Slobodan Ilić (foto: Kolubarske.rs)
Slobodan Ilić (foto: Kolubarske.rs)
28.12.2022, 08:00

"Bajka" o valjevskim javnim komunalnim preduzećima

č: | fb:

Ukoliko bi vas neko zamolio da narativno oslikate profil javnih komunalnih preduzeća u Srbiji, možda ... verovatno bi on glasio ovako: U odsustvu više puta obećane depolitizacije, departizacije i profesionalizacije upravljanja, moglo bi se reći da se komunalna preduzeća "lažno" predstavljaju budući da nisu javna već partijska, a u unapređenoj varijanti – porodična za one kojima je članska karta vladajuće partije ili partija – ulaznica za javni sektor.

 

Da posluju kao "sigurna kuća" za partijsko udomljavanje onih koji donose kapilarne glasove, trošeći novac građana na partijske radnike, koji se nalaze na platnom spisku, ali ne dolaze na posao ili dolaze na posao, ali ništa ne rade, uz veliko olakšanje građanima koji su uplašeni za posledice ako bi oni, kojim slučajem, počeli nešto da rade, da ostvaruju značajne gubitke i sumnjive, skromne dobiti, najčešće nastale kao posledica subvencionisanja iz lokalnog budžeta, pa se kao takva mogu tretirati kao najslabija karika u lokalnom ekonomskom miljeu!

 

Da li se i koliko razlikuju valjevska komunalna preduzeća od napred datog profila, kako se upotrebljavaju javni resursi u gradu Valjevu, kako se njima upravlja, koliko posmatrana JKP (ne)odgovorno posluju, koliko im je poslovanje transparento i u kojoj meri o tome izveštavaju lokalnu zainteresovanu javnost, koliko investiraju... samo su neka od pitanja na koja je odgovoreno sprovedenim istraživanjem i "Analizom poslovanja četiri valjevska javna komunalna preduzeća u periodu 2017 – 2021. godina".   

 

Tretirana kao lovina ili postizborni politički plen, JKP su poslovala sa gubicima, koje plaćaju poreski obveznici i građani Valjeva bilo putem subvencionisanja iz gradskog budžeta (našeg novca), bilo plaćanjem značajno uvećanih cena komunalnih usluga.

 

Uobičajena je praksa da nadležna gradska tela i organi, bez većih primedbi, jednoglasno usvajaju godišnje Izveštaje o radu i Programe poslovanja JKP, čime se stiče uslov da se o njima izjašnjavaju skupštinski odbornici grada Valjeva. Pažljivom analizom istih dokumenata vidi se da stanja JKP bajkovito predstavljana javnosti, pogotovu u predizbornim periodima, ne odgovaraju stvarnosti. Naprotiv, dobijeni rezultati, kao i uočeni trendovi, nisu ohrabrujući.

Tabela JKP rezultati

Tabela JKP rezultati

 

Analizirana četiri JKP ("Vodovod", "Toplana", "Vidrak" i "Polet") od ukupno šest, u posmatranom petogodišnjem periodu, pogoršala su poslovanje kako kvalitativno (ostvareni rezultati), tako i kvantitativno (iznosi rezultata), pri čemu na kraju posmatranog perioda tri JKP posluju sa gubitkom i samo jedno sa dobitkom ("Toplana"), za razliku od početka kada je samo jedno JKP poslovalo sa gubitkom ("Polet"), a preostala tri sa dobitkom. Jedno JKP svih pet posmatranih godina posluje sa gubitkom ("Polet"), a jedno sa dobitkom ("Toplana"), dok dva ostvaruju kombinaciju (D)obitaka i (G)ubitaka: "Vodovod" (3G + 2D) odnosno "Vidrak" (2G + 3D), pri čemu zabrinjavaju njihovi gubici ostvareni poslednje tri odnosno dve godine!

JKP Polet

JKP Polet

U lokalnoj javnosti u prilici smo da čujemo od građana i različitih političkih učesnika, dijametralno suprostavljena mišljenja o ekonomskoj snazi i finansijskom stanju naših JKP, često pripisujući, računajući na kratko pamćenje i uobičajenu nedovoljnu zainteresovanost građana, loše poslovne rezultate suparničkim "grešnicima", a štiteći svoje. Priređenom analizom nastojimo da podsetimo "zaboravne", informišemo "radoznale" i doprinesemo objektivnom pristupu u oceni poslovne uspešnosti upravljačkih timova JKP u posmatranom periodu.

JKP Toplana

JKP Toplana

 

Odgovarajući na pitanje ko je i sa kakvim rezultatima upravljao analiziranim JKP u posmatranom periodu, zaključili smo da je pogoršana efikasnost, upravljanje, kao i kontrola njihovog rada. U petogodišnjem periodu, najveći kumulirani gubitak ostvario je "Vodovod" (oko 128 miliona dinara), a najveći kumulirani dobitak – "Toplana" (oko 116 miliona dinara).

Jkp Vodovod

Jkp Vodovod

 

Na osnovu uvida u prezentovane grafike, kadrovsku vrtešku v.d. direktora / direktora, predsednika Nadzornih odbora i njihovih članova, praćene "recikliranjem dokazanih" kadrova u posmatranim JKP, radoznali građani se prosto pitaju: (1) Šta u praksi, dakle ne teoretski i po zakonu, neku osobu PRVI PUT kvalifikuje i kandiduje za "preuzimanje (ne)odgovornosti" za upravljačke funkcije u posmatranim JKP, a posebno šta je kvalifikuje za PONOVNO imenovanje i izbor u drugom JKP, i pored neuspešnog rada i ostvarenih loših rezultata u prethodnom JKP? (2) Da li građani Valjeva treba da pokrivaju ostvarene gubitke u poslovanju JKP, kadrovske promašaje neodgovornih lokalnih političara i nesposobnih i nestručnih pojedinaca, plaćanjem visokih cena komunalnih usluga ili subvencionisanjem iz gradskog budžeta?

 

JKP Vidrak

JKP Vidrak

Prema stanju na kraju 2021. godine, nenaplaćena potraživanja tri JKP (bez "Poleta" zbog nedostupnih podataka), iznose oko 323 miliona dinara ili oko 2,75 miliona evra. Nažalost, na osnovu javno raspoloživih podataka nije mogla da se utvrdi i struktura ovih potraživanja odnosno koliko se nenaplaćenih potraživanja odnosi na: (1) druga društvena i državna preduzeća; (2) privatna preduzeća i preduzetnike, i (3) građane.  

 

Na kraju posmatranog perioda samo kod jednog JKP ("Vodovod") zabeležen je pad procenta nenaplaćenih potraživanja u odnosu na 2017. godinu (za više od 26%), kod dva se konstatuje malo variranje ("Toplana" i "Vidrak"), dok se kod jednog JKP ("Polet") nije moglo utvrditi zbog nedostupnih podataka. U 2021. godini od analizirana četiri JKP, najviše nenaplaćenih potraživanja ima "Vidrak" (24%), a najmanje "Toplana" (17,1%). Ako je tako bilo u situaciji kada su stare cene bile značajno niže (2021) od skoro novousvojenih (2022), i ako se tome doda, u međuvremenu, nastali značajan pad kupovne moći građana, nije za očekivati da će, po ovom parametru, rezultati u budućnosti biti uspešniji!

 

Razmatrajući da li su analizirana JKP kreditno prezadužana, možemo konstatovati da nisu. Na kraju 2021. godine tri JKP nemaju nikakvo kreditno zaduženje ("Vodovod", "Vidrak" i "Polet"), dok je "Toplana" kreditno zadužena u ukupnom iznosu 138,9 miliona dinara, i to: (1) Kratkoročni okvirno obnovljiv kredit dobijen od "Komercijalne banke" Beograd u iznosu od 60 miliona dinara sa kamatnom stopom od 2.8%, (2) Dugoročni kredit za kapitalne projekte iz programa KfW-4 (Nemačka razvojna banka) u iznosu od 78,9 miliona dinara, sa godišnjom kamatnom stopom od 2.5%, vraćanje u evrima do 30/12/2023. godine; (3) Dugoročna obaveza vraćanja pozajmljenog mazuta Republičkoj direkciji za robne rezerve (3.27 miliona kg), pri čemu je značajno naglasiti da je kratkoročna obaveza vraćanja pozajmljenog mazuta, konvertovana u dugoročnu obavezu sa rokom dospeća do 30/09/2024. godine (Aneks Ugovora od 13/09/2021. godine).

 

Od 20 mišljenja revizora (5 godina x 4 analizirana JKP), trebalo je da budu javno dostupni (objavljeni), konstatovali smo da 20% ili četiri mišljenja ("Vodovod" – 2, "Toplana" – 1, "Polet" – 1) nisu javno objavljeni; čak 60% ili njih dvanaest su mišljenja s rezervom (revidirani izveštaji koji sadrže delove koji su sporni i manjkavi), dok su samo njih četiri ili 20% - pozitivna mišljenja. Zabrinjava da se u mišljenjima revizora skreće pažnja ili ponavljaju iste ili slične primedbe više puta, pa se postavlja pitanje kako osnivač (grad Valjevo) i njegovi predstavnici upravljaju ovim JKP, kako se odnose prema javnim resursima, zašto se takvo ponašanje JKP dopušta i da li je samo važno da predstavnici osnivača samo podignu dnevnice ili prime naknade za članstvo u nadzornim odborima!!!

 

Svi zainteresovani mogu pogledati detaljne podatke prvog dela predstavljene Analize na linku:    

https://cor.co.rs/images/dokumenti/JKPpreskonferencija.deoupravljanje.pdf

 

 

Aktuelno