Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
18.05.2022, 09:06

Povećane naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na Divčibarama

č: | fb:

Gradsko veće je usvojilo odluku o povećanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na Divčibarama. Kako je navedeno u Odluci, povećane su naknade za sedmu zonu, stambene objekte do tri jedinice i druge objekte sa 0,045 na 0,07 koeficijent zone i objekte sa više od tri stambene jedinice na 0,1 koeficijent zone.

 

Iznos doprinosa u sedmoj zoni na Divčibarama preko tri stambene jedinice apartmanskog tipa je 4.519 dinara, a nakon izmene iznosiće 7.732 dinara, sa umanjenjem od 30 posto. S obzirom da Divčibarama nedostaje infrastruktura i taj se iznos maksimalno umanjuje zavisno od lokacije, tako da sa maksimalnim umanjenjem iznos doprinosa bi unosio 3.866 dinara, objavljeno je na sajtu Grada.

 

Rukovodilac Odeljenja za urbanizam Aleksandar Purić je rekao da se donošenju ove odluke pristupilo na inicijativu gradonačelnika, sa obrazloženjem da je naknada koja se obračunava kod doprinosa i čija se visina utvrđuje rešenjem o izdavanju građevinske dozvole predstavlja veoma značajan prihod svake lokalne samouprave, a posebno onih lokalnih samouprava kod kojih postoji intenzivna gradnja, kao što je slučaj u vezi Divčibara.

 

"Sredstva bi se koristila za dodatno uređenje građevinskog zemljišta, za njegovo opremanje i izgradnju nedostajuće infrastrukture koja je potrebna i neophodna na Divčibarama. Nakon usvajanja ove odluke postižemo adekvatnije razlikovanje između turističke zone Divčibara i drugih zona. Od kad je Zakon o planiranju i izgradnji usklađen sa Zakonom u budžetskom sistemu o administriranju javnih prihoda, ova odluka ima još jedan značaj. A to je da se u lokalnim samoupravama ujednače doprinosi za gradsko-građevinsko zemljište, jer su postojale velike razlike. Donošenjem ove odluke, odnosno koeficijenata dolazi do uravnoteženja sa drugim lokalnim samoupravama", naveo je razloge donošenja ove odluke Aleksandar Purić.

Aktuelno