Beba (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Beba (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
17.09.2014, 14:36

Prva beba iz zamrznutog embriona

č: | fb:

U Centru za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici u Valjevu rođena je prva beba iz zamrznutog embriona, što je jedinstven slučaj u nekoj državnoj zdravstvenoj ustanovi. Mali Jakov, lepa i zdrava beba, došao je na svet juče, nakon drugog pokušaja roditelja da ostvare potomstvo. Njima je, kao i drugim parovima, preporučeno da se prekobrojni embrioni, koji su dobijeni u prvom pokušaju vantelesne oplodnje, zamrznu i upotrebe u jednom od sledećih pokušaja.

Doktor Branko Budimirović

Doktor Branko Budimirović (Foto: Đorđe Đoković)

Šef Centra za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici dr Branko Budimirović naglašava da je kvalitet zamrznutog embriona identičan embrionu u svežem ciklusu. Govoreći o značaju zamrznutog embriona dr Budimirović kaže da je pacijentkinja pošteđena ponovne procedure, ne prolazi kroz dugotrajnu pripremu i stimulaciju i značajno je jeftinije. „Vantelesna oplodnja sa zamrznutim embrionom je manje zahtevna, manje rizična, a šansa za nastanak trudnoće je ista kao sa embrionom iz svežeg ciklusa“, kaže dr Budimirović.

Embriolog Centra za vantelesnu oplodnju Milica Krstivojević objašnjava da se  prekobrojni embrioni zamrzavaju uz saglasnost bračnog para i naglašava da mogućnost ponovnog pokušaja vantelesne oplodnje sa zamrznutim embrionom postoji od početka rada Centra. „Imamo još nekoliko trudnoća iz zamrznutih embriona i verujemo u uspeh“, kaže Milica Krstivojević.

Program vantelesne oplodnje, za najveći broj parova, finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, jedan broj ima finansijsku podršku lokalne samouprave, dok manji broj parova sam plaća troškove vantelesne oplodnje. „Na žalost Republički fond ne priznaje zamrzavanje, pa samim tim ni odmrzavanje embriona“, kaže dr Budimirović i objašnjava na koji način je taj postupak do nedavno finansiran. „Mi smo od ukupne cifre koja pokriva troškove vantelesne oplodnje, deo novca odvajali za finansiranje postupka zamrzavanje embriona. Takav sistem nam je funkcionisao do 1. marta, kada je promenjen način finansiranja vantelesne oplodnje u valjevskom Centru“, kaže dr Budimirović. On dodaje da s obzirom na to da Centar više nije u mogućnosti da finansira postupak zamrzavanja, to sada čine pacijentkinje participirajući sa manjim iznosom.

Embriolog Centra VTO Milica Krstivojević

Embriolog Centra VTO Milica Krstivojević (Foto: Đorđe Đoković)

Tim Centra za za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici nije krio zadovoljstvo zbog još jednog uspeha koji su ostvarili na polju vantelesne oplodnje. Zadovoljstvo je utoliko veće, jer je valjevska bolnica jedina državna zdravstvena ustanova na sekundarnom nivou koja ima Centar za vantelesnu oplodnju, koji je počeo sa radomu decembru 2012. godine.

 „Za protekle dve godine rođeno je 26 beba, sa velikom radošću očekujemo još 23 bebe iz 18 trudnoća“, kaže Milica Krstivojević. Prva beba začeta vantelesno u valjevskom Centru rođena je u septembru 2013. godine. Prva beba iz zamrznutog embriona rođena je u septembru 2014. godine. Nametnulo nam se pitanje, šta će biti u septembru 2015. „Ima tu još mnogo toga, u svetu se rade neke savremene metode, ali uz modernu i skupu opremu“, kaže dr Budimirović i dodaje – ono što je sigurno i sledeće godine biće još puno lepih i zdravih beba!

 

Aktuelno

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 2 sati 32 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 5 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 1 sati 40 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 1 dan 2 sati

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 22 sati 1 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar