Titov gaj (foto: Kolubarske.rs)
Titov gaj (foto: Kolubarske.rs)
02.05.2022, 06:48

Na divčibarskim livadama više automobila nego ljudi

č: | fb:

Nekoliko hiljada gostiju boravilo je na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto, a prema rečima divčibarskih hotelijera i ugostitelja pored gostiju koji od petka borave na valjevskoj planini, gde će provesti nekoliko prazničnih dana, značajan je broj i onih koji su doputovali na jednodnevni izlet.

Divčibare

Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ove godine su izostali tradicionalni prvomajski uranci sudeći po tome što nije bilo izletnika na livadama gde se obično roštiljalo i "okretalo". Ne tako davno su masovno, pretežno, mladi iz Valjeva, Užica i Beograda dolazili na Divčibare dan ranije kako bi zauzeli mesto, spavali u šatorima ili u kolima, da bi u zoru raspalili roštilj, a poneki spremali kotlić i prase na ražnju. Mnoge livade na kojima su prethodnih godina za 1. maj bili izletnici i kamperi danas su gradilišta.

Gradilište

Gradilište (Foto: Kolubarske.rs)

Prethodnih godina najposećenije mesto na Divčibarama za prvomajski uranak bio je "Titov gaj". I ove godine je bio popunjen, ali je bilo više automobila nego ljudi, a umesto mirisa roštilja širio se miris benzina.

Titov gaj

Titov gaj (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prava retkost je bilo videti raspaljen roštilj, prasence na ražnju, šareno ćebe, kamperske stolice, klince koji igraju badminton, frizbi, fudbal... I na "maljenskoj padini" neki novi sadržaji, ali i po neko ćebence koje odoleva modernom dobu.

Maljenska padina

Maljenska padina (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na ski stazi Crni vrh gosti su imali priliku da uživaju u panoramskoj vožnji žičarom, dok su najmlađi posetioci zanimljivo vreme mogli da provedu u "čarobnoj šumi" i avantura parku gde su se oprobali u zip lajnu.

Žičara

Žičara (Foto: Kolubarske.rs)

Avantura park

Avantura park (Foto: Kolubarske.rs)

 

Tradicionalno na Divčibarama za prvomajske praznike, uostalom kao i svakog vikenda, prepuni kontejneri i kante za otpatke, mnogo prašine i rizle na ulicama, previše automobila, a premalo parkinga i prostora za pešake. A i ono malo trotoara što ima na Divčibarama "zauzeo" je građevinski materijal.

Na trotoaru građevinski materijal

Na trotoaru građevinski materijal (Foto: Kolubarske.rs)

Kontejner

Kontejner (Foto: Kolubarske.rs)

Pešaci i automobili

Pešaci i automobili (Foto: Kolubarske.rs)

Aktuelno

Jelena Obućina (foto: NUNS)
NUNS na prvoj liniji - Za bezbednost novinara na internetu Pre 17 sati 15 minuta

Jelena Obućina: Pretnje se moraju prijaviti

BIRN je u saradnji s NUNS-om pokrenuo kampanju #NaPrvojLiniji kojom žele da skrenu pažnju na sve veći broj napada na novinare u digitalnoj sferi. Kolubarske.rs se pridružuju kampanji.  · 3 komentara

Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Značaj preventivnih pregleda Pre 20 sati 42 minuta

Nаciоnаlni dаn bоrbе prоtiv rака dојке

U Opštoj bolnici Valjevo, analize pokazuju da je kod žena najveća brojnost oboljevanja od karcinoma dojke, u 2022. godini bilo je 111 obolelih, a u 2019. novootkrivenih slučajeva bilo je 101,...