Trg vojvode Mišića  (foto: Đorđe Đoković)
Trg vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
15.10.2022, 12:04

Energiju treba štedeti, vremenska prognoza nam ide na ruku, ali zakon je zakon!

č: | fb:

PR služba grada Valjeva dostavila je u petak popodne informaciju za medije u kojoj piše da se početak grejne sezone u Valjevu odlaže sa 15. oktobra na 31. oktobar ove godine. 

 

"Na osnovu preporuka Vlade Republike Srbije, a s ciljem uštede energenata za predsojeći zimski period i na osnovu povoljne dugoročne vremenske prognoze, doneta je Odluka o odlaganju početka grejne sezone", piše u informaciji dostavljenoj medijima.

 

Međutim, ne piše ko je doneo Odluku o odlaganju početka grejne sezone. Naime, takvu Odluku može da donese jedino Skupština grada, a ne gradonačelnik ili Gradsko veće, a prema našim saznanjima Skupština nije zasedala niti je o tome odlučivala. 

 

Na pitanje Kolubarskih.rs ko je doneo Odluku o odlaganju početka grejne sezone u Valjevu i kada je Vlada Republike Srbije dostavila preporuku organima grada Valjeva, gradonačelnik Lazar Gojković nije odgovorio. 

 

Gradonačelnika smo podsetili da postoji Odluka Skupštine grada o snabdevanju toplotnom energijom, još uvek važeća, u kojoj piše da grejna sezona počinje 15. oktobra. 

 

U članu 43 Odluke Skupštine grada Valjeva o snabdevanju toplotnom eneregijom - uslovi isporuke i snabdevanja krajnjih kupaca toplotnom energijom piše: "JKP Toplana-Valjevo je dužno da krajnjem kupcu isporučuje toplotnu energiju za grejanje objekata u toku grejne sezone, u skladu sa zaključenim ugovorom o prodaji toplotne energije. Grejna sezona počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Grejna sezona može da počne i pre roka iz stava 2. ovog člana, kada je srednja dnevna temperatura u dva uzastopna dana niža od 12, ali ne pre 1. oktobra. Ukoliko je od 15. aprila prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda temperatura spoljnog vazduha izmerena u Gradu u 21 sat 12°C ili niža, grejna sezona nastavlja se najkasnije do 3. maja".

 

Ni direktor JKP Toplana Valjevo Janko Gagić nije odgovorio na nekoliko naših pitanja:

 

Da li ćete ispoštovati Odluku Skupštine grada o snabdevanju toplotnom energijom, još uvek važeća, u kojoj piše da grejna sezona počinje 15. oktobra? Ukoliko JKP Toplana ne bude grejala stanove i poslovni prostor u skladu sa tom Odlukom, da li ćete umanjiti račune za grejanje za period u kome niste isporučili toplotnu energiju? Direktora smo pitali i da li svesno rizikuje to da će potrošači tužiti JKP Toplana zbog kršenja skupštinske Odluke o snabdevanju toplotnom eneregijom i nepoštovanja ugovorne obaveze?

 

Podsetimo, mandatarka Ana Brnabić je u četvrtak izjavila za medije da će, po prognozama, temperature do kraja oktobra biti veće nego prosečne i da neće biti potrebe za daljinskim grejanjem, ali da odluke o početku grejne sezone donose lokalne samouprave. "Spremni smo za grejnu sezonu, energenata ima dovoljno. Bilo bi energetski neefikasno i nerazamno da kada je temperatura 22 stepena uključujemo grejanje. Nema potrebe da počnu tople probe i da centralno grejanje krene pre kraja oktobra", kazala je Brnabić u četvrtak novinarima. Ona je dodala da će "odluke o početku grejne sezone donostiti lokalne samouprave, jer u svim krajevima zemlje neće biti iste temperature". Na osnovu te izjave je i u Valjevu doneta odluka o odlaganju početka grejne sezone sa 15. oktobra na 31. oktobar. 

 

Poštovanje zakona i procedure je očigledno za narod, ali ne i za vlast!

 

Racionalna je odluka da se štede energenti, ali je potrebno naći meru, razmotriti sve mogućnosti i posledice, ali pre svega ispoštovati zakone i proceduru. Niko nije rekao, niti "preporučio", kako će se grejati bolnice, vrtići, škole…? Da li će građanima, koji će biti prinuđeni da se dogrevaju na struju što će im biti dodatni trošak, biti umanjeni i koliko računi za grejanje...?

 

To da će i Srbija imati problem sa energentima, da je neophodna štednja, kao i da ćemo, prema prognozi, "na sreću imati miholjsko leto i topao ceo oktobar pa neće biti potrebe da se greje", bilo je poznato pre mesec dana. Zbog čega Vlada Srbije tada ili bar pre desetak dana nije "preporučila lokalnim samoupravama odlaganje početka grejne sezone", kako bi lokalne samouprave na vreme pripremile novu odluku ili izmene postojeće odluke o snabdevanju toplotnom eneregijom koju bi usvojila Skupština grada.

 

I na kraju pitanje za valjevsku vlast: Kada je već Vlada Srbije odlaganje početka grejne sezone lokalnim samoupravama "preporučila" u četvrtak 13. oktobra, zbog čega sednica Skupštine grada nije zakazana za petak 14. oktobar na kojoj bi bila usvojena nova ili izmenjena važeća Odluka o snabdevanju toplotnom eneregijom. 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 49 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 20 sati 45 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...