Obnovljeni deo pruge između Lazarevca i Lajkovca (foto: Đorđe Đoković)
Obnovljeni deo pruge između Lazarevca i Lajkovca (foto: Đorđe Đoković)
22.09.2014, 16:27

Beovoz od srede?

č: | fb:

Beovoz na relaciji Valjevo-Beograd još ne saobraća iako su uspešno okončani radovi na delu pruge Lajkovac-Lazarevac, koja je bila ozbiljno oštećena u majskim poplavama. Prema saznanjima Kolubarskih.rs, tzv. Železnička kontrola je, prošlog četvrtka, specijalnim „mernim kolima“ prošla trasu pruge i dala odobrenje za saobraćaj.

Međutim, čeka se na odobrenje posebno formirane komisije Ministarstva za saobraćaj, jedino nadležne da konačno da dozvolu. Komisija će, prema našima saznanjima, trasu obići sutra, pa se očekuje da će Beovoz krenuti u sredu. Dalje odlaganje, smatraju naši sagovornici, "bilo bi bruka" jer su zaposleni u Valjevskoj sekciji ZOP-a svoje obaveze ispunili marljivo i na vreme. Inače, Beovoz sada saobraća od Beograda do Lazarevca.

Sve dosadašnje najave... Samo što nije

Da će Beovoz krenuti sredinom ove nedelje je četvrta najava datuma kada će, konačno, profunkcionisati Beovoz. Prvi put je 6. avgusta rečeno da bi Beovoz od Valjeva do Beograda mogao najkasnije da krene 1. septembra. Mogao bi, ali nije, tako da je 12. septembra najavljeno da bi Beovoz mogao da krene od ponedeljka, 15. septembra. Međutim, ni tog datuma Beovoz nije startovao. Ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović je upravo tog datuma obišla radove na trasi Lajkovac – Lazarevac i tada je najavljeno da će Beovoz krenuti sledeće nedelje... Ukoliko Beovoz krene u sredu, biće to, konačno, rečeno - ispunjeno.

Direktor železnice i ministarka Mihajlović

Direktor železnice i ministarka Mihajlović (Foto: Đorđe Đoković)

Radovi kroz klisuru reke Gradac?

Radovi na takođe oštećenom delu Barske pruge, od Valjeva (Gradac) do Lastre, kroz klisuru reke Gradac, gde ima nekoliko klizišta i odrona još nisu počeli. Nedavne najave da bi „do Srpske nove godine sve moglo da bude završeno“, što bi značilo obnavljanje saobraćaja od Beograda do Bara, teško da je izvodljivo. Uz ostalo i zbog nepristupačnog terena, odnosno zbog toga što građevinske mašine moraju da prelaze sa desne na levu obalu Gradca, ukoliko ekolozi, koji brinu o zaštiti jedinstvenog prirodnog dobra, ne budu imali posebne zahteve. Doduše, deo materijala i lakša mehanizacija možda bi u klisuru Gradca mogli da se doture prugom od Valjeva do prvog odrona.

Beležimo i to da je 11. septembra, zbog završetka letnje sezone železničkog saobraćaja između Srbije i Crne Gore, ukinut voz od Požege do Bara. Drugim rečima, Valjevci koji bi do Bara vozom, ukoliko ne žele da se iz Beograda do Požege voze preko Mladenovca, Lapova, Stalaća i Kraljeva, mogu iz Požege da računaju samo na međunarodni voz, koji iz Beograda polazi u 18.05, a iz Bara u 17.00 sati. U kompoziciji tog voza su „kola sa sedištima, kušet, spavaća kola i vagoni za prevoz praćenih automobila“.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 18 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 7 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.