Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
13.10.2022, 07:18

Kvalitet vazduha u Valjevu meriće Zavod za javno zdravlje

č: | fb:

Narednih godinu dana kvalitet vazduha u Valjevu meriće ponovo valjevski Zavod za javno zdravlje koji je za 2.590.000 dinara pez PDV-a, kao jedini ponuđač na javnoj nabavci koju je raspislala Gradska uprava, dobio posao.   

 

U skladu sa Programom kontrole kvaliteta vazduha uspostavljeno je šest mernih mesta, u dvorištu Zavoda za javno zdravlje, obdaništa "Kolibri", "Pčelica", "Vidra" i "Bubamara", i osnovne škole "Sestre Ilić", na kojima će se pratiti kvalitet vazduha na teritoriji grada Valjeva. Svakodnevno 24 časa meriće se nivo sumpor dioksida, azot dioksida i čađi, kao i PM10 čestica.

 

Merenje zagađenja vazduha obavljaće se od 1. novembra ove, do 31. oktobra iduće godine. 

 

Prema ugovoru, Zavod za javno zdravlje je dužan da dostavlja dnevni izveštaj o prekoračenju zagađujućih materija, najduže 72 časa za prethodno merenje, da dostavi mesečni izveštaj, najkasnije do 10. u mesecu za prethodni mesec, i da dostavi godišnji izveštaj do 31. januara tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu.

 

Zavod za javno zdravlje će "nakon obavljenih merenja Gradskoj upravi dostavljati mesečni izveštaj o ispitivanju sa stručnim mišljenjem lekara specijaliste higijene i humane ekologije odnosno sa tumačenjima rezultata sa zdravstvenog aspekta i preporukom za eventualno preduzimanje adekvatnih mera za sprečavanje negativnih efekata", piše u članu 3 ugovora.

 

Prethodne dve godine na javnoj nabavci monitoring vazduha u Valjevu pobeđivao je "Institut vatrogas doo" iz Novog Sada, koji je imao nižu cenu od valjevskog Zavoda za javno zdravlje. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 5 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara