Ulica Zorke Manojlović (foto: Milena Kuzmanović)
Ulica Zorke Manojlović (foto: Milena Kuzmanović)
14.05.2022, 07:28

Majka Mikija Manojlovića dobila ulicu na Divčibarama

č: | fb:

Na spisku ulica na Divčibarama, pored Ulice cara Dušana, Vojvode Mišića, Generala Đukića, Desanke Maksimović, Ljube Popovića, Žike Pavlovića, Stevana Filipovića i drugih važnih ličnosti iz istorije i kulturnog života Srbije i valjevskog kraja nalazi  i Ulica Zorke Manojlović.

 

Zorka Manojlović je majka našeg poznatog glumca Mikija Manojlovića, a ova ulica prolazi neposredno pored placa Manojlovića na Divčibarama. U obrazloženju predloga piše da je Zorka Manojlović bila glumica pozorišta "Boško Buha" u Beogradu, da je igrala u nekoliko filmova i da je bila zaljubljenik Divčibara.

 

Većina Divčibaraca, kao i vikendaša, sa kojima smo razgovarali kažu da prvi put čuju za Zorku Manojlović i da ne znaju ko je ona. Neki od naših sagovornka, koji su želeli da ostanu anonimni,  rekli su da mnogi koji su zaslužni za razvoj Divčibara, nemaju svoju ulicu. Kao primer naveli su Petronija Ilića i Žarka Ilića Pepu, koji su začetnici ugostiteljstva na Divčibarama, a čiji se potomci i danas bave turizmom. Jedan od sagovornika je rekao da je "njegova majka dala veći doprinos Valjevu nego majka Mikija Manojlovića, pa nije dobila ulicu na Divčibarama".

 

Branka Ilić, nekadašnja predsednica Mesne zajednice Divčibare, kaže da su, kada su predlagani nazivi ulica na Divčibarama, Komisiji dostavili preko 50 predloga.

 

"Neki naši predlozi su usvojeni, a neki nisu. Pojedine važne ličnosti dobile su manje važne ulice. Navodno, politički nisu bile podobne. Tako je Vladika Melentije Vujić iz obližnjeg sela Osečenica, koji se kao timočki vladika zalagao za unapređenje duhovnog života i posebno školovanje ženske dece, i bio borac protiv sujeverja, dobio sokak kao i Ljubinka Olujić, ugledna profesorka fizičkog vaspitanja iz Valjeva, neumorni i istaknuti sportski radnik, organizator brojnih pešačkih tura na Divčibarama i višedecenijski jedini i besplatni turistički vodič na ovoj planini. Takvih ima još, da ne nabrajam", kaže Ilić.

 

Retki su oni koji imaju tu privilegiju da ulica u kojoj žive ili povremeno borave nosi ime njihove majke.

 

Inače, nazive pojedinih uica u Valjevu, na Divčibarama i u još šest mesta na teritoriji grada Valjeva, predložila je Komisija za određivanje naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta, a usvojila je Skupština grada i objavljeno je u Službenom glasniku Valjeva broj 5/19.

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Lazar Gojković i Kim Lahdevirte (foto: www.valjevo.rs)
Sa gradonačelnikom, u Gimnaziji i Šestoj školi Pre 23 sati 7 minuta

Ambasador Finske posetio Valjevo

Ambasador Finske u Srbiji Kim Lahdevirte boravio je u Valjevu. Nakon prijema kod gradonačelnika, ambasador i njegova supruga su, sa predstavnicima Društva srpsko-finskog prijateljstva, posetili...  · 6 komentara

Dom kulture Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Od danas na Ubu Pre 3 sati 49 minuta

Dečji festival "Prolećno pozorištance"

Treći revijalni festival predstava za decu "Prolećno pozorištance" danas će na Ubu biti otvoren na velikoj sceni Doma kulture, a do 7. aprila najmlađa publika imaće priliku da pogleda osam...  · 1 komentar

Hala sportova u Mionici (foto: Đorđe Đoković)
1. i 2. aprila Pre 3 sati 49 minuta

Mionica domaćin Državnog prvenstva u streljaštvu

Mionica će ovog vikenda biti domaćin seniorskog prvenstva u streljaštvu, koje će se održati u mioničkoj sportskoj hali 1. i 2. aprila. Organizacija ovog takmičenja pripala je streljačkom klubu...  · 1 komentar

Budući tržni centar Nova (foto: )
Prvi tržni centar u ubskoj opštini Pre 1 dan 1 sati

U Stublenici se gradi tržni centar "NOVA"

U toku su zemljani radovi i priprema terena za izgradnju prvog tržnog centra u ubskoj opštini, "NOVA". Zauzimaće površinu od oko 11.000 kvadrata na lokaciji u selu Stublenica, vrednost iinvesticije...  · 5 komentara