07.07.2022, 06:46

Euro litijum: sponzorisanje sportskih društava obaveza je svakog preduzeća koje to može da priušti

č: | fb:

Nakon reakcije u javnosti koju je izazvala informacija da kanadska kompanija "Euro litijum" sponzoriše pojedine valjevske sportske klubove i nakon što su o tome upozoravajuće otvoreno pismo uputili Ekološka udruženja i neformalne grupe "Marš s Kolubare", Lokalni Front Valjevo i EKOlubarska bitka, saopštenjem za javnpst se oglasilo privredno društvo "Euro Lithium Balkan".

 

"Euro Lithium Balkan, sa sedištem u Divcima kod Valjeva, povodom zlonamernih napisa i komentara vezanih za podršku sportskim klubovima, smatra da je sponzorisanje sportskih društava, kao i drugih organizacija koje ne prave profit, pa samim tim i ne mogu da se razvijaju bez podrške, obaveza svakog preduzeća koje to može da priušti. Kroz ovaj vid pomoći, omogućava se da treniraju i deca čiji roditelji nisu u mogućnosti da plaćaju članarinu i treninge. Samim tim, talenat postaje osnov razvoja i uspeha kluba", navodi u saopštenju Euro Lithium Balkan.

 

Dalje piše da vaterpolo klub "Valis" ova kompanija podržava već skoro godinu dana, te da klub postiže veoma dobre rezultate, između ostalog i zato što je u mogućnosti da zadrži igrače od prelaska u druge klubove.

 

Euro Lithium Balkan smatra da to što organizacije potpisnice otvorenog pisma Marš s Kolubare, Lokalni Front Valjevo i EKOlubarska bitka, u svom tekstu izjednačavaju podršku sportskim društvima sa "kršenjem zakona, podmićivanjem službenika, kao i brojnim drugim mehanizmima prevare", jasno govori o zlonamernosti ovakvih obraćanja, kao i manipulativnoj opredeljenosti autora pisma kako bi se geološka istraživanja koristila kao instrument političke borbe.

 

"Euro Lithium Balkan se opet navodi kao uzročnik zagađenja lokalnih bunara. "Laboratorijske potvrde" koje pominju potpisane organizacije, ne mogu da dokažu da je voda u bunarima zagađena geološkim istraživanjima. Pitanje načina uzorkovanja, kao i obezbeđivanje transporta uzoraka od mesta uzorkovanja do laboratorije, nikada nije objašnjeno, a predstavlja važan element validnosti rezultata. Sve istražne radove smo vršili na prethodno iznajmljenim delovima parcela, uz odgovarajuće ugovore, da bi posle izvođenja teren bio vraćen u prvobitno stanje, kako zakoni i nalažu. Takozvana privremena mera je doneta samo za jedan istražni prostor, na kome u tom trenutku Euro Lithium Balkan nije izvodio nikakve radove. Ističemo da ovaj postupak još uvek nije okončan i trenutno se vodi pred Upravnim sudom", navodi se u saopšenju i dodaje:

 

"Preduzeće Euro Lithium Balkan je prekinulo istražne radove u aprilu 2022. godine, za koje je imalo odobrenje Ministarstva, isključivo zbog očuvanja integriteta i bezbednosti svojih zaposlenih, kao i meštana koji su bili izloženi javnom linču, naročito od strane pripadnika organizacije Marš s Kolubare. Način na koji su takozvani protesti izvođeni, verbalnim maltretiranjem i otvorenim pretnjama, u najmanju ruku su protivzakoniti. Parafraziranje određenih ranih studija kao odluke Kompanije da se formira navodni "rudarsko topioničarski basen Valjevo" sa površinskim kopom ogromnih razmera nisu zasnovane na istini, odnosno izvučene su iz konteksta. Odgovorno tvrdimo da neće biti površinskog kopa, ukoliko dođe do proizvodnje", piše u saopštenju.

 

Poručuju da će "Euro Lithium Balkan i dalje kroz svoj rad, u skladu sa zakonima republike Srbije, nastaviti, ali i proširiti, podršku lokalnoj zajednici na različite načine" te da im je "žao zbog toga što se dobronamerne i korisne akcije tendenciozno predstavljaju kao zlonamerne".

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 21 sati 13 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara