Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
16.05.2022, 06:50

Prvi rebalans budžeta zbog dva nova vrtića

č: | fb:

Gradsko veće usvojilo je predlog prvog rebalansa budžeta grada Valjeva kojim su budžetska sredstva, u odnosu na osnovnu odluku o budžetu, uvećana za 6,64 posto ili za oko 264 miliona dinara. Tako će ukupna planirana sredstva u 2022. godini iznositi oko 4,3 milijarde dinara.

 

Najveće povećanje 185 miliona dinara je za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, a od tog iznosa je 173 miliona dinara opredeljeno za rekonstrukciju i promenu namene stare OŠ "Milovan Glišić" u objekat predškolske ustanove. Za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije sredstva su povećana za 20 miliona dinara, tako da ukupna planirana sredstva za taj program iznose 50 miliona dinara. Prvim rebalansom će izdvajanja za putnu infrastrukturu biti povećana za 37 miliona dinara, dok će za 11,3 miliona dinara biti povećan iznos namenjen za zaštitu životne sredine...

 

- Porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke planiran je u iznosu od 2.129.000.000 dinara i u odnosu na osnovnu odluku uvećan je za 82 miliona dinara. Prihodi od poreza na zarade su planirani u iznosu od 1.797.000.000 dinara, porez na imovinu 519.800.000 dinara i on je uvećan u odnosu na osnovnu odluku za 20,8 miliona. U ovoj grupi porez za imovinu je i naš najznačajniji izvorni prihod-porez na imovinu obveznika koji vode poslovne knjige, odnosno pravna lica i preduzetnici koji ne vode poslovne knjige i fizička lica i on je planiran u iznosu od 385 miliona. U okviru poreza na imovinu su i dva ustupljena prihoda-porez na nasleđe i poklon, planiran u iznosu od 29 miliona i porez na prenos apsolutnih prava, koji je planiran u iznosu od 105,8 miliona dinara - naveo je rukovodilac Odeljenja za budžet Željko Tabašević. 

 

Kako je rečeno na sednici Gradskog veća cilj prvog rebalansa budžeta grada Valjeva je da se obezbedi dovoljno novca za rekonstrukciju stare OŠ "Milovan Glišić" u kojoj će biti dečji vrtić. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da je za njega lično to najbitniji projekat u ovom trenutku kojim se rešava ogroman problem. Naveo je da će u ovoj godini na listi čekanja za upis u vrtiće biti više mališana nego lane.

 

- Zato je važno da što pre krenemo u realizaciju i dobijemo dva nova vrtića i preko 400 mesta za boravak naših mališana. Time ćemo gotovo 80 posto, možda i 90 posto pokriti listu čekanja. Rebalansom smo opredelili mnogo velika sredstva za nas, 173 miliona dinara, ali do kraja godine ćemo uspeti da rešimo listu čekanja i taj problem koji godinama ima Predškolska ustanova "Milica Nožica" - rekao je Gojković.

 

Gradonačelnik je rekao i da će u Valjevu biti otvorene tri fabrike koje će zaposliti 2300 ljudi u narednom periodu. Naglasio je da je "Valjevo jedini grad u Srbiji u kome se dešava da se grade tri fabrike".

 

- Mislim da je podjednako važno za razvoj Valjeva otvaranje novih vrhtića i ovih fabrika, koje posle 16 godina Valjevo dobija kao nove investicije, što znači i otvaranje novih radnih mesta - naglasio je gradonačelnik.

 

Obrazlažući prvi rebalans budžeta Gojković je naveo da su važni projekti i oni u vezi zaštite životne sredine i rešenja problema aerozagađenja, a za to je opredeljeno 60 miliona dinara, po 30 miliona iz budžeta Grada i od Ministarstva rudarstva i energetike.

 

- Još jedan projekat je jako važan, a to je zamena kotlova na individualnim ložištima i taj projekat realizujemo zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine, uz učešće i sufinansiranje grada Valjeva - rekao je na sednici Gradskog veća gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 12 sati 33 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 23 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.