Andreas Kraut i Aleksandar Vučić  (foto: Kolubarske.rs)
Andreas Kraut i Aleksandar Vučić (foto: Kolubarske.rs)
11.03.2022, 07:50

Da li je predsednik Vučić mislio na gumeni čekić?

č: | fb:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju pogona fabrike Bizerba u Valjevu, izjavio da će prosečna bruto plata biti 1.772 evra ili preko 1.100 evra neto, naglašavajući da je to dvostruko više nego što je trenutno prosečna plata u Valjevu. "Svakako će gotovo 400 ljudi imati mnogo veća primanja nego što su uobičajena u Valjevu", dodao je Vučić.

 

Zastao je i upitao Andreasa Krauta, izvršnog direktora nemačke kompanije, da li je smeo da kaže to o platama i dodao: "Jedino da uzmem čekić po glavi da se udarim, ne vredi". Gospodin Kraut se nasmešio, ali niti je potvrdio niti je demantovao "to o platama". On na svečanosti polaganja kamena temeljca nije govorio o platama, o ukupnom broju zaposlenih, o dinamici ulaganja i zapošljavanja u Bizerbi. 

 

Ni Aleksandar Vučić ni Andreas Kraut nisu rekli da će 2022. godine u Bizerbi biti zaposleno tri radnika, a da će do 2027. godine posao na neodređeno vreme dobiti najmanje 305, a to piše u ugovoru o dodeli sredstava podsticaja koji su 26. maja 2021. godine potpisali Ministarstvo privrede Srbije i "Bizerba Production&Tech Centar" d.o.o. Beograd, Stari grad.

(Foto: Kolubarske.rs)

 

Da li je predsednik Vučić, kada je rekao "to o platama", zapravo mislio da će 1.100 evra biti prosečna neto plata troje zaposlenih koliko će prema ugovoru biti angažovano ove godine ili je pak mislio da će prosečna neto plata u Bizerbi biti 1.100 evra po okončanju investicije od 2027. godine?

 

S obzirom na to da u ugovoru o dodeli sredstava podsticaj piše da se "Bizerba obavezuje da, nakon ispunjenja obaveze zaposlenja, svakom novozaposlenom redovno isplaćuje zaradu, koja je za najmnaje 20 posto veća od minimalne zarade, polazeći od njavljenih 1.100 evra, zaključujemo da će minimalna zarada u Srbiji vrlo brzo biti 917 evra, što zvuči neverovatno imajući u vidu da danas iznosi oko 300 evra.

 

Zadovoljstvo i ponos predsednika imaju cenu

 

Na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju pogona fabrike Bizerba, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izvršni direktor nemačke kompanije Andreas Kraut su se jedan drugom beskrajno zahvajivali i izražavali zadovoljstvo zbog "istorijskog trenutka", ali nisu rekli da je država Srbija dodelila Bizerbi sredstava podsticaja u iznosu od 4.568.894 evra, što je 15.039 evra subvencija po radnom mestu.

 

"Srećan sam što smo danas ovde na našem zemljištu u Valjevu i što zajedno možemo da proslavimo ovu novu prekretnicu", rekao je Andreas Kraut, ali nije rekao da su to "njihovo zemljište", koje im je poklonjeno, građani Valjeva platili oko 1,5 miliona evra, niti se građanima Valjeva zahvalio na poklonu.

 

I tu se ne završava cena ponosa i zadovoljstva predsednika Vučića. Prema dostupnim informacijama, od 2020. godine je u saobraćajnice kroz Privrednu zonu uloženo preko 260 miliona dinara, dok je u ovoj godini planirano još 28 miliona. U budžetu Valjeva za 2022. godinu za izgradnju ulica u privrednoj zoni Nova 1 i Nova 3, i parkinga, opredeljeno je 30 miliona dinara, identična suma biće potrošena za postrojenje za preradu otpadnih voda uz napomenu da će nakon izrade projekta biti poznata vrednost cele investicije. U ovogodišnjem budžetu planirana su ulaganja u Privrednu zonu i to 99.900.000 dinara.

 

Ovo verovatno nije kraj ulaganja u nemačkog investitora. 

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 14 sati 53 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 3 komentara

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 14 sati 52 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava Pre 1 dan 11 sati

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...