Vrtić Bambi (foto: Đorđe Đoković)
Vrtić Bambi (foto: Đorđe Đoković)
10.11.2022, 11:04

VPO: Sa zdravljem dece ovog grada niko nema prava da se igra

č: | fb:

Predškolska ustanova "Milica Nožica" ne dobija izveštaje o nivou zagađenosti vazduha ni od osnivača grada Valjeva ni od lica ovlašćenih za merenje zagađenosti vazduha, niti ima poseban protokol za postupanje kada nivo zagađenosti vazduha dostigne granične vrednosti, navedeno je u odgovoru Predškolske ustanove na zahtev Valjevskog pokreta otpora (VPO).

 

Valjevski pokret otpora je od Predškolske ustanove zatražio odgovore na četiri pitanja, po osnovu zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Kako se navodi u saopštenju za javnost "odgovori koje smo dobili su očekivani ali svakako zvuče porazno".

 

- Obavešteni smo da su u objektima "Pčelica", "Vidra" i "Kolibri" instalirani merni uređaji za merenje kvaliteta vazduha, ali da Predškolska ustanova ne dobija izveštaje o nivou zagađenosti vazduha ni od osnivača grada Valjeva ni od drugih pravnih lica ovlašćenih za merenje zagađenosti vazduha. Takođe, ne postoje pisani protokoli za postupanje u slučajevima kada nivo zagađenosti vazduha dostigne granične vrednosti, niti u Predškolskoj ustanovi imaju saznanja da su isti utvrđeni od strane osnivača grada Valjeva. Obavešteni smo i da Predškolskoj ustanovi nisu dostavljene bilo kakve preporuke ni od osnivača ni od pravnih lica ovlašćenih za merenje zagađenosti vazduha za postupanje u slučajevima kada nivo zagađenosti vazduha dostigne granične vrednosti - navodi Valjevski pokret otpora i dodaje:

 

- Obavešteni smo i da u takvim situacijama, shodno činjenici da su podaci o nivou zagađenosti vazduha nezvanični, vaspitači sprovode mere zaštite, koje u vidu usmenih preporuka dobijaju od službe za preventivnu zaštitu: izbegavanje boravka dece na otvorenom, organizovanje aktivnosti u prostorima snabdevenim prečišćivačima za vazduh i drugo. Odgovoreno nam je i da će u okviru Pravilnika o zaštiti dece, čija je izrada u toku, biti predviđen segment koji će se odnositi na posebne mere u slučajevima kada nivo zagađenosti vazduha dostigne granične vrednosti – piše u saopštenju Valjevskog pokreta otpora.

 

Iz informacija koje je dostavila PU "Milica Nožica" jedino se može zaključiti to da odgovorna lica u Valjevu apsolutno ništa ne preduzimaju po pitanju zaštite zdravlja naših najmlađih sugrađana u okviru navedene predškolske ustanove u situacijama kada nivo zagađenosti vazduha dostigne granične vrednosti.

 

- Zvuči neverovatno da su zaposleni u PU "Milica Nožica", kao laici, bez ikakvih zvaničnih informacija, preporuka, protokola i mera zaštite, prepušteni sami sebi da, bukvalno "po osećaju", procenjuju opasnost po zdravlje dece u gradu koji je jedan od najzagađenijih u celoj državi - navodi Valjevski pokret otpora i zaključuje:

 

Sve navedeno nije stvar dobre volje odgovornih lica u gradu Valjevu, kao osnivaču predškolske ustanove, već je to njihova zakonska obaveza shodno odredbama Zakona o zaštiti vazduha.

 

- Kako smatramo da našim gradom upravljaju ljudi na koje se ne može uticati apelima, zahtevima ili peticijama koje niko neće pročitati Valjevski pokret otpora će, u narednim danima, inicirati postupk- predviđene zakonom protiv odgovornih lica u gradu Valjevu jer sa zdravljem dece ovog grada niko nema prava da se igra - najavljuje Valjevski pokret otpora u saopštenju za javnost.

Logo VPO

Logo VPO

 

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
"Aproprijacija" za skoro milion evra godišnje Pre 3 sati 40 minuta

(Ne)kontrolisano trošenje tekuće budžetske rezerve

Iz tekuće budžetske rezerve svake godine se potroši blizu milion evra. Gradska vlast odlučuje kome i koliko novca će dati, građani nisu informisani, skupštinska većina ćuti i ignoriše zahtev...  · 2 komentara

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka 27.01.2023

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara