Izgradnja parkinga (foto: Kolubarske.rs)
Izgradnja parkinga (foto: Kolubarske.rs)
27.10.2022, 10:34

Rekonstrukcija vodovodne mreže na Divčibarama još uvek nije počela, gradi se parking i podzemna garaža

č: | fb:

Na Divčibarama su, pored izgradnje trafostanice koja je trebalo da bude završena pre mesec dana, u toku radovi na izgradnji parkinga, koje finansira Grad, a privatni investitor gradi podzemnu garažu. Radovi na rekonstrukciji i proširenju primarne vodovodne mreže još uvek nisu počeli, dok bi sledećg meseca trebalo da počnu radovi na izgradnji biciklističkog parka.

 

Nema pouzdane informacije o tome kada će početi izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Divčibarama. To je investicija koja je najavljena još pre dve godine, a pema rečima gradonačelnika Lazara Gojkovića, trebalo je da počne na proleće ove godine.

 

"U decembru ili krajem ove godine, očekujemo izdavanje građevinske dozvole, a zatim i raspisivanje tendera za izvođenje prvih radova odmah od proleća. Okvirna procena projektanta je da kompletni radovi mogu da se izvedu za nešto više od godinu dana", rekao je gradonačelnik u oktobru prošle godine.

 

Parking, podzemna garaža, biciklistički park, ali ne i vodovodna mreža

 

Kada će konačno biti rešen problem vodosnabdevanja nije poznato s obzirom na to da još uvek nisu počeli radovi na rekonstrukciji i proširenju primarne mreže vodovoda na Divčibarama.

 

Podsetimo, javna nabavka za te radove je raspisana u junu prošle godine, u avgustu prošle godine je potpisan ugovor sa grupom ponuđača: valjevskim firmama Kompresor ing i Erozija, Beoexpert, Geo-projekt, Sloboda građevinar 1947, Vodoprivredno Morava, Čačak, Energy construction i Bulevar coop. Ukupna vrednost radova je oko 239 miliona dinara. 

 

Kako nezvanično saznajemo radovi na rekonstrukciji i proširenju primarne mreže vodovoda na Divčibarama, pored ostalog, još uvek nisu počeli zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji bušotine kod odmarališta "Stevan Filipović".

 

Međutim, Vladimir Blagojević, član Gradskog veća zadužen za Divčibare, tvrdi suprotno, prema njegovim rečima radovi, kojih nema, su navodno "krenuli".

 

"Radovi na vodovodnoj mreži su već krenuli", izjavio je krajem prošle nedelje za lokalnu televiziju. "Radi se vodovodna mreža, vrednost radova je dva miliona evra, kreću radovi na rezervoaru, tokom sldeće godine ćemo sigurno završiti", rekao je Blagojević. 

Jezero na Divčibarama (septembar 2022.)

Jezero na Divčibarama (septembar 2022.) (Foto: Kolubarske.rs)

Prema tvrdnji Divčibaraca i vlasnika apartmanskih objekata Divčibare već nekoliko dana imaju problem sa vodosnabdevanjem. Kako nezvanično saznajemo "vode je sve manje" jer je jezero, iz koga se Divčibare snabdevaju vodom, skoro presušilo, a pored toga "nema dana" da neko od izvođača radova ne pokida vodovodne cevi zbog čega dolazi do prekida u vodosnabdevanju.

 

Parking i podzemna garaža

 

Pre dve nedelje počeli su radovi na izgradnji parkinga, koji bi prema ugovoru trebalo da budu završeni za 90 radnih dana. U pitanju su radovi na parternom uređenju autobuske stanice sa auto parkingom (prva faza) na parcelama koje su u vlasništvu Grada površine od 4000 kvadratnih metara, a nalaze se prekoputa objekta Pošte ili u produžetku supermarketa u Valjevskoj ulici. Parking je predviđen za 122 automobila, 16 autobusa i pet mesta za lica sa posebnim potrebama.

Gradilišna tabla

Gradilišna tabla (Foto: Kolubarske.rs)

 

Posao vredan 29,8 miliona dinara sa PDV-om dobio je na tenderu konzorcijum tri valjevske firme "Kompresor Ing", "Elektrovolt" i PZP "Valjevo". Ugovor za ove radove je potpisan početkom septembra, prema gradilišnoj tabli radovi su počeli 11. septembra, međutim i sa tim radovima se kasnilo pa je izgradnja parkinga počela sredinom oktobra.

 

Inače, valjevska firma Kompresor ing je, pored radova na izgradnji parkinga i rekonstrukciji i proširenju vodovodne mreže na Divčibarama, angažovana i na izgradnji trafostanice na Divčibarama, kao podizvođač za građevinske radove.

Izgradnja podzemne garaže

Izgradnja podzemne garaže (Foto: Kolubarske.rs)

 

Nekoliko stotina metara od lokacije na kojoj se gradi "gradski" parking, u neposrednoj blizini benzinske pume, privatni investitor gradi podzemnu garažu i perionicu automobila, tako da će izgradnjom parkinga i podzemne garaže, biti rešen problem parkiranja na Divčibarama. 

 

Divčibare dobijaju biciklistički park 

 

Uskoro bi trebalo da počnu radovi na izgradnji biciklističkog parka, koji će se nalaziti u neposrednoj blizini ski staze Crni vrh. Turistička organizacija Valjevo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija zajednički realizuju projekat "Biciklistički park (Bike park) - Turističko planinsko mesto Divčibare". Vrednost radova je oko 14,5 miliona dinara, Ministarstvo će izdvojiti 11 miliona dinara, dok će preostali iznos biti obezbeđen iz gradske kase.

 

Javna nabavka - radovi na izgradnji biciklističkog parka na Divčibarama je okončana prošle nedelje, potpisan je ugovor, vredan 14.484.000 dinara sa PDV-om sa  grupom ponuđača – valjevskim firmama "Sava kop" i "Va gradnja 2007", koji su se jedini javili na ovaj tender. 

 

 

 

Aktuelno

Pruga Beograd - Bar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Lajkovcu Pre 23 sati 20 minuta

Nastradao muškarac na barskoj pruzi

Na barskoj pruzi, u Lajkovcu, nastradao je S.J. (39) iz Beograda, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Muškarac, na koga je naleteo voz koji je saobraćao na relaciji Prijepolje-Beograd, je preminuo na...

Slava Valjeva Druge Trojice - litija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Slava grada Valjeva Pre 1 dan 3 sati

Duhovska litija ulicama grada ove godine od 18 časova

Za razliku od prethodnih godina kada se Duhovska litija centralnim ulicama kretala u prepodnevnim časovima, nakon Svete Arhijerejske liturgije, ove godine proći će u popodnevnim časovima.