Polaganje venaca i cveća (foto: Kolubarske.rs)
Polaganje venaca i cveća (foto: Kolubarske.rs)
24.03.2022, 12:49

Obeležena 23. godišnjica od početka NATO agresije

č: | fb:

Vazdušni napadi NATO snaga na tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 23 godine, za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

 

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, delegacije Vojske Srbije, Kolubarskog upravnog okruga, grada Valjeva, Srpsko-ruskog centra Majak, veterana 63. padobranske brigade, SUBNOR-a Valjevo i Udruzenja boraca rata od 1990. godine Valjeva, položili su vence i cveće na spomenik pilotu Milenku Pavloviću i na spomenik stradalima u ratovima od 1990. do 1999. godine.

 

Zamenik predsednika Skupštine Valjeva Viktor Mićić je rekao da je "najmanje što možemo jeste da čuvamo slobodu, da odamo priznanje našim poginulima i da se divimo njihovim veličanstvenim delima. Nemerljiva su i dela pilota Milenka Pavlovića, koji je poginuo nad Valjevom tokom NATO agresije i nama ostaje samo da mu se divimo".

 

"Grad Valjevo se seća tih dešavanja 1999. godine i uvek će biti posvećen obeležavanju godišnjice napada NATO agresora", poručio je zamenik predsednika Skupštine grada Viktor Mićić.

Polaganje venaca i cveća

Polaganje venaca i cveća (Foto: Kolubarske.rs)

 

I ova godišnjica početka bombardovanja Srbije je tužno podsećanje na pogibiju troje Valjevaca - Dmitre Dukić (91), Milke Krunić (72) i Milisava Mićića (37) i 50 povređenih sugrađana. Na Maljenu su 6. aprila 1999. godine poginula dvojica mladih potporučnika Željko Savičić i Siniša Radić. U herojskoj odbrani na nebu iznad našeg grada, 4. maja poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović.

 

Prve NATO bombe na Valjevo su bačene 14. aprila 1999. godine, kada je u 5.31 časova fabrika "Krušik" bombardovana sa pet moćnih projektila. U vreme NATO agresije u Valjevu je stradalo troje ljudi, dok je oko 50 osoba povređeno. Tokom bombardovanja na naš grad palo je 215 bombi, od toga čak 150 je bačeno na valjevsku vojnu fabriku.

  

U NATO agresiji uništena je zgrada policije u Valjevu, bombardovana su vojna skladišta u Pričeviću i na Kraljevom stolu na Divčibarama, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća.

 

Odluka o bombardovanju tadašnje SR Jugoslavije doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

 

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 15 sati 37 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 18 sati 14 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara