Mačaka i miš (foto: Kolubarske.rs)
Mačaka i miš (foto: Kolubarske.rs)
13.06.2022, 09:43

Demanti nije baš uvek istina!

č: | fb:

Poverenica Srpske napredne stranke Valjevo Jelena N. Lekić uputila je "demanti objavjene informacije" redakciji Kolubarske.rs, tražeći da "shodno Zakonu o informisanju Javni interes, Član 15, stav 1. (istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana Republike Srbije)" objavimo ispravku "netačne informacije".

 

"Netačna informacija" se odnosi na podatak iznet u tekstu "Asfaltiranje po zahtevima, ali i po izbornim kalkulacijama" u kome Kolubarske.rs navode da su "3. aprila na biračkom mestu Dublje socijalisti dobili 101 glas, a za SNS je glasalo samo 14, što je bio neviđeno loš rezultat naprednjaka". Poverenica Lekić navodi da je "istinita informacija da je Srpska napredna stranka na izborima koji su održani 3. aprila osvojila 101 glas, a Socijalistička partija Srbije 14 glasova".

 

Kolubarske.rs su imale zakonski osnov da ne objave "demnati" poverenice SNS Valjevo

 

Kolubarske.rs su objavile ovaj "demanti" i pored toga što poverenica SNS Valjevo Jelena N. Lekić nije dokazala, niti može da dokaže, da je "netačna infomacija" koju smo objavili o rezultatima glasanja na biračkom mestu Dublje, niti pak može da dokaže istinitost svoje informacije.

 

Jedina istinita informacija je informacija Gradske izborne komisije da se "na biračkom mestu Dublje ne mogu utvrditi rezultati glasanja 3. aprila", pa je naložila ponavljanje izbora na tom biračkom mestu. Takođe, zapisnik o radu biračkog odbora, koji je predat GIK-u, nije potpisao nijedan član birčkog odbora, a potrebna su najmanje tri potpisa, otuda je, u najmnaju ruku, sumnjiva verodostojnost tog zapisnika, samim tim i rezultati glasanja. I to je u svom "dematiju" poverenica SNS Valjevo propustila da navede.

 

Takođe, Kolubarske.rs su objavile ovaj "demanti" i pored toga što ga poverenica Srpske napredne stranke Valjevo Jelena N. Lekić nije podnela u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Jelena N. Lekić u svom zahtevu traži demanti, međutim Zakon o javnom informisanju i medijma ne poznaje pojam demanti, nego licu na koje se odnosi informacija omogućava "pravo na odgovor". Da bi se to pravo ostvarilo lice na koje se odnosi informacija se mora pozvati na Član 83, stav 1. i na zahtevu, koji mora biti potpisan, uz ime je obavezna i adresa. Zahtev poverenice SNS Valjevo Jelene N. Lekić ništa od ovoga nije imao.

 

I pored toga što je njen zahtev formalno neispravan i po Zakonu nismo bili dužni da objavimo "demanti", mi smo to učinili zarad profesionalizma i naših čitalaca.

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 56 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 56 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...

Plakat (foto: )
Druga predstava Pre 21 sati 33 minuta

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...