Željko Ostojić (foto: Kolubarske.rs)
Željko Ostojić (foto: Kolubarske.rs)
05.09.2022, 07:01

"Valis" je zreo da bude javno preduzeće

č: | fb:

U Sportsko rekreativnom centru Petnica, nadomak Valjeva, ove kupališne sezone, koja je počela 1. juna a završava se 15. septembra ako vreme "dozvoli", do početka septembra boravilo je oko 100 hiljada gostiju, a ostvaren je prihod od oko 16 miliona dinara.

 

Željko Ostojić, direktor Ustanove za fizičku kulturu "Valis" koja gazduje SRC Petnica, kaže da dobit za Petnicu nije samo materijalna, to nije jedina korist, niti je najbitnija.

 

- Najbitnije je to što na petničke bazene dolaze roditelji sa decom i mladi. Oni ovde provedu ceo dan, borave u prirodi, na čistom vazduhu, na raspolaganju su im, pored bazena sa besprekorno čistom vodom, i brojni sportski tereni. Zato nama nije najvažije to koliki smo prihod ostvarili, nego koliko je bilo posetilaca, koliko njih je ovde, a ne uz kompjuter i u zatvorenom prostoru, "potrošilo" svoje vreme i to zdravo i kvalitetno. Nama su na prvom mestu zdrava i nasmejana deca i porodice – kaže Ostojić.

 

Trudićemo se da na ovim talasima pohvala i zadovoljstva gostiju surfujemo što duže

 

Kada sam ušla u SRC Petnica prvi utisak je bio da je uredno i čisto, da je sve na svom mestu i pod kontrolom uz zaključak: ovo mesto ima domaćina koji se stara ne samo o bazenima nego i okolini, sportskim terenima, travnjacima, drveću, cveću..., kompleksu koji se prostire na površini od 5,6 hektara.  

Šnelov park

Šnelov park (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prolazeći pored table "Šnelov park", Željko Ostojić, po vokaciji profesor za sport i fizičko vaspitanje, kaže da je ova tabla "obaveza, zahvalnost, ali i odgovornost".

 

-Radenko Popović Šnele, profesor fizičke kulture, je ostavio neizbrisiv trag ovde u Petnici. Kada je nakon 35 godina rada otišao u penziju, u znak poštovanja i zahvalnosti za sve što je učinio za ovaj sportski centar, a učinio je mnogo, napravili smo malu svečanost i tada smo otvorili njegov park", priča Ostojić.

 

Dodaje da ljudi čine Petnicu, zaposleni i posetioci. Navodi da se o kompleksu stara desetoro zaposlenih koji su, kako kaže, "diskretni heroji", koji često rade prekovremeno, subotom i nedeljom, a leti nemaju godišnji odmor.

SRC Petnica

SRC Petnica

Sprave za vežbanje u SRC Petnica

Sprave za vežbanje u SRC Petnica (Foto: Kolubarske.rs)

Sportski tereni

Sportski tereni

Pred ovogodišnju letnju sezonu urađena je hidroizolaciona podloga, remont pumpi i donjeg postrojenja, rekonstruisani su sportski tereni za mali fudbal, odbojku, košarku, postavljene su sprave za vežbanje, a nedavno je završen akva park za koji je iz budžeta Grada izdvojeno 11 miliona dinara.

 

- Mnogo mi je žao što nije završen ranije na početku sezone, ali smo svu muku i nedaće, koje su nas pratile, zaboravili sredinom avgusta kada smo otvorili akva park i kada smo videli lica dece koja su se spuštala niz tobogane. Jedna od prvih ideja koju sam želeo da realizujem kada sam došao na mesto v.d. direktora "Valisa" bila je upravo ta da napravimo mini akva park. Mnogi gradovi ga imaju, a kada sam video onaj u Obrenovcu, tog trenutka sam ga u glavi spakovao u Petnicu, i bio sam uporan da ga uradimo – kaže Ostojić.

Mini akva park u SRC Petnica

Mini akva park u SRC Petnica (Foto: Kolubarske.rs)

 Prema njegovim rečima u palnu je da do sledeće letnje sezone bude izgrađen park za decu predškolskog uzrasta, dok će za starije biti izgrađen avantura park. Biće smešteni u donjem delu kompleksa, u hladu platana.

Oslikane tribine u SRC Petnica

Oslikane tribine u SRC Petnica (Foto: Kolubarske.rs)

 

- Osvežen je i beton ispod tribina, ali nije samo prefarban sivom ili plavom bojom, nego je oslikan, a to je uradio naš sugrađanin i prijatelj Petnice slikar Vojkan Đurđević. Taj svoj rad, koji je ulepšao Petnicu, Vojkan nam je poklonio na čemu smo mu zahvalni - kaže Ostojić.

 

Planovi i želje

 

Direktor UFK "Valis" Željko Ostojić planira da SRC Petnica bude izletište i mesto za rekreaciju koje će biti dostupno posetiocima tokom cele godine, a ne samo mesto za kupanje otvoreno od 1. juna do 15. septembra.

 

- Imamo spreman projekat toplotnih pumpi i solarnih ploča koji podrazumeva da voda u bazenu i u zimskom periodu bude 27 stepeni. Temperatura izvora je 29, leti je u bezenima oko 27-28 stepeni, ali kada je jaka zima temperatura vode u bazenu pod balonom, uz enormno trošenje gasa i struje, bude tek 25 stepeni. Mi godišnje za struju potrošimo oko 15 miliona dinara, plus troškovi za gas. Vrednost investicije toplotnih pumpi i solarnih ploča je oko 60 miliona dinara, tako da bi nam se isplatila već nakon četiri godine. Pored toga, sa toplotnim pumpama nama sezona može da traje i do 15. oktobra. Ovaj projekat bi bio najveća investicija u SRC Petnica u sledećoj godini i moramo ga realizovati jer je višestruko koristan i isplativ. Pokušavamo da veći deo novca obezbedimo preko Ministarstva rudarstva i energetike, a jedan deo iz gradske kase – navodi direktor UFK "Valis".

Darija Ranković i Željko Ostojić

Darija Ranković i Željko Ostojić (Foto: Kolubarske.rs)

 

- Što se tiče novih sportskih sadržaja, u palnu je izgradnja fudbalskog terena sa veštačkom travom i tribinama, čime bismo upotpunili sportski aspekt Petnice. Inače u Valjevu ne postoji teren sa veštačkom travom, a izgradnjom tog terena Petnica bi mogla da bude otvorena već od aprila. U planu su trim i biciklistička staza tako da za dve godine postajemo ozbiljan rekreativan centar u kome možete kvlitetno da provedete veći deo dana preko cele godine. Voleo bih da uradimo i dva teniska terena, a želja svih želja je da jedog dana izgradimo i zatvoreni bazen. Dva od tri preduslova imamo: plac i toplu vodu u SRC Petnica, treći je novac – kaže Željko Ostojić.

 

Planova je mnogo, ali za svaki od njih je neophodna saglasnost i podrška lokalne samouprave. Među idejama je i ta da "Valis" ubuduće posluje kao javno preduzeće, a ne kao ustanova.

 

- Kao javno preduzeće bismo funkcionisali na drugačiji način, mogli bismo da ulažemo mnogo više, samim tim i da podignemo poslovanje i usluge na viši nivo. Takođe, kao javno preduzeće možemo da budemo vlasnici ugostiteljskih objekata, čime bismo ostvarili značajan prihod, a mogli bismo i da izgradimo nekoliko bungalova-smeštaja za sportiste koji dolaze na pripreme. Sada kao ustanova mi ne možemo da se bavimo ugostiteljstvom. Troškovi funkcionisanja javnog preduzeća ne bi bili veći nego što su sada, a imaćemo sopstvene prihode što je veoma važno – zaključuje direktor "Valisa" Željko Ostojić.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 19 sati 46 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 22 sati 23 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara