Gradonačelnik je odgovoran Transparent LF Va (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Gradonačelnik je odgovoran Transparent LF Va (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
17.06.2022, 07:06

Ispod zakonskog limita ili "ispod žita" se troši budžet?

č: | fb:

Sudeći prema "Planu nabavki ispod limita", gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković će u ovoj godini bez javne nabavke potrošiti blizu 2,3 miliona dinara. Najviše novca, preko 933.000 dinara, opredeljeno je za Dan grada, (nije precizirano za koje usluge), za ugostiteljske usluge pola miliona dinara, dok je za poklone namenjeno blizu 170 hiljada dinara.

 

U ovoj godini za usluge reklame i propagande, bez javne nabavke, gradonačelnik planira da potroši preko 330.000 dinara, za oglase preko 200.000, dok će za usluge štampanja i prevođenja biti potrošeno 116.000 dinara.

 

Prema Zakonu o javnim nabavkama, postoje pragovi-limiti do kojih se Zakon ne primenjuje: za nabavku dobara, usluga i sprovođenje konkursa za dizajn, čija je procenjena vrednost manja od milion dinara, i nabavku radova čija je procenjena vrednost manja od tri miliona dinara. Takođe, bez javne nabavke se mogu nabaviti društvene i druge posebne usluge čija je procenjena vrednost manja od 15 miliona dinara kada nabavku sprovodi javni naručilac, odnosno manja od 20 miliona dinara kada nabavku sprovodi sektorski naručilac.

 

Samim tim što se za nabavke ispod praga-limita ne primenjuju odredbe Zakona o javnim nabavkama, za te nabavke ne postoje posebna pravila, niti uslovi. Naime, uslove određuju sami naručioci kroz interne akte kojima bliže uređuju proceduru u postupcima nabavki što se uglavnom svodi na pribavljanje tri ponude. Poziv za podnošenje ponuda nigde nije objavljen, nego naručioci sami izaberu tri ponuđača i pozovu ih da dostave ponudu. Takođe se ne objavljuje ko je i po kojoj ceni dobio posao, po kojoj ceni i od koga je kupljena roba, niti ko je i po kojoj ceni izvršio traženu uslugu.

 

Tako nije poznato za koju uslugu reklame i propagande će gradonačelnik potrošiti ili je već potrošio preko 330 hiljada dinara, niti za koje oglase planira preko 200 hiljada dinara.

 

Gojković je ove godine platio 480.000 dinara svoj intervju u "Blicu", a novac nije bio planiran u budžetu grada Valjeva za 2021. godinu kada je Gojković potpisao ugovor sa Izdavačkim društvom "Ringer Axel springer" doo Beograd, o čemu su Kolubarske.rs pisale.

 

Gradonačelnik ima omiljenog izdavača medija

 

Gradonačelnik Lazar Gojković je prošle godine izabrao da Uskrs i Novu godinu sugrađanima čestita preko dva medija i na jednom bilbordu, i te čestitke je platio 121.600 dinara. Više od polovine tog novca je uplaćeno na račune begradskih preduzeća na adresi Mekenzijeva 79, a direktor oba je Zoran Majdak član SNS, pokazuju računi do kojih su Kolubarske.rs došle pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

 

Beogradskom preduzeću "In network solution" jednu novogodišnju TV čestitku gradonačelnik je platio 24.000 dinara. U računu za plaćanje od 9.12.2021. godine, nije navedeno na kojoj televiziji i kada je emitovana novogodišnja čestitka.

 

Nakon osam dana, 17.12. 2021. gradonačelniku stiže račun za još jednu novogodišnju čestitku. Istom beogradskom preduzeću ponovo plaća 24.000 dinara, ali nije poznato gde je emitovana jer to ne piše ni na računu, niti u zahtevu za plaćanje upućenom Odeljenju za finansije.

 

Beogrdska preduzeća nisu valjevskom gradonačelniku omiljena samo za novogodišnje čestitke. Za uskršnju čestitku platio je 18.000 dinara, emitovana je u programu Radio Valjeva, ali na računu ne piše koliko često i u kom periodu je emitovana.

 

Gradonačelnik Lazar Gojković je sugrađanima Novu godinu i Božić čestitao i preko Televizije Va plus, ali je čestitka na toj valjevskoj televiziji bila četiri puta jeftinija u odnosu na čestitke koje je gradonačelnik plaćao beogradskoj firmi.

 

Televiziji Valjevo plus je za dvadeset dana emitovanja novogodišnje i božićne čestitke u januaru 2021. godine plaćeno šest hiljada dinara, dok je krajem decembra 2021. za emitovanje novogodišnje i božićne čestitke plaćeno 9.600 dinara. Na računu nije navedeno koliko dana je emitovana.

 

Treće mesto za koje se gradonačelnik odlučio da uputi čestitke za Novu godinu i Božić bio je bilbord postavljen na raskrsnici Karađorđeve i Sinđelićeve ulice i na ulazu u Valjevo u Popučkama. Gradonačelnik Gojković je za tu čestitku, koja je bila postavljena 17 dana, firmi "Etherba" iz Popučaka platio 40.000 dinara.

 

Slučajno ili ne beogradske firme, čiji je direktor Zoran Majdak, član SNS, bile su omiljene i prethodnom gradonačelniku Valjeva Slobodanu Gvozdenoviću. Da li je u pitanju dobra praksa ili kontinuitet vlasti?

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 12 sati 13 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 10 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara