Andreas Kraut i Aleksandar Vučić  (foto: Kolubarske.rs)
Andreas Kraut i Aleksandar Vučić (foto: Kolubarske.rs)
11.03.2022, 07:50

Da li je predsednik Vučić mislio na gumeni čekić?

č: | fb:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju pogona fabrike Bizerba u Valjevu, izjavio da će prosečna bruto plata biti 1.772 evra ili preko 1.100 evra neto, naglašavajući da je to dvostruko više nego što je trenutno prosečna plata u Valjevu. "Svakako će gotovo 400 ljudi imati mnogo veća primanja nego što su uobičajena u Valjevu", dodao je Vučić.

 

Zastao je i upitao Andreasa Krauta, izvršnog direktora nemačke kompanije, da li je smeo da kaže to o platama i dodao: "Jedino da uzmem čekić po glavi da se udarim, ne vredi". Gospodin Kraut se nasmešio, ali niti je potvrdio niti je demantovao "to o platama". On na svečanosti polaganja kamena temeljca nije govorio o platama, o ukupnom broju zaposlenih, o dinamici ulaganja i zapošljavanja u Bizerbi. 

 

Ni Aleksandar Vučić ni Andreas Kraut nisu rekli da će 2022. godine u Bizerbi biti zaposleno tri radnika, a da će do 2027. godine posao na neodređeno vreme dobiti najmanje 305, a to piše u ugovoru o dodeli sredstava podsticaja koji su 26. maja 2021. godine potpisali Ministarstvo privrede Srbije i "Bizerba Production&Tech Centar" d.o.o. Beograd, Stari grad.

(Foto: Kolubarske.rs)

 

Da li je predsednik Vučić, kada je rekao "to o platama", zapravo mislio da će 1.100 evra biti prosečna neto plata troje zaposlenih koliko će prema ugovoru biti angažovano ove godine ili je pak mislio da će prosečna neto plata u Bizerbi biti 1.100 evra po okončanju investicije od 2027. godine?

 

S obzirom na to da u ugovoru o dodeli sredstava podsticaj piše da se "Bizerba obavezuje da, nakon ispunjenja obaveze zaposlenja, svakom novozaposlenom redovno isplaćuje zaradu, koja je za najmnaje 20 posto veća od minimalne zarade, polazeći od njavljenih 1.100 evra, zaključujemo da će minimalna zarada u Srbiji vrlo brzo biti 917 evra, što zvuči neverovatno imajući u vidu da danas iznosi oko 300 evra.

 

Zadovoljstvo i ponos predsednika imaju cenu

 

Na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju pogona fabrike Bizerba, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izvršni direktor nemačke kompanije Andreas Kraut su se jedan drugom beskrajno zahvajivali i izražavali zadovoljstvo zbog "istorijskog trenutka", ali nisu rekli da je država Srbija dodelila Bizerbi sredstava podsticaja u iznosu od 4.568.894 evra, što je 15.039 evra subvencija po radnom mestu.

 

"Srećan sam što smo danas ovde na našem zemljištu u Valjevu i što zajedno možemo da proslavimo ovu novu prekretnicu", rekao je Andreas Kraut, ali nije rekao da su to "njihovo zemljište", koje im je poklonjeno, građani Valjeva platili oko 1,5 miliona evra, niti se građanima Valjeva zahvalio na poklonu.

 

I tu se ne završava cena ponosa i zadovoljstva predsednika Vučića. Prema dostupnim informacijama, od 2020. godine je u saobraćajnice kroz Privrednu zonu uloženo preko 260 miliona dinara, dok je u ovoj godini planirano još 28 miliona. U budžetu Valjeva za 2022. godinu za izgradnju ulica u privrednoj zoni Nova 1 i Nova 3, i parkinga, opredeljeno je 30 miliona dinara, identična suma biće potrošena za postrojenje za preradu otpadnih voda uz napomenu da će nakon izrade projekta biti poznata vrednost cele investicije. U ovogodišnjem budžetu planirana su ulaganja u Privrednu zonu i to 99.900.000 dinara.

 

Ovo verovatno nije kraj ulaganja u nemačkog investitora. 

Aktuelno

Pogled sa Srednjeg Povlena ka Jablaniku i Medvedniku (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 1 dan 4 sati

Zaštitimo valjevske planine dok ne bude kasno...

Svim prostornim planovima, od devedesetih pa i sada, valjevske planine su predviđene za zaštitu. Zaštita je posebno važna i zbog toga jer se ograničava i zabranjuje eksploatacija mineralnih sirovina.  · 15 komentara

Kanabis u stakleniku (foto: PU Valjevo)
Saopštenje policije Pre 1 dan 4 sati

U plasteniku gajio kanabis

Valjevska policija je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila V. M. (1983) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u...  · 3 komentara

Bilbord ispred Gradske uprave (bajata Čvarkijada) (foto: Kolubarske.rs)
Gost-post: Mirjana Đorđević 19.07.2024

Plakatiranje – izgubljeni u vremenu i prostoru

Dugo, dugo vremena je Valjevo galerija plakata prošlih i davno prošlih događaja. Tako ispred zgrade Gradske uprave Valjeva, na bilbordu stoji 17. Čvarkijada (2023.) sa jedne strane, a sa druge...  · 5 komentara