Porušeno dečje igralište na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Porušeno dečje igralište na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
08.08.2022, 09:41

Uklonjeno dečje igralište na Divčibarama, biće urađeno novo

č: | fb:

Zabavno-avanturistički park za decu, koji je smešten na padini ispod hotela Maljen u centru Divčibara, uklonjen je krajem prošle nedelje, i to u jeku turističke sezone, zbog čega su brojni gosti negodovali, naročito oni sa decom kojima je igralište namenjeno.


Ovaj park za decu je izgrađen pre nepunih pet godina u okviru projekta koji je sa deset miliona dinara finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije. Dečji park koštao je 5,5 milona, dok je u izradu i postavljanje putokaza za pešačke i biciklističke staze uloženo 4,5 miliona dinara.

Dečje igralište na Divčibarama (pre rušenja)

Dečje igralište na Divčibarama (pre rušenja) (Foto: Đorđe Đoković)

I pored toga što je u dobrom stanju dečji park je morao biti uklonjen kako bi na istom mestu bilo izgrađeno novo igralište u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta, koji je Ministarstvo privrede donelo u avgustu 2018. godine ili skoro godinu dana nakon izgradnje zabavno-avanturističkog parka za decu na Divčibarama.

 

Dečje igralište na Divčibarama je jedno od šest koje će biti urađeno u okviru javne nabavke "Usaglašavanje dečjih igrališta sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta".

 

Na spisku su dečja igrališta "Nivea" kod Centra za kulturu, u Sedlarima, zatim kod MZ Gorić, u Naselju 27. novembar i u Parku Pećina. Posao vredan 16,9 miliona dinara sa PDV-om dobila je valjevska firma "Va granja 2007". Prema našim saznanjima do sada su, u skladu sa Pravilnikom, izgrađena igrališta "Nivea" na platou Centra za kulturu i u Naselju 27. novembar. 

 

Novo igralište Nivea

Novo igralište Nivea (Foto: Kolubarske.rs)

Novo igralište na Divčibarama biće poput ovog "Nivea" kod Centra za kulturu. Prema tehničkoj specifikaciji imaće tri tobogana, klackalice sa dva sedišta, ljuljaške sa dve sedalice, ljuljaške gnezdo, drvenu kućicu, vrteške i njihalice na opruzi (patkica, konjić, delfin). U tehničkoj specifikaciji je navedeno da proizvođač treba da bude "Eco-Pro" Gajdobra ili slično. Prema saznanjima Kolubarskih.rs na svih šest igrališta biće postavljene iste sprave proizvođača "Eco-Pro" Gajdobra.

 

Gosti na Divčibarama kažu da ne ulaze u razloge, ali su neprijatno iznenađeni da je srušeno jedino igralište za najmlađe na Divčibarama i to u avgustu kada je sezona u punom jeku.

 

"Možda su razlozi usaglašavanje sa tim Pravilnikom, ali ako ovaj park nisu usaglasili tri godine, zašto nisu sačekali bar još mesec dana, da prođe turistička sezona, nego su to uradili baš sad i ostavili decu bez jedinog uređenog prostora za igru u ovom turističkom mestu", kažu gosti.

 

Kako je rečeno Kolubarskim.rs novo igralište na Divčibarama biće završeno do četvrtka, tako da će mališani bez omiljenih sprava za igru biti praktično samo sedam dana. Izvođač radova je iskoristio sunčano vreme i bez kiše kako bi u što kraćem vremenu postavio nove sprave i podlogu, otuda radovi u dečjem parku na početku avgusta.

 

Pored toga firma "Va gradnja 2007", koja je dobila posao na tenderu, ograničena je rokovima jer prema ugovoru radove na šest dečjih igrališta treba da završi za 120 radnih dana računajući od dana uvođenja u posao. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 14 sati 42 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 21 sati 38 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara