Dragomir Vitorović (foto: Đorđe Đoković)
Dragomir Vitorović (foto: Đorđe Đoković)
20.05.2022, 10:57

Odbornik Vitorović isključen sa sednice zbog vređanja žena

č: | fb:

Dragomir Vitorović, član Narodne seljačke stranke, odbornik u Skupštini grada na listi "Aleksandar Vučić – za našu decu" isključen je sa današnje sednice valjevskog parlamenta zbog uvreda iznetih na račun žena i na nacionalnoj osnovi.

 

"Mališi Pajkoviću ako treba žena, pored njegove, može je čak kupiti! Pun Beograd toga, a ima ih i u Valjevu", rekao je za Skupštinskom govornicom Dragomor Vitorović reagujući na predlog dva opoziciona odbornika da se Mališi Pajkoviću, dobitniku nagrade Valjeva za poljoprivredu oduzme to priznanje zbog toga što se protiv njega vodi krivični postupak.

 

Žejko Trifunović, odbornik Lokalnog fronta Va-Slobodni ljudi dostavio je dopis Skupštini grada u kome traži da se menja Odluka o nagradi grada Valjeva i da taj predlog bude dopuna današnjeg dnevnog reda. Skupštiska većina je taj predlog odbila.

 

Trifunović je objasnio da Lokalni front Va-Slobodni ljudi, prilikom glasanja za nagradu Valjeva, nije imao informaciju da se protiv predloženog kandidata za nagradu Grada Mališe Pajkovića vodi krivični postupak. Smatra da su oni koji su odlučivali o nagradi morali imati tu informaciju ranije i da nije trebalo da se Pajković nađe među dobitnicima.

 

Đorđe Pavlović, šef odborničke grupe SPS-JS, dostavio je Skupštini grada dopis u kome traži da se dnevni red dopuni predlogom odluke o izmeni Odluke o dodeli nagrade grada Valjeva za 2021. godinu.

 

U predlogu je Pavlović naveo da Mališi Pajkoviću, poljoprivredniku iz Kotešice, treba da bude oduzeta nagrada Valjeva zbog toga što su odbornici, nakon odluke da Pajković bude nagrađen a pre dodele priznanja, saznali da je Mališa Pajković lice protiv koga je podignuta optužnica za teška i nečasna krivična dela kao što su zloupotreba maloletnog lica i trgovona ljudima. Prema njegovim rečima, ta krivična dela svako lice čine nedostojnim da dobiju bilo koju nagradu, a naročito najviše priznanje Valjeva. Dodelom te nagrade se na neprimeren način utiče na postupak koji se vodi protiv Pajkovića jer se može zaključiti da Skupština grada na neki način pruža podršku licu protiv koga se vodi krivični postupak.

 

Pavlović smatra da nagrađeni treba da vrati novčani deo nagarde sa zateznom kamatom od dana kada mu je nagrada nezakonito dodeljena.

 

"Ponašanje predstavnika vlasti, zamenika predsednika Skupštine Viktora Mićića, gradonačelnka Lazara Gojkovića i predsednice Komisije za nagrade Zorice Jocić, nakon saznanja da je nagrađeno lice optuženo za teška krivična dela, je neprimereno i poprimilo je obrise jednog političkog razvrata", kazao je Đorđe Pavlović.

 

On je tražio da glasanje o oduzmanju nagrade Mališi Pajkoviću bude neposredno prozivanjem odbornika jer "treba da znamo ko je za, a ko je protiv toga". Taj Pavlovćev zahtev je ignorisala predsednica Skupštine grada Snežana Rakić, te su se odbornici izjasnili dizanjem ruku. Za predlog da se Mališi Pajkoviću oduzme nagrada grada Valjeva glasalo je 11 odbornika, dok je većina bila protiv.

Skupština grada

Skupština grada (Foto: Kolubarske.rs)

 

Glasanjem nije stavljena tačka na ovu temu, usledio je uvredljiv govor Dragomira Vitorovića iz Narodne seljačke stranke, odbornika u Skupštini grada na listi "Aleksandar Vučić – za našu decu".

 

Vitorović je rekao da "Skupština ne finansira kriminal nego veliku poljoprivrednu proizvodnju" uz nabrajanje svih poslova i uspehe Mališe Pajkovića kao "uzornog poljoprivrednika".

 

"A s' kime je Mališa vodio ljubav, pa nećemo ići kod notara da to overimo. Skupština se ne bavi kriminalnim dosijeima, jer da se bavi ovde ne bi sedelo pola ili velika većina odbornika... Mališin privatni život je njegova privatna stvar, njemu nije potrebno da se bavi trgovinom ljudima jer se on bavi trgovinom stokom. A Mališi ako treba žena, pored njegove, može je čak kupiti! Pun Beograd toga, a i u Valjvu ih ima", rekao je odbornik Vitorović za skupštinskom govornicm.

 

Reagovala je nezavisna odbornica Mila Grujičić tražeći da sve odbornice u znak protesta zbog ovakvog uvredljivog govora na račun žena napuste skupštinsku salu. Ona je pozvala i ostale odbornike, koji smatraju da je govor Dragomira Vitorovića uvredljiv i neprimeren Skupštini, da napuste skupštinsko zasedanje na pet minta što je većina prihvatila, te je sednica prekinuta.  

Odbornici napustili zasedanje

Odbornici napustili zasedanje (Foto: Kolubarske.rs)

 

Odbornici napustili zasedanje

Odbornici napustili zasedanje (Foto: Kolubarske.rs)

Nakon pauze Dragomir Vitorović, odbornik liste "Aleksandar Vučić - za našu decu", je nastavio sa uvredljivim govorom: "Vi niste razumeli da u Valjevu ima najmanje 50 Albanki koje su prošene uz novčanu nadoknadu, i kako se to zove?". I pored opomene koju mu je izrekla predsednica Skupštine grada Snežana Rakić, on je nastavio: "Ako se neko oženi uz novac, i to Albankama, zar to nije kupovina?".

 

"Ovaj govor odbornika Vitorovića je jedna od onih stvari koje bi bilo najbolje da se nikada nisu dogodile; od vređanja žena, preko vređanja drugih lica na nacionalnoj osnovi, do pokušaja da se opravda lice koje  je optuženo za teška krivična dela. Takođe je nedopustivo da Vitorović ima saznanja o krivičnom delu, kao što je trgovina ljudima, a da to nije prijavio nadležnim organima", rekao je odbornik Đorđe Pavlović i predložio da se odbornik Dragomir Vitorović isključi sa sednice Skupštine grada u skladu sa članovima 104 i 107 Poslovnika o radu.

 

Isključenje odbornika Dragomora Vitorovića predložilo je još četiri odbornika valjevskog parlamenta čime je ispunjena odredba Poslovnika o radu Skupštine grada da udaljenje odbornika sa sednice izriče Skupština grada bez pretresa na predlog predsednika ili najmanje pet odbornika.

 

Podsećamo, protiv dobitnika nagrade grada Valjeva za najvrednija dostignuća u oblasti poljoprivreda za 2021. godinu, Mališe Pajkovića, poljoprivrednika iz sela Kotešica, Više javno tužilaštvo u Valjevu je početkom decembra 2020. godine podiglo optužnicu zbog produženog krivičnog dela trgovina ljudima za koje je propisana kazna zatvora od najmanje pet godina.

 

Optužnicom se Mališi Pajkoviću stavlja na teret da je u dužem vremenskom periodu iskorišćavao maloletno lice za seksualnu eksploataciju. Smatrajući da takva osoba nije dostojna nagrade, odbornička grupa SPS-JS tražila je 18. marta hitnu sednicu Skupštine grada, kao i da se dobitniku oduzme najznačajnija nagrada Valjeva. Međutim, skupštinska većina kao i gradska vlast je ignorisala taj zahtev, te je 20. marta za Dan grada i Mališi Pajkoviću uručena nagrada Valjeva. 

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara