Put na gradskoj parceli (foto: Divčibarac)
Put na gradskoj parceli (foto: Divčibarac)
15.07.2022, 06:54

Bahatost investitora uz blagoslov

č: | fb:

Već mesec dana se vlasnici parcela i vikendica u Krušikovom naselju na Divčibarama bore protiv bahatosti investitora koji, i pored toga što nema pristupni put, ne odustaje od namere da započne gradnju.  

 

Investitor je dobio građevinsku dozvolu, i to 3.12.2021. godine baš u vreme kada su nove izmene i dopune Plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare (PGR-a za TC) bile uveliko na javnom uvidu jer mu se, očigledno, žurilo da po povoljnijim uslovima gradnje, na svega 10 ari i u neposrednoj blizini grupacije manjih vikend kuća realizuje svoj projekat - objekat apartmanskog tipa: 13 apartmana sa ukupno 52 kreveta i 6 parking mesta, od suterena do krova - samo 5 etaža, ukupne visine skoro 16 metara!

 

O tome da li je takvom objektu za turističko-komercijalni smeštaj uopšte mesto usred mirnog vikend naselja koje je reprezentativni primer planinske arhitekture 70-ih godina i izuzetno očuvana ambijentalna celina, pitaćemo nadležne urbaniste grada Valjeva drugom prilikom. 

 

Sastavni deo građevinske dozvole čine i lokacijski uslovi, a u njima, oku iskusnog pravnika ili savesnom urbanisti, nikako ne bi smelo da promakne da je napravljen niz propusta prilikom pozivanja na pravo službenosti prolaza koje zapravo nije ni dato investitoru za sve parcele preko kojih za sada može da pristupi svojoj.

 

Građevinske mašine i kamioni treba da pređu čak preko tri tuđe parcele (od kojih se dve, tačnije kat. parcela 782/1 i 784/1 nalaze u javnoj svojini grada Valjeva, ali svakako je i za njih potrebno pribaviti pravo službenosti). Postavlja se pitanje: kako su nadležni zamislili da investitor priđe svojoj parceli i započne radove bez potrebnih saglasnosti? Rezultat ovog propusta u izdavanju lokacijskih uslova i građevinske dozvole je haos na terenu i košmar, kako za samog investitora, tako i za okolne vlasnike vikendica. 

 

Posle prepreka postavljenih s punim pravom na putu (koji zapravo nije ni ucrtan) na privatnoj parceli preko koje investitor nije pribavio pravo službenosti prolaza, "snalažljivi" investitor je samoinicijativno i bez ijednog potrebnog dokumenta počeo da probija planirani javni put - tzv. KP 21 koja je ucrtana kao javna saobraćajnica u važećem planu. Da ova kolsko-pešačka saobraćajnica postoji, ali na papiru i u budućnosti... jer: jedno je papir, drugo teren... jedno je plan, drugo realno stanje i sadašnjost. Pa dobro, reklo bi se, hoće da pomogne gradu Valjevu da uradi javn put... Verovatno je i neko u gradu Valjevu pomogao njemu da dobije građevinsku dozvolu koja se i te kako može osporavati zbog niza propusta. 

Radovi

Radovi (Foto: Divčibarac)

 

Ali da se vratimo suštini problema: s pravom se pitamo, na šta bi ličilo kada bi svaki investitor, kad mu zatreba put do svoje parcele, na svoju ruku i bez ugovora sa gradom o izgradnji nedostajuće infrastrukture ili eventualno ugovora o donaciji (ukoliko želi da donira sredstva za izgradnju puta) i to bez lokacijaskih uslova, građevinske dozvole i prijave radova gradio put, po sopstvenim standardima, bez projekta i bilo kakvog nadzora. Jeste parcela 784/1, na kojoj je ucrtan javni put KP 21, svojina Grada, ali to je javna svojina i Grad je ne može tek tako davati na raspolaganje pojedincima. 

 

Komšije razumeju da je ovaj put potreban, ucrtan, planiran, ali ne mogu da razumeju da se investitoru, uz povike da on ima pare i da će sam probiti put, oprašta ovakvo kršenje zakona i da nadležne inspekcije oklevaju da preduzmu potrebne mere.

 

Na prvu prijavu odreagovao je načelnik inspekcije u Valjevu, i nakon izlaska na teren, obustavio radove i naložio vraćanje u pređašnje stanje. Ali to upornom investitoru nije bila prepreka. Posle samo par dana, ogromno drveće staro više decenija nemilorsdno je posečeno, put je kompletno probijen, zemlja nasuta... okolne vikendice više se ne razaznaju u oblacima prašine posle svakog prolaska teških kamiona do gradilišta... i sve to  bez dozvole, bez nadzora, bez ikakvog reda, zakona i primene prava!

 

Pitamo se i zašto ispekcija nije primenila član 175. Zakona o planiranju i izgradnji po kojem građevinski inspektor ima pravo da podnese krivičnu prijavu ukoliko se objekat (u koji spada i javni put) gradi bez građevinske dozvole  i da donese Resenje o obustavi radova i vraćanju u prvobitno stanje, kao i da izrekne kazne propisane u članu 203. 

Pukla vodovodna cev

Pukla vodovodna cev (Foto: Divčibarac)

 

Ako uz sve to dodamo i dva puta presečene vodovone cevi, gde izlivanje vode ka susednim parcelama i potoku Žujan, presečene telefonske veze, dane bez vode u celom kraju, nezakonito posečena stabla, neadekvatno obezbeđenu temeljnu jamu na gradilištu i niz drugih propusta koje nadležni ne kontrolišu i sankcionišu, poručujemo da više nećemo trpeti ovakvu bahatost svih: i nadležnih i investitora! Preduzećemo sve što nam je zakonski na raspolaganju da ovo zaustavimo, obavestićemo nacionalne medije, pre svih RTS, i podnosićemo ako treba i krivične prijave i odbranićemo svoje Divčibare!

 

**** 

 

Ovaj tekst Kolubarskim.rs je poslao jedan od valsnika vikendice u Krušikovom naselju na Divčibarama ukazujući, ne samo na njihov problem, nego na opšte prisutnu pojavu na Divčibarama - bahatost i nepoštovanje zakona pojedinih investitora, ali što je još gore urbanista i lokalne samouprave, onih koji zakon treba da primenjuju i poštuju.

 

Kolubarske.rs su postavile nekoiko pitanja nadležnima u Gradskoj upravi u vezi sa ovim slučajem. Pre svega pitali smo kako je investitor mogao da dobije građevinsku dozvolu, a pritom nema ni put ni prilaznu saobraćajnicu do parcele na kojoj namerava da gradi objekat? Takođe smo pitali da li će Grad podneti krivičnu prijavu protiv lica koje je ušlo u parcelu, koja je u vlasništvu Grada, poseklo drveće i napravilo put? 

 

U Gradskoj upravi nam je rečenoda će "inspektori u subotu ponovo izaći na teren u kontrolu" te da ćemo nakon toga dobiti odgovore na naša pitanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 sati 36 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 sati 46 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara