Radovi na putu Krčmar-Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Radovi na putu Krčmar-Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
21.07.2022, 11:00

Deonica Krčmar-Divčibare zatvorena za saobraćaj do 30. oktobra

č: | fb:

Zatvorena je za saobraćaj do 30. oktobra ove godine deonica puta od Krčmara do Divčibara zbog produžetka radova, objavljeno je na sajtu JP "Putevi Srbije".

 

"Produžava se obustava saobraćaja do 30.10.2022. godine, zbog radova na rehabilitaciji državnog puta II A reda broj 175, Brežđe-Divčibare, na deonici Krčmar-Divčibare. Alternativni putni pravac za vreme obustave saobraćaja je obilaznica Mionica- Divci-Valjevo-Kaona-Divčibare".

 

Ova informacija je na sajtu "Putevi Srbije" objavljena 6. juna 2022. u okviru rubrike "Stanje na državnim putevima" -  "Obustave". Kolubarske.rs, a sudeći nakon internet pretrage ni mnogi mediji ne samo loklani, nisu dobile od JP "Putevi Srbije" saopštenje o "produžetku obustave saobraćaja" na deonici Krčmar-Divčibare.

 

Kolubarske.rs je prethodnih nekoliko dana "ljutito" pozvalo na desetine putnika i turista, koji su put Divčibara krenili preko Brežđa, odnosno Krčmara, s obzirom na to da se ta deonica bez zabrane koristila uprkos tome što radovi nisu kompletno završeni, ali su bili vraćeni, jer je zatvorena za saobraćaj. Zbog kako kažu, "izostanka informacoje" bili su primorani da se vraćaju u Valjevo pa iz Valjeva da preko Kaone stignu do Divčibara. Nakon tih poziva Kolubarske.rs su pozvale JP "Putevi Srbije" gde nam je rečano da je informacija o "obustavi saobraćaja Krčmar-Divčibare poslata još 6. juna svim velikim medijima, te su građani bili blagovremneo informisani o zatvaranju te deonice za saobraćaj".

 

Rekonstrukcija 12,5 kilometara puta "duga" 17 meseci

 

Podsećamo, rekonstrukcija puta Krčmar-Divčibare, u dužini od 12,5 kilometara, počela je 26. maja 2021. godine. Prema informaciji koju je medijima dostavila PR služba grada Valjeva, rok za završetak radova je 120 kalendarskih dana, što je trebalo da bude do kraja seprembra prošle godine.

 

Međutim radovi na toj deonici, koje finansira JP Putevi Srbije, a izvodi Preduzeće za puteve Valjevo, još uvek nisu kompletno završeni. Naime, rekonstruisano je i asfaltirano oko 11 kilometara puta, dok radovi u dužini od jednog kilometra još uvek nisu završeni i to u delu kod mesta Orlovac.

Prekinuti radovi kod Orlovca

Prekinuti radovi kod Orlovca (Foto: Kolubarske.rs)

 

O radovima koji traju od maja prošle godine Kolubarske.rs su pisale u februaru uz pitanje da li put Krčmar-Divčibare nije završen zbog kamenoloma i ekasplatacije kamena koji se koristi u izgradnji ne samo tog puta?

 

Tada smo, pored ostalog pisali, da prema nezvaničnim informacijama put Krčmar-Divčibare još uvek nije završen i pušten za saobraćaj zbog toga što je izvođač radova na tom mestu, prilikom proširenja puta, naišao na kvalitetan kamen. Kako navodi naš izvor tu je otvoren kamenolom, nije poznato ko ga eksploatiše, ali svakodnevno nekoliko teških kamiona odvozi kamen u pravcu Mionice. 

 

Javno preduzeće "Putevi Srbije" u odgovoru na pitanja Kolubarske.rs, koji smo dobili u februaru ove godine, navelo je da u mestu Orlovac nije otvoren kamenolom, "već je materijal na koji se naišlo iskorišćen u radu, s obzirom na to da zadovoljava tehničke uslove za korišćenje za radove duž trase, u skladu je sa odobrenom tehnologijom radova i tehničkom dokumentacijom".

 

"Radovi u zoni mesta Orlovac podrazumevaju stabilizovanje kosine zaseka uklanjanjem nestabilne stenske mase i profilisanje kosine zaseka izradom kampada koje uključuje i miniranje. Napominjemo da su bila dva miniranja stenske mase koja su se dogodila u oktobru 2021. godine i da ih nakon toga više nije bilo, niti za tim postoji potreba. Materijal je dalje obrađivan mašinski i uklanjan mehanizacijom", navelo je JP "Putevi Srbije" u februaru ove godine.

 

Tada nam je odgovoreno i da su radovi kod Orlovca prekinuti zbog loših vremenskih uslova i da će biti nastavljeni čim vremenski i organizacioni uslovi to budu dozvolili nakon završetka zimskog održavanja puteva koja traje do 31. marta 2022. godine.

 

Na pitanje kada će radovi biti završeni, u Putevima Srbije su u februaru ove godine naveli da je "očekivani rok za zavšetak mesec dana nakon otpočinjanja radova".  

 

Međutim, sudeći prema poslednjoj informaciji objavljenoj na sajtu JP "Putevi Srbije", "očekivani rok za završetak radova" na deonici Krčmar-Divčibare je 30. oktobar 2022. godine...

 

 

 

Aktuelno

Lazar Gojković i Kim Lahdevirte (foto: www.valjevo.rs)
Sa gradonačelnikom, u Gimnaziji i Šestoj školi Pre 22 sati 55 minuta

Ambasador Finske posetio Valjevo

Ambasador Finske u Srbiji Kim Lahdevirte boravio je u Valjevu. Nakon prijema kod gradonačelnika, ambasador i njegova supruga su, sa predstavnicima Društva srpsko-finskog prijateljstva, posetili...  · 6 komentara

Dom kulture Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Od danas na Ubu Pre 3 sati 37 minuta

Dečji festival "Prolećno pozorištance"

Treći revijalni festival predstava za decu "Prolećno pozorištance" danas će na Ubu biti otvoren na velikoj sceni Doma kulture, a do 7. aprila najmlađa publika imaće priliku da pogleda osam...  · 1 komentar

Hala sportova u Mionici (foto: Đorđe Đoković)
1. i 2. aprila Pre 3 sati 37 minuta

Mionica domaćin Državnog prvenstva u streljaštvu

Mionica će ovog vikenda biti domaćin seniorskog prvenstva u streljaštvu, koje će se održati u mioničkoj sportskoj hali 1. i 2. aprila. Organizacija ovog takmičenja pripala je streljačkom klubu...  · 1 komentar

Budući tržni centar Nova (foto: )
Prvi tržni centar u ubskoj opštini Pre 1 dan 1 sati

U Stublenici se gradi tržni centar "NOVA"

U toku su zemljani radovi i priprema terena za izgradnju prvog tržnog centra u ubskoj opštini, "NOVA". Zauzimaće površinu od oko 11.000 kvadrata na lokaciji u selu Stublenica, vrednost iinvesticije...  · 5 komentara