Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
26.09.2014, 13:49

Nema suđenja u valjevskim sudovima

č: | fb:

U valjevskim sudovima nema suđenja zbog štrajka advokata, potvrđeno je danas Kolubarskim.rs. U Osnovnom sudu nije bilo suđenja ni u parnici, u onim slučajevima u kojima stranke pristaju da se održe ročišta bez prisustva advokata. Odlagana su i suđenja u krivičnim postupcima, gde je gotovo po pravilu obavezno prisustvo branilaca makar i po službenoj dužnosti. Advokati postupaju jedino u onim krivičnim predmetima u kojima strankama eventualno preti gubitak prava zbog propuštanja rokova, odnosno u pritvorskim  predmetima.

Slično je i u Privrednom sudu, gde se jedino radi u onim predmetima koji su u toj fazi postupka da prisustvo advokata nije obavezno.

„Rad sudova je blokiran, a iz Advokatske komore Srbije danas smo dobili obaveštenje o tome da se štrajk nastavlja i da je njihovo uputstvo i dalje na snazi uprkos najavljenim merama Vlade Srbije (i resornog ministarstva)“, rekla je Kolubarskim.rs predsednica Višeg suda Biljana Savić.

Predsednik Advokatske komore Srbije, Dragoljub Đorđević izjavio je danas kako štrajk advokata traje iako Ministarstvo pravde vrši pritisak na advokate da počnu sa radom. On je agenciji Beta kazao da je iz Ministarstva pravde vršen direktni pritisak na pojedine advokate da počnu sa radom “kako bi pokazali da je ministar Nikola Selaković bio u pravu”.

Đorđević je kazao da Komora niti je gonila nekog zbog kršenja štrajka niti će to raditi. “Neka radi ko hoće, neka radi suprotno stavu advokature. Ovde se radi o odluci savesti, a ne o zabrani”, kazao je Đorđević i dodao da je 1990-tih štrajk advokata trajao 78 dana i da je tada bilo pretnji i hapšenja i da to očekuje ponovo. Portparolka Višeg suda u Beogradu, Branislava Puzić kazala je za agenciju Beta da “ne postoji sistem na osnovu koga bi se mogli dobiti podaci o tome da li su danas neki advokati počeli da rade", te da je takve podatke moguće dobiti u advokatskim komorama.

Advokatska komora Šabac, čiji je deo i valjevska advokatura, nije se oglašavala posle pres konferencije održane pre nekoliko dana kako bi javnost bila upoznata sa novonastalom situacijom i činjenicom da je u štrajku svih 97 advokata.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 4 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...