Beba (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Beba (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
17.09.2014, 14:36

Prva beba iz zamrznutog embriona

č: | fb:

U Centru za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici u Valjevu rođena je prva beba iz zamrznutog embriona, što je jedinstven slučaj u nekoj državnoj zdravstvenoj ustanovi. Mali Jakov, lepa i zdrava beba, došao je na svet juče, nakon drugog pokušaja roditelja da ostvare potomstvo. Njima je, kao i drugim parovima, preporučeno da se prekobrojni embrioni, koji su dobijeni u prvom pokušaju vantelesne oplodnje, zamrznu i upotrebe u jednom od sledećih pokušaja.

Doktor Branko Budimirović

Doktor Branko Budimirović (Foto: Đorđe Đoković)

Šef Centra za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici dr Branko Budimirović naglašava da je kvalitet zamrznutog embriona identičan embrionu u svežem ciklusu. Govoreći o značaju zamrznutog embriona dr Budimirović kaže da je pacijentkinja pošteđena ponovne procedure, ne prolazi kroz dugotrajnu pripremu i stimulaciju i značajno je jeftinije. „Vantelesna oplodnja sa zamrznutim embrionom je manje zahtevna, manje rizična, a šansa za nastanak trudnoće je ista kao sa embrionom iz svežeg ciklusa“, kaže dr Budimirović.

Embriolog Centra za vantelesnu oplodnju Milica Krstivojević objašnjava da se  prekobrojni embrioni zamrzavaju uz saglasnost bračnog para i naglašava da mogućnost ponovnog pokušaja vantelesne oplodnje sa zamrznutim embrionom postoji od početka rada Centra. „Imamo još nekoliko trudnoća iz zamrznutih embriona i verujemo u uspeh“, kaže Milica Krstivojević.

Program vantelesne oplodnje, za najveći broj parova, finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, jedan broj ima finansijsku podršku lokalne samouprave, dok manji broj parova sam plaća troškove vantelesne oplodnje. „Na žalost Republički fond ne priznaje zamrzavanje, pa samim tim ni odmrzavanje embriona“, kaže dr Budimirović i objašnjava na koji način je taj postupak do nedavno finansiran. „Mi smo od ukupne cifre koja pokriva troškove vantelesne oplodnje, deo novca odvajali za finansiranje postupka zamrzavanje embriona. Takav sistem nam je funkcionisao do 1. marta, kada je promenjen način finansiranja vantelesne oplodnje u valjevskom Centru“, kaže dr Budimirović. On dodaje da s obzirom na to da Centar više nije u mogućnosti da finansira postupak zamrzavanja, to sada čine pacijentkinje participirajući sa manjim iznosom.

Embriolog Centra VTO Milica Krstivojević

Embriolog Centra VTO Milica Krstivojević (Foto: Đorđe Đoković)

Tim Centra za za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici nije krio zadovoljstvo zbog još jednog uspeha koji su ostvarili na polju vantelesne oplodnje. Zadovoljstvo je utoliko veće, jer je valjevska bolnica jedina državna zdravstvena ustanova na sekundarnom nivou koja ima Centar za vantelesnu oplodnju, koji je počeo sa radomu decembru 2012. godine.

 „Za protekle dve godine rođeno je 26 beba, sa velikom radošću očekujemo još 23 bebe iz 18 trudnoća“, kaže Milica Krstivojević. Prva beba začeta vantelesno u valjevskom Centru rođena je u septembru 2013. godine. Prva beba iz zamrznutog embriona rođena je u septembru 2014. godine. Nametnulo nam se pitanje, šta će biti u septembru 2015. „Ima tu još mnogo toga, u svetu se rade neke savremene metode, ali uz modernu i skupu opremu“, kaže dr Budimirović i dodaje – ono što je sigurno i sledeće godine biće još puno lepih i zdravih beba!

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara