Mačaka i miš (foto: Kolubarske.rs)
Mačaka i miš (foto: Kolubarske.rs)
13.06.2022, 09:43

Demanti nije baš uvek istina!

č: | fb:

Poverenica Srpske napredne stranke Valjevo Jelena N. Lekić uputila je "demanti objavjene informacije" redakciji Kolubarske.rs, tražeći da "shodno Zakonu o informisanju Javni interes, Član 15, stav 1. (istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana Republike Srbije)" objavimo ispravku "netačne informacije".

 

"Netačna informacija" se odnosi na podatak iznet u tekstu "Asfaltiranje po zahtevima, ali i po izbornim kalkulacijama" u kome Kolubarske.rs navode da su "3. aprila na biračkom mestu Dublje socijalisti dobili 101 glas, a za SNS je glasalo samo 14, što je bio neviđeno loš rezultat naprednjaka". Poverenica Lekić navodi da je "istinita informacija da je Srpska napredna stranka na izborima koji su održani 3. aprila osvojila 101 glas, a Socijalistička partija Srbije 14 glasova".

 

Kolubarske.rs su imale zakonski osnov da ne objave "demnati" poverenice SNS Valjevo

 

Kolubarske.rs su objavile ovaj "demanti" i pored toga što poverenica SNS Valjevo Jelena N. Lekić nije dokazala, niti može da dokaže, da je "netačna infomacija" koju smo objavili o rezultatima glasanja na biračkom mestu Dublje, niti pak može da dokaže istinitost svoje informacije.

 

Jedina istinita informacija je informacija Gradske izborne komisije da se "na biračkom mestu Dublje ne mogu utvrditi rezultati glasanja 3. aprila", pa je naložila ponavljanje izbora na tom biračkom mestu. Takođe, zapisnik o radu biračkog odbora, koji je predat GIK-u, nije potpisao nijedan član birčkog odbora, a potrebna su najmanje tri potpisa, otuda je, u najmnaju ruku, sumnjiva verodostojnost tog zapisnika, samim tim i rezultati glasanja. I to je u svom "dematiju" poverenica SNS Valjevo propustila da navede.

 

Takođe, Kolubarske.rs su objavile ovaj "demanti" i pored toga što ga poverenica Srpske napredne stranke Valjevo Jelena N. Lekić nije podnela u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Jelena N. Lekić u svom zahtevu traži demanti, međutim Zakon o javnom informisanju i medijma ne poznaje pojam demanti, nego licu na koje se odnosi informacija omogućava "pravo na odgovor". Da bi se to pravo ostvarilo lice na koje se odnosi informacija se mora pozvati na Član 83, stav 1. i na zahtevu, koji mora biti potpisan, uz ime je obavezna i adresa. Zahtev poverenice SNS Valjevo Jelene N. Lekić ništa od ovoga nije imao.

 

I pored toga što je njen zahtev formalno neispravan i po Zakonu nismo bili dužni da objavimo "demanti", mi smo to učinili zarad profesionalizma i naših čitalaca.

Aktuelno

Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon Tešnjarskih Herceg Novi… Pre 18 sati 3 minuta

Sjajna Tamara Jokić preko celog sveta do Valjeva

"U Valjevu uvek imam tremu i određenu odgovornost. Kada uporedim sa svim skorašnjim nastupima kao što su Njujork, Lisabon, Beograd, Smederevo i tako dalje, u Valjevu uvek postoji dodatan osećaj...  · 7 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Dogovoreno na sastanku sa premijerkom Pre 14 sati 44 minuta

Mionica dobija Centar za mlade

Mionica će dobiti savremeni Centar za mlade, prvi ovakvog tipa u ovom delu Srbije, dogovoreno je na radnom sastanku sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić u Omladinskom centru OPENS u...  · 1 komentar

Mountain Music Fest (foto: MMF)
Završen Mountain Music Fest Pre 15 sati 43 minuta

Trodnevni spoj muzike, avanture i planine

Sedmi Mountain Music Fest, koji je proteklog vikenda održan na Divčibarama, uprkos najavljenom lošem vremenu, okupio je preko 3000 ljubitelja planine i kvalitetne muzike.  · 1 komentar