Tužilaštvo i Prekršajni sud (foto: Đorđe Đoković)
Tužilaštvo i Prekršajni sud (foto: Đorđe Đoković)
02.09.2022, 06:52

Tužilaštvo se žalilo na rešenje o rehabilitaciji Nikole Kalabića

č: | fb:

Više javno tužilaštvo u Valjevu je Apelacionom sudu u Beogradu podnelo žalbu na rešenje Višeg suda u Valjevu kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

 

Žalbom se traži preinačenje rešenja i odbijanje zahteva za rehabilitaciju koji je pre deset godina podnela Vesna Kalabić, unuka Nikole Kalabića.

 

Odluke Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata iz perioda od marta do septembra 1945. godine, koje su se odnosile na Nikolu Kalabića, nisu donete protivno načelima pravne države i opšteprihvaćenim standardima ljudskih prava i sloboda, i zbog toga Nikola Kalabić nema pravo na rehabilitaciju, navedeno je, pored ostalog, u obrazloženu žalbe.

 

Istaknuto je da je odredbama Zakona o rehabilitaciji propisano da se ne mogu rehabilitovati pripadnici okupacionih snaga i pripadnici kvislinških formacija koji su izvršili odnosno učestvovali u izvršenju ratnih zločina tokom Drugog svetskog rata. Pod tim licima se podrazumevaju svi oni koje su sudovi i drugi organi Demokratske Federativne Jugoslavije i Federativne Narodne Republike Jugoslavije, kao i Državna komisija proglasili da su ratni zločinci, odnosno učesnici u ratnim zločinima.

 

"Tokom postupka je nesumnjivo utvrđeno da je odlukama Državne komisije Nikola Kalabić proglašen za ratnog zločinca. Niko, pa ni istoričari, ne može da daje pravne kvalifikacije značaja odluka Državne komisije kada je to Zakon o rehabilitaciji jasno propisao", kaže za Kolubarske.rs Dragana Marković, viši javni tužilac u Valjevu.

 

Tužilaštvo u žalbi navodi da nije osnovano stanovište prvostepenog suda da su odluke za koje je tražena rehabilitacija Kalabića donete protivno načelima pravne države i opšteprihvaćenim standardima ljudskih prava i sloboda, i da su bile motivisane političkim i ideološkim razlozima.

 

U prilog tvrdnji tužilaštva da odluke Državne komisije nisu donete iz ideoloških i političkih razloga, tužilaštvo podseća na onu koja se odnosi na zločin počinjen u selu Drugovac. Prema rečima Dragane Marković ima razloga za povezivanje Nikole Kalabića sa tim zločinom, jer su dve njegove jedinice bile angažovane u tom događaju, a to nije moglo biti bez njegovog znanja i naredbe.

 

Žalba se bavi i kvislinškim karakterom Kraljeve gorske garde kao dela ravnogorskog pokreta i ukazuje na to da je Nikola Kalabić održavao veze sa okupacionim nemačkim snagama. Izdvojen je deo iz knjige istoričara Milana Radanovića "Kazna i zločin", koji prenosi dnevnik nemačkog vojnog izaslanika za Nezavisne države Hrvatske (NDH) Edmunda Glajzera fon Horstenaua, koji je boravio u Srbiji krajem 1943. i početkom 1944. U svom dnevniku on je zapisao: "Čini se da je Srbija najmirnija zemlja na Balkanu, netko je rekao čak i u Evropi... Koristeći opću situaciju u kojoj se nalazi Draža Mihailović, sklopljeni su lokalni sporazumi sa raznim četničkim grupama".

 

Podsećamo, početkom jula, nešto više od četiri godine nakon ukidanja prethodnog, Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

 

Rešenjem o rehabilitaciji sud je utvrdio da se ništavim od trenutka donošenja smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, donetih od marta do septembra 1945, kao i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata donete od aprila do oktobra 1945, koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Aktuelno

Konferencija za novinare POKS (foto: POKS)
Nezvanično Pre 8 sati 58 minuta

POKS: vanredni lokalni izbori u Osečini i Ljigu

Od opština Kolubarskog okruga vanredni lokalni izbori biće raspisani jedino u Osečini i Ljigu, u Mionici se "vodi borba između dve frakcije SNS", raduje to što će Valjevo imati lokalne izbore u...  · 1 komentar

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U Domu zdravlja Pre 12 sati 18 minuta

Počela vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Valjevo je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.