Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
23.06.2022, 06:52

Pet godina bez potvrđene optužnice bivšem načelniku Gradske uprave i još devetorici

č: | fb:

Vanraspravno veće Višeg suda u Valjevu naredilo je Višem javnom tužilatvu u Valjevu da dopuni istragu protiv Aleksandra Vujića Subotića, bivšeg načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Valjevo i još devet lica protiv kojih je 18. aprila ove godine podignuta optužnica kojom im se na teret stavljena različita krivična dela, od davanja i primanja mita, preko zloupotreba službenog položaja i trgovine uticajem, do zloupotreba u postupku javnih nabavki, piše Napred.

 

U naredbi se, pored ostalog, navodi da je Vanraspravno veće utvrdilo da je potrebno bolje razjašnjenje stanja stvari da bi se ispitala osnovanost optužnice Višeg javnog tužilaštva.

 

Ovo je peti put da je optužnica u tom predmetu vraćena na dopunu. Prethodne naredbe za dopunu istrage bile su izdate u julu 2018, aprilu i decembru 2019. i oktobru 2021. godine. U međuvremenu je jednu od verzija optužnice Viši sud u Valjevu u januaru 2021. potvrdio, ali ju je Apelacioni sud u Beogradu, posle žalbi, vratio...

 

U najnovijoj naredbi za dopunu istrage koju je Vanraspravno veće Višeg suda u Valjevu izdalo ovdašnjem Višem javnom tužilaštvu, pored ostalog, nalaže se da se ispita jedan svedok na okolnost koja se odnosi na učešće njegove firme u postupku nabavke protočnih bojlera.

 

Osim toga, navodi se da je prethodni nalog suda bio da se pribave dokazi na osnovu kojih se može utvrditi postojanje opravdane sumnje da je okrivljeni Aleksandar Vujić Subotić uticao na bivšeg gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića da se nabavi kopir aparat za kabinet prvog čoveka grada. Sud smatra da sadržina razgovora između Vujića Subotića i još jednog okrivljenog nije dovoljan dokaz za opravdanu sumnju da je Vujić Subotić uticao na gradonačelnika. Uz to, postavlja se i pitanje da li je Slobodan Gvozdenović imao svojstvo službenog lica, "pa je neophodno da se u toku dopune istrage pribave dokazi da li je svedok Gvozdenović, kao gradonačelnik grada Valjeva, imao ovlašćenja da preduzme radnje navedene u dispozitivu optužnog akta", stoji u naredbi Višeg suda.

 

Pored toga, sud navodi da u dispozitivu optužnice nije jasno opisana radnja krivičnog dela trgovina uticajem koja se stavlja na teret okrivljenom Vujiću Subotiću u delu koji se odnosi na posredovanje "da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti", kao i to da li je okrivljeni Vujić Subotić sugerisao Gvozdenoviću da je potrebno da se nabavi kopir aparat, što bi ukazivalo da se radi o nabavci bez sprovođenja postupka javne nabavke ili mu je sugerisao da se raspiše javna nabavka za nabavku kopir aparata.

 

Ni pet godina posle hapšenja osumnjičenih ne samo da suđenje nije počelo, nego ni optužnica nije potvrđena

 

Podsećanja radi, među deset lica obuhvaćenih optužnicom su radnici Gradske uprave, preduzetnici i odgovorna lica više privrednih društava iz Valjeva, Šapca i Novog Sada. Većina optuženih uhapšena je u junu 2017. u akciji valjevske policije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Valjevu.

 

Oni su osumnjičeni da su, pored ostalog, tokom te godine u više navrata u postupcima javnih nabavki čiji je naručilac bila Gradska uprava Valjevo dogovarali tendere za nabavku vozila, auto sedišta za decu, servisiranje i nabavku fotokopir aparata, štampača, kancelarijskog materijala...

 

Okrivljeni su par meseci posle hapšenja pušteni da se brane sa slobode. Podizanju optužnice prethodila je, dugotrajna, obimna i komplikovana istraga u kojoj je saslušano skoro 50 svedoka i obavljena veštačenja oko 50 elektronskih uređaja - kompjutera, laptopova, fleš memorija i drugih. Spisi istrage u kojoj su uz Više javno tužilaštvo učestvovali Policijska uprava Valjevo i Bezbednosno-informativna agencija, sadrže preko 700 stranica i teški su nekoliko kilograma.

 

Okrivljeni

 

Osim Aleksandra Vujića Subotića, optužnicom Višeg javnog tužilaštva iz Valjeva okrivljeni su i Aleksandar Đurić iz Valjeva, Radenko Đekić iz Valjeva, Mihailo Vuković iz Šapca, Mladen Paunović iz Novog Sada, Branko Simić, Ivana Simić, Aleksandar Petrović, Aleksandar Mihailović i Zoran Petrović, svi iz Valjeva.

Aktuelno

Đorđe Milićević (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 32 minuta

"Može on to..."

Kažu da ima slavlja "u lokalu" zbog toga što će "naš čovek" dve sedmice biti "vede" ministra prosvete! Normalno? I jeste, ako je normalno da "naš čovek" bude važniji od naše prosvete! Čak i da...  · 13 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Odgovori na pitanja Kolubarskih.rs Pre 12 sati 49 minuta

Direktorka Krušika o "incidentima" u fabrici

Dan nakon što su Kolubarske.rs objavile tekst "Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku", u kome je navedeno da direktorka nije odgovorila na naša pitanja u vezi sa četiri nesreće,...  · 14 komentara

NUNS (foto: )
Saopštenje Pre 1 dan 12 sati

Nedopustivo ometanje rada novinara N1 televizije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje hajku na N1 televiziju koja je u režiji vlasti pojačana poslednjih nedelja, a kulminirala upadom tridesetak osoba sa ozvučenjem i transparentima u...  · 2 komentara