Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
26.09.2014, 13:49

Nema suđenja u valjevskim sudovima

č: | fb:

U valjevskim sudovima nema suđenja zbog štrajka advokata, potvrđeno je danas Kolubarskim.rs. U Osnovnom sudu nije bilo suđenja ni u parnici, u onim slučajevima u kojima stranke pristaju da se održe ročišta bez prisustva advokata. Odlagana su i suđenja u krivičnim postupcima, gde je gotovo po pravilu obavezno prisustvo branilaca makar i po službenoj dužnosti. Advokati postupaju jedino u onim krivičnim predmetima u kojima strankama eventualno preti gubitak prava zbog propuštanja rokova, odnosno u pritvorskim  predmetima.

Slično je i u Privrednom sudu, gde se jedino radi u onim predmetima koji su u toj fazi postupka da prisustvo advokata nije obavezno.

„Rad sudova je blokiran, a iz Advokatske komore Srbije danas smo dobili obaveštenje o tome da se štrajk nastavlja i da je njihovo uputstvo i dalje na snazi uprkos najavljenim merama Vlade Srbije (i resornog ministarstva)“, rekla je Kolubarskim.rs predsednica Višeg suda Biljana Savić.

Predsednik Advokatske komore Srbije, Dragoljub Đorđević izjavio je danas kako štrajk advokata traje iako Ministarstvo pravde vrši pritisak na advokate da počnu sa radom. On je agenciji Beta kazao da je iz Ministarstva pravde vršen direktni pritisak na pojedine advokate da počnu sa radom “kako bi pokazali da je ministar Nikola Selaković bio u pravu”.

Đorđević je kazao da Komora niti je gonila nekog zbog kršenja štrajka niti će to raditi. “Neka radi ko hoće, neka radi suprotno stavu advokature. Ovde se radi o odluci savesti, a ne o zabrani”, kazao je Đorđević i dodao da je 1990-tih štrajk advokata trajao 78 dana i da je tada bilo pretnji i hapšenja i da to očekuje ponovo. Portparolka Višeg suda u Beogradu, Branislava Puzić kazala je za agenciju Beta da “ne postoji sistem na osnovu koga bi se mogli dobiti podaci o tome da li su danas neki advokati počeli da rade", te da je takve podatke moguće dobiti u advokatskim komorama.

Advokatska komora Šabac, čiji je deo i valjevska advokatura, nije se oglašavala posle pres konferencije održane pre nekoliko dana kako bi javnost bila upoznata sa novonastalom situacijom i činjenicom da je u štrajku svih 97 advokata.

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 17 sati 22 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 3 komentara

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 17 sati 21 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava Pre 1 dan 13 sati

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...