Toplana (foto: Đorđe Đoković)
Toplana (foto: Đorđe Đoković)
01.11.2022, 07:55

Oktobarski računi za grejanje biće umanjeni, grejna sezona počela 31. oktobra

č: | fb:

Skupština grada usvojila je zaključak kojim se JKP Toplana Valjevo predlaže da korisnicima daljinskog grejanja bude fakturisan samo fiksni deo oktobarskog računa jer, kako je obrazloženo, u tom mesecu građanima nije isporučena toplotna energija.

 

"Kupcima kojima se cena toplotne energije obračunava paušalno po metru kvadratnom oktobarski računi biće umanjeni tako što će biti fakturisan samo fiksni deo cene i to: za stambeni prostor u iznosu od 30,42 dinara po metru kvadratnom, a za poslovni prostor 34,92 dinara. Korisnici koji plaćaju račune po potrošnji takođe će biti fakturisan samo fiksni deo računa za oktobar", obrazložio je na sednici predlog Zaključka šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić.

 

"Zamka" socijalista ili "igranka" naprednjaka

 

Odbornik SPS dr Zoran Živković je 28. oktobra Skupštini grada dostavio predlog da se dnevni red dopuni i da odbornici razmatraju predlog odluke o umanjenju računa za isporučenu toplotnu energiju.


Predlog je na sednici obrazložio šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović. On je podsetio da su direktor Toplane Janko Gagić i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković samovoljno doneli odluku da se skrati grejna sezona za 16 dana, što nije u saglasnosti sa gradskom Odlukom o isporuci tpolotne neregije, niti sa ugovorima koji su poptisali potrošači sa JKP Toplana.

 

- Ispada da građani koji sve vreme redovno plaćaju obaveze Topalni za uslugu grejanje, tu uslugu ne dobijaju. U skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i načelima savesnosti i poštenja predlažemo da se godišnji račun za grejnu sezonu 2022/2023 umanji za deset posto od toga, 8,5 posto se odnosi na period kada Toplana nije grejala, dok je 1,5 posto naknada štete koju su građani imali jer su morali da dogrevaju svoje stanove bar ujutro i uveče. Milsimo da je pošteno i korisno da računi budu umanjeni - rekao je Pavlović.

 

I pored toga što je predsednica Skupštine grada dr Snežana Rakić rekla da je članom 92, stav 8 Poslovnika Skupštine grada propisano da se o predlozima za izmene i dopune dnevnog reda ne vodi rasprava, šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić se javio po Poslovniku tražeći "ispravku navoda".

 

- Čuli smo šefa odborničke grupe SPS Đorđa Pavlovića i njegovo obrazloženje predloga ove pravno nezakonite odluke koju je podnela odbornička grupa SPS. Neću da kažem da je ovaj predlog isključivo populistički, licemeran i da služi za dobijanje jeftinih političkih poena, neću o tome govoriti, ali ću zato reći da ovaj predlog u najmanju ruku nije pravno i zakonski potkovan, i zbog toga ne može biti usvojen - rekao je Rstić.

Radoica Rstić

Radoica Rstić (Foto: www.valjevo.rs)

On je obrazložio zbog čega nije "pravno potkovan" predlog socijalista da se na godišnjem nivou umanji za deset posto račun svim građanima koji se greju na daljinski sistem.

 

- Zato što JKP Toplana Valjevo ne isporučuje godišnji račun korisnicima usluga, pa kako je moguće umanjiti godišnji račun kad oni ne dobijaju godišnji račun, nego dobijaju mesečni račun. Dalje, na sistemu daljinskog grejanja postoje korisnici koji grejanje plaćaju po potrošnji i paušalno po metru kvadratnom, onima koji plaćaju po potrošnji neće ni biti isporučen račun za ono što nisu potrošili… Račun za isporučenu toplotnu energiju sadrži varijabilni i fiksni deo, koji su korisnici dužni da plaćaju... Imajući sve ovo u vidu, predlog da se umanji račun na godišnjem nivou od deset posto nije pravno i knjigovodstveno moguć zato što je neodrživo primeniti ovu odluku koja bi imala retroaktivno dejstvo, jer se godišnji obračun za isporuku toplotne energije svake godine vrši od 1. jula do 30. juna naredne godine, znači već je počeo godišnji obračun, i kako je moguće retroaktivno umanjiti račune deset posto … - naveo je Rstić pravne razloge zbog kojih predlog socijalista neće prihvatiti odbornici Srpske napredne stranke.

 

Usledio je odgovor Đorđa Pavlovića.

 

- Vi dobro znate da je obračun godišnji, što ste i sami upravo rekli, obračunava se na godišnjem nivou, a plaća se 12 meseci. Pravo na retroaktivno dejstvo opštih akata postoji ukoliko je to u interesu i u korist građana, to je čak i Ustavom propisano, ali Vi to ne morate da znate jer niste pravnik. Ali, imamo jednu zanimljivu situaciju, kada treba izaći u susret građanima i kada treba umanjiti račune i uspostaviti pravno validno i pošteno stanje – da ono što platite to i dobijete, to je po Vama nezakonito, a kada treba naplatiti sopstvene usluge u projektu "Nevidljiva deca" to nije nezakonito – rekao je Pavlović.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Kolubarske.rs)

Uprkos tome što je dr Snežana Rakić, predsednica Skupštine, ponovila da se o predlogu odborničke grupe SPS-JS ne vodi rasprava, Radoica Rstić se javio za reč ponovo tražeći "ispravku navoda", što je predsednica Skuštine ponovo dozvolila. Rstić nije rekao koje "navode ispravlja", niti je osporio navode Pavlovića da "pravo na retroaktivno dejstvo opštih akata postoji ukoliko je to u interesu i u korist građana", nego je "provalio" socijaliste, njihov plan i "zamku".

 

- Sada mi je potpuno jasno, a verujem i odborničkoj većini zašto biste potpisali ovaj predlog odluke koji je nezakonit, a i sami znate da je nezakonit, nego ste to ostavili doktoru Živkoviću da poptiše. A siguran sam u to da je ovo zamka za odborničku većinu i Skupštinu da usvoji jedan protivzakonit akt i kada bismo ga mi prihvatili, vi ne biste ni glasali za njega, već bi pustili da mi glasamo, a posle biste držali konferenciju za medije i rekli kako smo nestručni i kako usvajamo nezakonite odluke. To je to vaše političko licemerje kao što ste predložili predsednika Aleksandra Vučića za počasnog građanina Valjeva, a onda niste glasali za taj predlog… Pozivate se na preporuke Vlade Srbije u kojoj sede i vaši ministri i vaš dojučerašni predsednik GrO SPS-a, i to je vaše licemerje. I mislite da će vam to Srpska napredna stranka zaboraviti - kazao je Rstić i ponovio "ovo je zamka".

 

Rstić je rekao da odbornici Srpske napredne stranke neće prihvatiti predlog socijalista za dopunu dnevnog reda da se razmatra predlog odluke o umanjenju računa za isporučenu toplotnu energiju, te su glasali protiv.

 

Nakon glasanja šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić se ponovo javio po Poslovniku ovaj put nije "ispravljao navode" nego je, u ime "odgovornih ljudi koji upravljaju Valjevom, za razliku od socijalista koji prave zamke", predložio zaključak, koji je Skupština prihvatila, da korisnicima daljinskog sistema grejanja bude fakturisan samo fiksni deo oktobarskog računa.

 

Rstić je naglasio da "ova vlast neće dozvoliti da građani Valjeva plate nešto što nisu dobili, a to je da u oktobru nisu imali grejanja", mada je, kako je rekao, svima jasno zašto je grejna sezona pomerena sa 15. na 31. oktobar. Pored ostalog je naveo to da je u "tom periodu bilo toplo vreme, te bi neodgovorno bilo da su tih dana grejali". On je na sednici Skupštine grada saopštio da je grejna sezona počela 31. oktobra, ali nije objasnio šta se promenilo u odnosu na 15. oktobar pa je odlučeno da i pored visokih dnevnih temperatura ili "toplog vremena" grejna sezona počne 31. oktobra.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara