Lazar Gojković (foto: www.valjevo.rs)
Lazar Gojković (foto: www.valjevo.rs)
24.05.2022, 06:57

Gojković: Nismo ni svesni koliko dobrih stvari se dešava u Valjevu

č: | fb:

"Mnoge dobre stvari se dešavaju u Valjevu. Nismo ni svesni, prvi ja iako sam najviše na izvoru informacija, gde se Valjevo nalazi u ovom trenutku", rekao je gradonačelnik Lazar Gojković na sednici Skupštine grada na kojoj je usvojen prvi rebalans budžeta Valjeva za 2022. godinu.

 

Gradonačelnik je naveo da je najznačajniji projekat Grada u ovoj godini, za koji je opredeljeno 173 miliona dinara, dogradnja i rekonstrukcija stare Šeste škole u dva vrtića, i to je najveća vest u ovom trenutku. Prema njegovim rečima to je toliko dobra vest da je u drugi plan bacila to što u Valjevu trenutno niču tri fabrike.

 

- Tri fabrike! Tri fabrike u jednom gradu u istoj godini se grade! Ljudi, to je nešto neverovatno. Ja pričam i sa svojim kolegama, sa drugim gradonačelnicima, vidim njihove reakcije. Zaista fenomenalna stvar - tri fabrike! Ne postoji grad u Srbiji, gde se istovremneo grade tri fabrike, odgovorno tvrdim. Jeste to uz veliku pomoć najpre predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, ali mnogo stvari se odradi i ovde u Valjevu da bi investicije došle u naš grad. Ljudi iz Razvojne agencije kažu da je i za njih iznenađenje šta je snašlo Valjevo, da se u isto vreme u Valjevu grade tri velike i ozbiljne fabrike - rekao je Gojković.

 

Među "dobrim stvarima" koje su nas snašle su i sredstva koja Valjevo dobija ili bolje rečeno koja se Valjevu, svakako u značajno manjem iznosu, vraćaju iz republičke kase, a za koja Grad mora da konkuriše. 

 

Gojković je naveo da namenski transferi od države za prva tri meseca ove godine iznose 41 milion dinara, koji su dobijeni za realizaciju projekata iz oblasti kulture i zaštite životne sredine, kao i za unapređenje rada lokalne samouprave.

 

- Grad je od Ministarstva zaštite životne sredine u ovoj godini dobio 28,5 miliona dinara za zamenu kotlova u domaćinstvima na ekološki prihvatljiv energent u cilju smanjenja aerozagađenja. Učešće Grada u realizaciji ovog projekta je oko sedam miliona dinara. Od Ministarstva kulture i informisanja dobijeno je 9,5 miliona dinara za realizaciji određenih projekata u kulturi i od Ministarstva državne uprave i loklane samouprave smo dobili tri miliona dinara za uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta - naveo je Gojković.

 

I to nije sve. Do kraja godine Valjevo će od Ministarstva zaštite životne sredine dobiti 5,5 miliona dinara za eko parkiće, za čišćenje divljih deponija 3,1 milion, za pošumljavanje 4 miliona dinara. Kod Ministarstva državne uprave i loklane samouprave Grad je konkurisao i za elektronsku Skupštinu, opredeljeno je šest miliona dinara. Valjevo će od Ministarstva poljoprivrede u ovoj godini za atarske puteve dobiti 16 miliona dinara.

 

Gojković je rekao da je Valjevo uvek u vrhu na listi odobrenih sredstava po različitim konkursima te da je malo lokalnih samouprava koje su bolje od nas.

 

- Ono što je izuzetno značajno jeste da je Valjevo od Ministarstva energetike dobilo 30 miliona dinara za energetsku efikasnost. Jedino više novca od nas, i to 32 miliona dinara je dobio Čačak. Od Ministarstva zaštite životne sredine dobili smo 28,5 miliona, a Užice 29 miliona dinara – rekao je Gojković.

 

Gradonačelnik reče da nijedan konkurs nismo propustili, ali nažalost nismo na svakom prošli.  

 

- Nismo dobili novac na konkursu "Gradovi u fokusu" Ministarstva kulture i informisanja za projekat rekonstrukcija Centra za kulturu. Krivo mi je i što kod Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave nismo prošli za unutrašnje uređenje Doma sportova "General Svetomir Đukić". Bili smo pre desetak dana u Ministarstvu za sport i omladinu, napravili jedan dobar sastanak i očekujem pomoć i podršku za projekte koji se tiču sportske infrastrukture – najavio je Gojković.

 

Pozitivan odgovor gradonačelnik Valjeva "svaki dan" očekuje i od Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) za projekat izgradnje zgrade socijalnog stanovanja.

 

- Ljudi, sve što smo započeli mi ćemo i završiti. Činjenica je da uvek može bolje, da postoje objektivni problemi. Naši apetiti jesu veliki, budžet nije dovoljan da sve završimo. Ima stvari koje su urađene sa malim zakašnjenjem, ali su urađene i to veoma kvalitetno. Moramo pronaći sredstva i za neke objekte koje treba staviti u funkciju, nažalost nismo u ovom trenutku mogli, i ako je želja velika, da zgradu Radio Valjeva stavimo u funkciju – kazao je gradonačelnik Lazar Gojković.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 36 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 46 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara