Milinkovići ušli u svoje parcele (foto: Kolubarske.rs)
Milinkovići ušli u svoje parcele (foto: Kolubarske.rs)
20.06.2022, 12:37

Milinkovići "blokirali svoje parcele" i zaustavili radove na izgradnji saobraćajnce Iverak-Lajkovac

č: | fb:

Porodica Milinković iz Valjevske Loznice, uz podršku komšija iz sela Veselinovac, Lukavac i Popučke, blokirala je danas, kako rekoše, svoje parcele ne dozvoljavajući da se nastave radovi na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

 

Kažu da im je pre godinu i po dana oduzeta zemlja zbog izgradnje brze saobraćajnice, nije im ni dinar isplaćen, poveli su sudski spor, koji još uvek traje, a za sve to vreme gradi se saobraćajnica kao da su i te parcele isplaćene.

Slobodan Milinković

Slobodan Milinković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Slobodan Milinković kaže da još uvek nije dobio rešenje o eksproprijaciji 1,36 hektara zemlje, niti je za svoje imanje dobio novac. Naglašava da je problem i to što, okruženi saobraćajnicama, nemaju više uslova da se bave stočarstvom.

 

- Gadno su me prevarili. Došli su i rekli da imaju pravo da rade put na mojoj zemlji, ali nemaju. Kazali su mi da ću platiti penale ako ih zaustavim, a to je bilo 26. aprila. Čekao sam svaki dan, od danas do sutra, obećavali su nam da ćemo rešiti ovaj spor, međutim nema ništa od toga. Tražim da mi se isplati zemlja, a stoka otkupi po bilo kojoj ceni, samo da mi ne majkava ovde, da je isteraju iz štale. Morao sam da prodam deset grla jer više nisu mogla na noge, stalno su na betonu jer mi je pašnjak uzurpiran. Trenutno imam 32 grla, ali ne znam šta ću ni sa njima. Nedavno mi je njiva bila poplavljena, sve je upropašćeno jer nakon ovih radova na brzoj saobraćajnici voda nema gde da ode. Sin i snaja su mi nažalost ostali u selu. Juče mi je dolazila milicija, pošto sam prijavio u policiju da ću danas na ovom mestu organizovati protest. Spreman sam da legnem na barsku prugu ako ne dođe onaj ko je glavni. Ja ne znam više ko je glavni jer mnogo njih nam je mnogo toga obećavalo, ali su nas samo lagali i obećavali da će doći da će nam isplatiti oduzetu zemlju, ali ništa – ogorčen je Slobodan Milinković i dodaje da je godinama kupovao okolnu zemlju za pašnjake, nije pitao za cenu, a sada mu je država otima.

 

Slađana Milinković

Slađana Milinković (Foto: Kolubarske.rs)

Slađana Milinković, Slobodanova snaja pita da li je moguće da niko ne vidi muke i ne čuje vapaj domaćinstva koje broji osam članova, i ima troje maloletne dece.

 

- Godinu i po dana se borimo sa državom, godinu i po dana traju dogovori i pregovori, i još uvek ništa nije rešeno. Mi smo zbog stoke i pašnjaka koji nam je oduzet u velikom problemu. Godinu i po dana niko nije čuo naše molbe, samo izađu na teren popišu i obećaju, a od obećanja mi ne možemo da živimo, a nikoga nije briga ni to da finansijski ne možemo da opstanemo. Šta da radimo, da pustimo krave na trasu? Blokirali smo naše parcele, kako bismo dospeli u javnost i kako bi se čulo za naše probleme koji traju godinu i po dana. Nećemo odustati dok naši zahtevi ne budu rešeni, a to je da se sudski procesi ubrzaju, da nam se plati oduzeta zemlja, da se otkupi naša stoka, koju više ne možemo da držimo jer je 40 metara od novog puta zabranjena gradnja, tako da ne možemo da napravimo adekvatnu štalu sa vezovima. Mi smo imali pored štale pašnjak koji nam je oduzet – naglašava Slađana Milinković.

 

Mirko Marković iz sela Lukavac, koji je zajedno sa nekoliko svojih komšija i meštana iz Popučaka došao da podrži porodicu Milinković iz Valjevske Loznice, kaže da iste ili slične probleme imaju i oni već godinu i po dana.

 

- Od države, državnih organa, sudova i JP Putevi Srbije samo tražimo da budu brži i da reše ove naše slučajeve koji su na sudu i koji se razvlače više od godinu i po dana, a oni su ušli u naše parcele bez obzira na to što se vode sudski sporovi. Pitamo, kada će se sve završiti, da li treba da čekamo još dve-tri godine? Mi samo tražimo presudu kojih još nema, a obećano nam je da će ići po ubrzanom postupku. Da li je ovo ubrzano, traje godinu i po dana, a nije došlo ni do pola. Meni je sldeće ročište zakazano za 6. oktobar. Cena nam nije bitna, bitno nam je da se konačno presudi po našim tužbama. Meni su zemlju uzeli pre skoro dve godine, a još uvek mi ništa nije isplaćeno – kaže Marković.

Milijana Pivić

Milijana Pivić (Foto: Kolubarske.rs)

Milijana Pivić, iz sela Veselinovac, kaže da su mašine došle do parcela njene porodice i da tu stoje, radova nema i, kako kaže, neće ih ni biti dok ne bude završen sudski postupak, a eksproprisano imanje plaćeno. Navodi da su po njihovoj tužbi dobili rešenje 11. maja, ali je JP Putevi Srbije 28. maja uložilo žalbu na to rešenje. "Nećemo dozvoliti nastavak radova dok se sve ne okonča i dok nam ne ispalte novac za oduzetu zemlju", poručuje Milijana Pivić.

 

Dodaje da su nedavno, nakon obilnih padavina i izlivanja Kolubare, imali veliki problem i štetu. "Mi smo pre godinu dana JP Srbija vode skrenuli pažnju na to da će biti problema nakon većih padavina i da će biti poplava, ali su oni rekli da nema problema da izdaju dozvolu Putevima Srbije za izgradnju brze saobraćajnice, i to su učinili", kaže Milijana Pivić.

 

Dragan Grbić iz sela Popučke, takođe je došao da podrži ljude iz Valjevske Loznice jer, kako reče, sve to i njega čeka. "Ovo je bruka i sramota šta rade sa nama. Kada će sud presuditi niko ne zna. Oni misle da nam zemlju uzmu džabe. Moju neće uzeti, ja im je dati neću. U moj posed nisu ušli, niti će ući, dok se sve ne reši i dok sve ne plate", poručio je Grbić.

Blokada radova na brzoj saobraćajnici

Blokada radova na brzoj saobraćajnici (Foto: Kolubarske.rs)

Radovi na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, kojom će se Valjevo povezati sa auto-putem "Miloš Veliki", počeli su u junu 2020. godine. Ukupna dužina deonice je 18,3 kilometra, a vredost radova koje izvodi koneska kompanija Čajna Šandong je 158 miliona evra.

 

Predsednik Aleksandar Vučić je, prilikom obilaska radova na brzoj saobraćajnici, obećao da će biti završena do kraja ove godine.

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara