Info centar (februar 2022.) (foto: Đorđe Đoković)
Info centar (februar 2022.) (foto: Đorđe Đoković)
25.03.2022, 07:59

Od pompezno otvorenog Info centra ostao info pult

č: | fb:

U holu Gradske uprave je pre godinu dana otvoren Info centar koji će, kako je tada rečeno, građanima pružati iste informacije koje se mogu dobiti i u Nacionalnoj službi zapošljavanja filiajla Valjevo.

 

Početak rada Info centra, uz prisustvo novinarskih ekipa, ozvaničili su direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i gradonačenik grada Valjeva Lazar Gojković, koji su potpisali Sporazum o saradnji za realizaciju nove usluge "Sistema integrisanih informacija".

Zoran Martinović i Lazar Gojković

Zoran Martinović i Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đković)

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da je informacija jedan od najvažnijih resursa, te će građani na ovom mestu moći da dobiju aktuelne i tačne informacije o obukama, slobodnim radnim mestima, prekvalifikacijama, ali i svim pitanjima vezanim za status zaposlenih i nezaposlenih lica.

 

"Najava dolaska novih investitora se očekuje i moraćemo zajednički da uložimo napore kako bismo adekvatno selektovali nezaposlena lica prema budućim poslodavcima i investitorima, zato je važno da ovaj Info centar bude još jedno mesto koje će ponuditi slobodna radna mesta i koje će dati pravu informaciju građanima Valjeva", rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

 

Za Info pultom su u danu otvaranja, a i docnije, bile dve devojke koje su građanima pružale informacije, ali nakon petnaestak dana od otvaranja njih više nije bilo. Nekoliko meseci nakon pompezno otvorenog Info centra u holu Gradske uprave ostao je samo prazan pult i info monitor, koji je ponekad isključen, na kome se "vrte" informacije o slobodnim radnim mestima, koje se mogu naći i na sajtu aktivcentar.com. Na zidu pored info pulta i danas zalepljeni plakati, na jednom od njih najava virtuelnog sajma zapošljavanja 20. maj 2021. godine.

Info centar (februar 2022.)

Info centar (februar 2022.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

U nameri da saznamo svrhu i efekte otvaranja ovog Info centra u holu Gradske uprave, prvo smo "zavirli" u Sporazum o saradnji, koji su u martu prošle godine potpisali gradonačelnik Valjeva i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović. 

 

Pored uvodnih i završnih odredbi, piše da je predmet Sporazuma definisanje saradnje između partnera koja se zasniva na osnovnim principima, pored ostalih, "zajedničkog delovanja partnera u duhu dobre saradnje na ostvarivanju zajedničkih ciljeva i realizaciji planiranih aktivnosti". Međutim, u sporazumu nije navedeno koji su to "zajednički ciljevi", niti koje su to "planirane aktivnosti".

 

"Prestankom rada Info centra ili neostvarivanjem postavljenih ciljeva Sporazuma, oprema, televizor i info pult, biće vraćena Nacionalnoj službi za zapošljavanje", piše u Sporazumu o saradnji.

 

S obzirom na to da u Sporazumu nije naveden period, pitali smo Nacionalnu službu do kada će u holu Gradske uprave raditi Info centar? "Aktivnosti Info centra će funkcionisati dok postoji interes i potreba građana za ovakvom uslugom, odnosno dok se obe strane koje su potpisale Sporazum ne dogovore drugačije", piše u odgovoru.

 

Na pitanje koliko su do sada iznosili troškovi Info centra u holu Gradske uprave u Valjevu i iz kojih izvora su finansirani, odgovoreno nam je da "rad Info centra ne iziskuje posebna finansijska sredstva". Na osnovu ovog odgovora zaključujemo da je za godinu dana bilo troškova, ali nam nije saopšteno koliko novca je potrošeno jer u Nacionalnoj službi smatraju da to nisu "posebna sredstva". U odgovru je naglašeno da "zaposleni Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Valjevo, koji su uključeni u navedenu aktivnost, ne dobijaju sredstva za dodatno angažovanje", ali nije precizirano o kom "dodatnom angažovanju" se radi.

Otvaranje Info centra (mart 2021.)

Otvaranje Info centra (mart 2021.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prilikom otvaranja Info centra u holu Gradske uprave, pre godinu dana, rečeno je da je Valjevo prvi grad u Srbiji u kome počinje da radi Info centar za zapošljavanje, takođe je i prvi grad koji je potpisao Sporazum o saradnji za realizaciju nove usluge "Sistema integrisanih informacija".

 

Nacionalna služba za zapošljavanje nije nam odgovorila na pitanje koliko novca je izdvojeno za novu uslugu "Sistem integrisanih informacija", niti na pitanje u kojim gradovima je, pored Valjeva, realizovana ta usluga i otvoren Info centar.

 

Plan dežurstava u Info centru?

 

Osim što uz info pult u holu Centra za kulturu nije bilo zaposlenih koji bi građanim pružali informacije, mesecima je bio prazan na njemu nije bilo brošura ili propagandnog materijala Nacionalne službe za zapošljavanje. Međutim, dan nakon što nam je na naš zahtev Gradska uprava (10. marta) dostavila Sporzum o saradnji, na info pultu se pojavio propagandni materijal.

Info centar (mart 2022.)

Info centar (mart 2022.) (Foto: Kolubarske.rs)

PR služba grada Valjeva je 23. marta medijima dostavila informaciju u kojoj je "Plan dežurstava u Info centru". Kako se navodi "u okviru Info centra, u holu Gradske uprave, biće organizovana dežurstva predstavnika institucija, koji će građanima biti na raspolaganju za sve informacije iz svojih nadležnosti". Na spisku su Fond PIO, Centar za socijalni rad, Akadeija strukovnih studija Zapadna Srbija, Nacionala služba za zapošljavanje i Fond zdravstvenog osiguranja.

 

U ovoj informaciji dostavljenoj medijima nisu navedeni razlozi zbog čega se organizuju dežurstava, odnosno rad predstavnika pet institucija u holu Gradske uprave, niti da li je uvođenjem ovih dežurstava prestao sa radom, prvobitno zamišljen Info centar Nacionalne službe za zapošljavanje ili je Info centar pojačan sa informacijama još četiri institucije?

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 10 sati 1 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 12 sati 38 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara