Protivgradna stanica (foto: Đorđe Đoković)
Protivgradna stanica (foto: Đorđe Đoković)
07.06.2022, 07:11

Grad kupuje protivgradne rakete od “Trajala”

č: | fb:

Valjevo će za kupovinu 64 protivgradne rakete dometa od 7.300 do 7.900 metara iz budžeta izdvojiti 2.995.200 dinara sa PDV-om.

 

I ove godine protivgradne rakete biće nabavljene od kruševačkog "Trajala" ("Trayal Korporacija"), koji je u postupku javne nabavke jedini dostavio ponudu. Protivgradne rakete biće isporučene Radarskom centru RHMZ na Blizonjskom visu.

 

Na valjevskom području ima 13 daljinskih lansirnih stanica, koje su snabdevene sa po devet raketa. Automatski sistem protivgradne odbrane je pre tri godine, kao pilot projekat, prvo instaliran u Valjevu i brani površinu od skoro 590 hiljada hektara.  

 

Za ovu protivgranu sezonu u Srbiji je obezbeđeno 21.400 raketa što je rekordan broj u poslednjih sedam godina.

 

Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) kaže za Kolubarske.rs da je Srbija ove godine nabavila dovoljno raketa za odbranu od grada, tako da su svi lanseri puni. Navodi da u svakom lanseru trenutno ima po devet, a pored toga ima ih i u magacinima, te nema bojazni da ćemo ostati bez protivgradnih raketa. 

 

Babić kaže da je u nedelju, 5. juna oko ponoći kada je u Valjevu nekolko minuta padao grad veličine lešnika, protivgradna odbrana dejstvovala dvadesetak minuta, ispaljeno je 36 raketa.

 

Protivgradna odbrana u Srbiji traje od 15 . aprila do 15. oktobra.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 8 sati 5 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 8 sati 5 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara