Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
11.10.2022, 09:05

Gljivarsko društvo predlaže da se uredi prodaja i kontrola gljiva na pijacama

č: | fb:

Gljivarsko društvo Valjevo ne podržava zabranu prodaje gljiva na pijacama koju predlaže Mikološko-gljivarski savez Srbije. Gljivarsko društvo predlaže da se, umesto zabrane, uredi prodaja i kontrola gljiva na pijacama.

 

Gljivarsko društvo Valjevo navodi da u Šapcu trovanja gljivama ne bi bilo da su na pijaci postojali plakati upozorenja. "U to sam skoro siguran. Razlozi trovaja su zasigurno neznanje i neinformisanost. Ne podržavamo predloge da se zbrani prodaja gljiva na pijaci jer bi time napravili još gore, odnosno gljive bi prodavali na drugim mestima gde nema baš nikakve kontrole. Predlažemo da se ova oblast zakonski uredi i da se, preventive radi, plakati upozorenja postave na svim pijacama, da se podele u školama, kao i na drugim javnim mestima", kaže Dragić Tomić, predsednik Gljivarskog društva i naglašava da su razlozi trovaja zasigurno neznanje i neinformisanost.

 

Podseća da su u Srbiji veća trovanja gljivama sa smrtnim posledicama bila 1999, 2009. i 2010. godine. Tomić navodi da je jedan od razloga osnivanja Gljivarskog društva Valjevo upravo trovanje gljivama.

Moto manifestacije "Dani gljiva Divčibare" je "Samo znanje sprečava trovanje", koju Gljivarsko društvo Valjevo organizuje od 1996. godine. "Uradili smo plakate upozorenje, brošure o jestivim, otrovnim i sličnim gljivama. Svake godine nagrađujemo dečje crteže sa ciljem edukacije…", navodi Tomić samo neke od aktivnosti.

 

Podsetimo, nakon masovnog trovanja gljivama kupljenim na pijaci u Šapcu, Mikološko-gljivarski savez Srbije zatražio je da se prodaja gljiva na pijacama zabrani.

 

Mihailo Birčanin, predsednik Izvršnog odbora Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, izjavio je za Blic da su 24 krovne članice ove krovne gljivarske organizacije u Srbiji pokrenule inicijativu o zabrani prodaje samoniklih gljiva na pijacama i javnim prostorima.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 19 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 8 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.