiranje se u potpunosti obavlja u organizaciji poslodavca, na lokaciji i o trošku poslodavca, tako da zaposleni nisu izloženi nikakvim dodatnim troškovima. Ista pravila koja se primenjuju u Valjevu važe i u svim drugim kompanijama Hisense grupe u Evropi i svetu, čije je Gorenje Valjevo deo", navodi se u saopštenju kompanije.

 

Dodaje se da je provera zdravstvenog stanja zaposlenih pre stupanja na rad u potpunosti u skladu sa važećim propisima Republike Srbije, pre svaga Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i detaljno je razrađena internim aktima poslodavca sa kojima su blagovremeno upoznati svi zaposleni.

 

"Od početka pandemije, Gorenje Valjevo se maksimalno zalaže da zaštiti zdravlje svojih zaposlenih tako što svakodnevno svim zaposlenima obezbeđuje dovoljne količine besplatnih zaštitnih maski, sredstava za higijenu i dezinfekciju, organizuje testiranje o trošku poslodavca, plaća odsutvo za zaposlene koji su kao kontakti u karantinu i preduzima druge slične aktivnosti u cilju edukacije zaposlenih i sprečavanju širenja epidemije. Verujemo da je testiranje u interesu i naših zaposlenih i njihovih porodica, jer eventualno zaraženi na ovaj način mogu da zaštite svoje najbliže od virusa koji inače možda ne bi otkrili na vreme. Gorenje je, između ostalog, na ovaj način uspelo da obezbedi kontinuitet u proizvodnji, sačuva radna mesta i čak sa ponosom možemo reći zaposlili i značajan broj novih radnika", navodi se u odgovoru na pitanje Kolubarske.rs o prisilnom testiranju zaposlenih u Gorenju i uvođenja plavih i žutih propusnica.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara