Privredni sud (foto: Đorđe Đoković)
Privredni sud (foto: Đorđe Đoković)
02.06.2022, 06:55

Iz tekuće budžetske rezerve 12 miliona dinara po presudama Privrednog i Apelacionog suda

č: | fb:

Kako i koliki novac građana Valjeva otiče kroz tekuću budžetsku rezervu najbolje pokazuje primer dve sudske presude za koje Grad mora da plati 12 miliona dinara, rečeno je na konferenciji za novinare Lokalnog fronta Valjevo.  

 

Aktivista Ljubomir Radović je podsetio na rečenicu rukovodioca Odeljenja za budžet i finansije Željka Tabašvića: "Sve je po zakonu", izrečenu na poslednjoj sednici Skupšine grada, na kojoj je usvojen prvi rebalans budžeta Valjeva, uz pitanje ako je Gradska uprava radila sve po zakonu odakle su se odjednom pojavile presude sa milionskim obeštećenjima? Dodao je da je neko u nekoj od gradskih službi, ipak počinio greške i propuste koji su dobili sudski epilog i stigli na naplatu. Prema njegovim rečima te greške, propuste, činjenje ili nečinjenje gradskih službenika, kao i uvek do sada, plaćaju svi građani Valjeva!

 

- Neutrošenih 450 miliona dinara prenetih iz prošle godine jasno pokazuju nedostatak dobrih projekata, zapravo nedostatak glava koje bi osmislile ozbiljne poduhvate. Taj nedostatak iskorišćen je za čerupanje budžeta kroz tekuću budžetsku rezervu, prošle godine je na taj način utrošeno 117,5 miliona dinara. Nas u Lokalnom frontu, međutim, posebno svrbi pitanje na šta su sve utrošene pare građana Valjeva uz suvoparna obaveštenja da se radi o izvršenjima, izgubljenim sudskim sporovima, kaznama, penalima, kamatama, troškovima advokata… U godini iza nas na ovo je oteklo 9,6 miliona, malo više od osam posto ukupnih isplata iz tekuće budžetske rezerve. Ova, 2022. preti da obori sve rekorde. Samo u Službenom glasniku Valjeva od 20. maja zabeležena je cifra od okruglo 12 miliona, skoro 38 posto sume isplaćene od januara iz tekuće budžetske rezerve. Radi se o isplatama dva puta po pet miliona po presudama Privrednog i Apelacionog suda, pola miliona za usluge advokata u jednom slučaju, milion i po u drugom - naveo je Radović.

 

Lokalni front je proučio neke presude koje se pominju u rešenjima gradonačelnika Lazara Gojkovića za isplatu iz tekuće budžetske rezerve.

 

- U jednoj od njih Privredni sud je presudio, a Apelacioni sud potvrdio da je nečinjenjem odgovornih u Gradskoj upravi oštećen jedan od izvođača radova koji je sada sudskim putem došao do naknade za izgubljenu dobit i još ponešto. Naše pitanje je jasno: da li su službenici koji su vodili ovu javnu nabavku snosili nekakve posledice? Da li se oni, možda, i dalje bave javnim nabavkama? - upitao je Radović.

 

Podsetio je da rad Gradske uprave usmerava i usklađuje gradonačelnik, "tako bar piše u Statutu". Gradonačelnik, sem toga, osniva službe budžetske inspekcije i interne revizije Grada. On im je i naredbodavac, otuda pitanje da li je kada i kako ovim službama nešto promaklo?

 

Radović je rekao da je Lokalni front i pismeno upozorio načelnika Gradske uprave da pravilnici po kojima se sprovode javne nabavke u Valjevu nisu usklađeni sa Lokalnim antikorupcijskim planom.

 

- Kroz nekoliko dana, 10. juna, dospeva rok za kvartalni izveštaj o formiranju tela za sprovođenje Lokalnog antikorupcijskog plana koji će Gradska uprava dostaviti Agenciji za sprečavanje korupcije. U njemu će, kao i u prethodnih pet ili šest kvartala, stajati da Valjevo još nije formiralo telo za sprovođenje LAP-a, što je inače obaveza preuzeta Revidiranim akcionim planom za Poglavlje 23 – podsetio je Ljubomir Radović.

Ljubomir Radović i Ivan Manić

Ljubomir Radović i Ivan Manić (Foto: Lokalni front)

 

Aktivista Lokalnog fronta Ivan Manić je na konferenciji za novinare saopštio da je njihov odbornik Željko Trifunović uputio dopis predsednici Skupštine grada Snežani Rakić sa zahtevom da u dnevni red prve naredne sednice lokalnog parlamenta uvrsti izveštaj gradonačelnika o trošenju novca građana Valjeva kroz tekuću budžetsku rezervu u proteklih godinu dana. Manić kaže da nisu optimisti da će predsednica Skupštine reagovati u skladu sa Poslovnikom Skupštine grada što ne bi bio prvi put.

 

- Šta god o tome mislila jedna predsednica, u Poslovniku Skupštine grada postoji član 167. koji vrlo jasno nabraja prava i dužnosti odbornika. Pored ostalog, tu su i pravo i dužnost odbornika da postavlja pitanja vezana za rad organa Grada. Samo malo dalje, u članu 169. akta koji bi trebalo da poštuju svi nabrojani akteri lokalne skupštinske scene, piše da "gradonačelnik i Gradsko veće redovno izveštavaju Skupštinu grada, po sopstvenoj inicijativi ili na njen zahtev, a najmanje jednom godišnje, o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine. Izveštaj iz prethodnog stava stavlja se na dnevni red skupštine" - citirao je Poslovnik Manić i dodao:

 

- Ja, na žalost, ne očekujem da će se traženi izveštaj naći pred odbornicima na bilo kojoj sednici. Predsednica Skupštine je u ovom sazivu već mnogo puta pokazala nadmoć partijske discipline nad slovom i Statuta i Poslovnika. Više od godinu dana, na primer, ne stižu odgovori na odbornička pitanja koja je postavio Ljubomir Radović. Mnogo puta ste i videli i čuli kako gospo Rakić zloupotrebljava svoju funkciju ne dopuštajući našem odborniku Trifunoviću da iznese činjenice koje se zbog nečega ne dopadaju skupštinskoj većini. Njen izgovor da te teme nisu na dnevnom redu već se izlizao; bar pet ili šest puta na svakoj sednici ona je svojim stranačkim prijateljima, pa i gradskim službenicima i direktorima javnih preduzeća, dopuštala da van dnevnog reda satima govore sve i svašta o drugim odbornicima ili strankama – rekao je Manić.

 

On je dodao da misli da milioni koji cure iz gradskog budžeta neće biti tema za gradonačelnika, pre svega zato što je spiskao skoro pola miliona dinara na pokušaj kontrole štete koju je Srpska napredna stranka u Valjevu pretrpela na aprilskim izborima.

 

- Od svega što je platio "Blicu" da objavi, tačno je jedno: Valjevo se odista preporodilo od juna 2020. godine. Recimo, buduća većina u skupštini Beograda i u Valjevu je izgubila izbore u gradskom jezgru. Podsećam da su SNS i SPS, uz daleko veću izlaznost nego u junu 2020, zajedno skupili skoro sedam hiljada glasova manje nego tada. Ozbiljan preporod, morate priznati-zaključio je Ivan Manić na konferenciji za novinare Lokalnog fronta Valjevo sa koje su poslali poruku gradonačelniku:

 

"Gospodine Gojkoviću, tajm-aut ističe. Lopta je u Vašem reketu!".

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 3. marta Pre 22 sati 7 minuta

Preventivni pregledi štitaste žlezde

U nedelju 3. marta, od 8 do 16 časova, u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije, biće organizovani preventivni pregledi, ovaj put pregledi štitaste žlezde. Nije potrebno zakazivanje, građani...  · 1 komentar

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

"Jači smo od sudbine!". Normalno, od razuma...

Ima istine u onom što se čuje o našim političarima: "Svi su oni, isti!", iz vlasti i opozicije. Počev po onom što nije najvažnije, ali mu ne trebaju dokazi: sa ovim se ne slažu. Isti i što ga ne...

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici 1.03.2024

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...