Objekti u Železničkoj ulici (foto: Kolubarske.rs)
Objekti u Železničkoj ulici (foto: Kolubarske.rs)
25.08.2022, 07:02

Uklanjaju se objekti u Železničkoj, da li zbog benzinske pumpe?

č: | fb:

Vlasnici četiri objekta, koja se nalaze na gradskoj parceli u Železničkoj ulici, dobili su obaveštenje da "isele svoje objekte od lica i stvari u roku od 15 dana, a ukoliko ne postupe po ovom obaveštenju u ostavljenom roku biće pokrenut postupak prinudnog iseljenja". U obaveštenju se navodi da se moraju iseliti "zbog privođenja parcele nameni".

 

Prema rečima vlasnika objekata, to obaveštenje, koje nije potpisano niti ima memorandum i pečat, u ponedeljak, 22. avgusta je donela, kako se predstavila, komunalna inspektorka Gradske uprave.

 

Vlasnici kažu da su bili neprijatno iznenađeni i zbunjeni. Znaju da njihovi objekti, koji su izgrađeni pre 35 godina, "imaju privremeni karakter"; navode da su ranije razgovarali sa gradskim rukovodstvom o sudbini svojih lokala, a samim tim i o svom poslu i egzistenciji. Predočeno im je da će jednog dana morati da se isele, ali nisu očekivali da će dobiti rok od samo 15 dana. 

Ljiljana Pavlović

Ljiljana Pavlović

Ljiljana Pavlović, vlansica objekta u kome ima krojački salon već 30 godina, kaže da zna da je njen lokal privremenog karaktera, kao što su i mnogi drugi lokali u Valjevu privremeni.

 

"Znam da je na ovoj lokaciji planirana izgradnja NIS-ove pumpe, ali sam se nadala, kao i ostale kolege i komšije koje tu žive, da od toga neće biti ništa. I ja, kao i većina, mislim da ovo nije lokacija za benzinsku pumpu, jer su u blizini Dom zdravlja, stambene zgrade i porodične kuće, a prekoputa već postoji benzinska pumpa. Međutim, u ponedeljak smo dobili obaveštenje, dakle ne rešenje nadležnog organa Grada nego nepotpisano obaveštenje, da se iselimo u roku od 15 dana. To nije uredu. Nama je rečno da ćemo, ako se bude nešto gradilo na parceli gde su naši objekti, imati 60 do 90 dana rok da se iselimo. Mi smo te lokale pošteno platili, u njima radimo i od toga živimo", kaže Pavlović.

 

Dodaje da su vlasnici lokala nekoliko puta razgovarali sa gradskim rukovodstvom i svaki put je obećano da će im "izaći u susret i na neki način pomoći".

 

"Mi smo ih zamolili da nas ne diraju dok ne donesu konačnu odluku o izgradnji benzinske pumpe na toj lokalciji, jer su nam rekli da odluka o pumi još nije doneta. Ja godinu dana živim i radim pod pritiskom. Očekivali smo da ćemo imati duži rok za iseljenje. Nije lako za dve sedmice naći novi prostor, preseliti se, obavestiti mušterije..., praktično počinjem uz početka", kaže Ljiljana Pavlović.

Obaveštenje

Obaveštenje

 

Obaveštenje, koje je Gradska uprava poslala vlasnicima objekata u Železničkoj ulici, navodi na zaključak da će na toj lokaciji vrlo brzo početi izgradnja NIS-ove benzinske pumpe kao što je gradska vlast planirala i najavila, uprkos protivljenju i negodovanju žitelja tog dela grada, koji su organizovali i proteste o čemu su Kolubarske.rs pisale.

 

Međutim, načelnik Gradske uprave Nebojša Petronić kaže da odluka o izgrandji benzinske pumpe na toj lokaciji još uvek nije doneta, ali jeste u proceduri, otuda obaveštenje vlasnicima objekata da se isele jer "parcela mora biti čista".

 

"Izgradnja benzinske pumpe na toj lokaciji je izvesna, ali mora biti u skladu sa zakonima, i to ljudi iz NIS-a odlično znaju, a na odboricima Skupštine grada je da li će to podržati i doneti odluku o zameni parcele u centru Valjeva na ulazu u Tešnjar, na kojoj NIS ima pumpu, za ovu u Železničkoj ulici, koja je u vlasništvu Grada", kaže načelnik Gradske uprave.

 

Na pitanje zar Grad nije vlasnik parcele u centru grada na kojoj se nalazi NIS-ova benzinska pumpa, Petronić kaže da je većinski vlasnik NIS. "S obzirom na to da je Grad zainteresovan za tu parcelu, postoji mogućnost međusobne razmene, s tim da bi, po trenutnoj proceni, oni Gradu doplatili oko 10 miliona dinara, jer je parcela u Železničkoj veća", navodi Petronić.

Nebojša Petronić

Nebojša Petronić (Foto: Kolubarske.rs)

Načelnik Gradske uprave kaže da razume vlasnike objekata, veruje da im nije prijatno i da je to za njih problem, ali, dodaje, da su sa njima više puta razgovarali, da oni znaju da su tu privremeno i da se moraju iseliti kada dođe vreme da "parcela bude privedena nameni".

 

Da li je došlo vreme da parcela, za koju pojedini u gradskoj vlasti kažu da je na "dobroj lokaciji", bude privedena nameni i kojoj nameni pokazaće vreme. Sednica Skupštine grada na kojoj će se odbornici izjašnjavati o zameni parcela između Grada i NIS biće održana u septembru.

Aktuelno