Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića (foto: www.valjevo.rs)
Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića (foto: www.valjevo.rs)
30.09.2022, 07:05

Obeležena godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

č: | fb:

U Gornjim Leskovicama obeležena je 31 godina od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića koji je kao devetnaestogodišnjak stradao u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara.

 

Porodica Stojadina Mirkovića i majka Anka, sa direktorkom škole "Miloš Marković" u Donjim Leskovicama, Natašom Tadić Đuković i ove godine je organizovala 29. septembra pomen u slavu hrabrog vojnika iz ovog kraja, koji je prozvan "Sinđelićem podno Povlena".

 

Najpre je na groblju Leskovicama održan pomen, a potom su ispred biste u školskom dvorištu cveće položili predstavnici Vojske Srbije, koje predvodio komandant Drugog centra za obuku pukovnik Saša Stojiljković, u ime grada Valjeva cveće je položio član Gradskog veća Vladimir Mišković, predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i poštovaoci lika i dela Stojadina Mirkovića.

Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića

Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića (Foto: www.valjevo.rs)

 

Grad Valjevo čuva uspomenu na hrabrog mladića i u toku je procedura za izradu spomen-biste sa njegovim likom u Spomen-park na Jadru. Jedna ulica u Valjevu koja se nalazi na putu ka Mirkovićevom rodnom kraju, nosi njegovo ime.

 

Stojadin Mirković je braneći vojni magacin, poginuo 29. septembra 1991. godine sa majorom Milanom Tepićem. Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, major Milan Tepić je suočen sa opsadom kasarne, u kojoj se nalazilo vojno skladište, naredio vojnicima, koje je rat zatekao na redovnom služenju u JNA, da napuste kasarnu. Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu.

 

Ipak, mladi Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka, jer se prvi put oglušio o komandu svog pretpostavljenog. Major Tepić je u želji da brojno naoružanje ne dopadne u ruke pripadnika hrvatske vojske koja bi ga koristila za borbu protiv pripadnika JNA, digao i sebe i skladište u vazduh. Stojadina Mirkovića je pogodila zolja u oklopnom transporteru, u kome se nalazio.

Aktuelno

Konferencija Lokalni odgovor (foto: Kolubarske.rs)
Uspešna građanska inicijativa Pre 18 sati 19 minuta

Besplatni priključci na Toplanu za građane Valjeva

Grad Valjevo je uvažio građansku inicijativu za omogućavanje besplatnih priključaka na toplovod koju je udruženje Lokalni odgovor pokrenulo u januaru ove godine. "To je dokaz da građani, kada se...

Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 5.12.2023

Đoko, majstore!

U uobičajenoj predizbornoj kampanji, uobičajeno i prljavoj, konačno pikanterija. "Eksplicitni snimak seksa!", na Pinku. I zasad, samo povlačenje Đorđa Miketića iz kampanje...   Pustimo...  · 6 komentara