Istražni radovi u Lukavcu (foto: Milena Kuzmanović)
Istražni radovi u Lukavcu (foto: Milena Kuzmanović)
29.04.2022, 06:53

Nakon protesta građana obustavljeni istražni radovi u Lukavcu

č: | fb:

Kanadska kompanija Euro litijum Balkan (Euro Lithium Balkan) saopštila je da je, usled protesta građana i ekoloških aktivista u selu Lukavac kod Valjeva, obustavila geološka istraživanja litijuma na tom području. Iz te kompanije su naveli da su istraživanja na prostoru Valjevo sever započeli 26. aprila na osnovu "važećeg Rešenja o odobrenju za istraživanje", kao i da su "istražne radnje izvodili, u smislu dinamike i tehnički, prema Projektu koji je odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike".

 

"S obzirom na to da su za nas najvredniji i da najviše poštujemo zdravlje i integritet naših zaposlenih, podizvođača i pripadnika lokalne zajednice, a da su prethodnih dana organizovane manje grupe građana dolazile u kontakt sa zaposlenima na terenu, kako bismo izbegli svaku, makar i najmanju nelagodnu situaciju, odlučili smo da 28.4.2022. istražne radnje obustavimo", piše u saopštenju.

 

Kanadska kompanija dalje navodi da u njihovom timu rade iskusni, vrsni profesionalci, kao i u timovima njihovih podizvodjača. "A kako je naš osnovni prioritet da sačuvamo bezbednost zaposlenih i predstavnika lokalne zajednice, pogotovo u trenutku kada je svako geološko istraživanje meta napada različitih nevladinih organizacija od kojih su mnoge protagonisti na političkoj sceni Srbije, ili to tek žele da postanu, odlučili smo da naše istražne radnje za sada obustavimo, i ako na to imamo sva zakonska prava i raspolažemo svom potrebnom dokumentacijom".

 

Kompanija Euro litijum Balkan smatra da je neznanje naveći neprijatelj i najveća prepreka u razumevanju načina i metodologije u celom procesu istražnih radnji.

 

"Na ovaj način degradirana je čitava jedna struka, rudarstva i geologije, koja je doprinela razvoju civilizacije i koja se kaoi sve oblasti društva značajno unapređuje iz dana u dan. Naime, metodologija koja se primenjuje u potpunosti odgovara kako prirodnim (dubina i položaj istraživane zone), tako i tehničkim uslovima propisanim različitom regulativom - Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, Zakon o zaštiti životne sredine", piše u saopštenju.

 

Dalje se navodi da su sve aktivnosti, koje su planirali da obave na terenu, potpuno transparentne, i u želji da ih javnost razume kanadska kompanija navodi sledeće:

 

"Istražne radnje se u konkretnom slučaju izvode do oko 300 metara ispod površine, pri čemu se dobija stenski materijal koji se potom analizira laboratorijskim metodama. Praktično, iz zemlje se vadi valjkasti materijal debljine do 9 cm. Naglašavamo da iako se pojam "kopanje" primenjuje u rudarstvu i geologiji, ovaj termin apsolutno ne odgovara primenjenom tipu istraživanja u ovoj fazi. Radne mašine (bager i kamion) se koriste isključivo prilikom pripreme i rekultivacije lokacije, odnosno platforme za istražno bušenje.

 

Da bi lokacija mogla da se koristi za istražno bušenje, prethodno se predviđeni deo parcele zakupljuje od vlasnika na strogo određeni rok uz odgovarajuću naknadu. Platforma za bušenje je privremenog tipa, veličine oko 25x25 metara. Koncipirana je tako da se posle izvedenog bušenja u potpunosti vrati u prvobitno stanje i namenu. Površinski sloj zemlje se skine i odloži na stranu, neposredno pored lokacije. Bazeni za vodu isplaku, koja se koristi u toku procesa bušenja, su izolovani odgovarajućim materijalom od okolne sredine, tako da ova voda ne dolazi u kontakt sa površinom lokacije.

 

Nakon izvedenog bušenja, vrši se zatvaranje bušotine ispunjavanjem posebnom vrstom materijala – mešavinom cementa i bentonita (glina). Ovim se sprečava svako eventualno izlivanje vode iz dubljih delova na površinu, ali i mešanje vode između slojeva. Posle procesa zatvaranja, bez obzira na trajanje zakupa dela parcele, lokacija se vraća u prvobitno stanje i namenu".

 

"Euro litijum Balkan sve navedene delatnosti vrši potpuno odgovorno, poštujući mere bezbednosti i zaštite na radu i najviše ekološke standarde u skladu sa odgovarajućim propisima, kao i pozitivnom praksom geoloških istraživanja", piše u saopštenju kanadske kompanije dostavljenom medijima.

 

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 sati 45 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 42 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 8 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara