Valjevo zagađen grad (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo zagađen grad (foto: Kolubarske.rs)
28.12.2022, 13:28

Protekle nedelje značajno zagađeniji vazduh u Valjevu

č: | fb:

Protekle sedmice vazduh u Valjevu bio je značajno zagađeniji, saopštila je organizacija "Lokalni odgovor", koja sprovodi akciju "Aero Alarm" u okviru koje je nastao izveštaj.

 

Od početka godine zabeleženo je 138 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine

 

Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovane PM10 čestice zabeležena je prošlog četvrtka i iznosila je 200,15 µg/m3, istog dana bili je i najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica u vrednosti 152,05 µg/m3.

 

Prošlog četvrtka je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 1 čas u vrednosti od 292,73 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u četvrtak u isto vreme vrednost od 269,22 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice, navodi se u organizacija "Lokalni odgovor".

 

"Zlatno ćutanje"

 

"Lokalni odgovor" navodi da nekoliko dana pred kraj godine, ni nakon usvajanja budžeta za narednu godinu, Gradska uprava u Valjevu nije objavila odgovore na pitanja, komentare i predloge koje su građani Valjeva i udruženja uputili gradonačelniku Lazaru Gojkoviću i komisiji zaduženoj za organizovanje javne rasprave o budžetu.

 

Više od godinu dana je prošlo otkako je Gradska uprava zaključila ugovor o izradi Plana kvaliteta vazduha za period 2022-2027 sa preduzećima Saobraćajni institut CIP doo iz  Beograda i SET doo iz Šapca. Više od mesec dana je prošlo od javne prezentacije Nacrta Plana kvaliteta vazduha.

 

Ističe još jedna godina sa verovatnoćom da će i u narednoj biti potrošeno dragoceno vreme za primenu mera koje bi doprinele smanjenju zagađenja vazduha u Valjevu i zaštiti zdravlja i života ljudi.

 

Uprkos brojnim kritikama i predlozima za unapređenje politike zaštite kvaliteta vazduha koje su uputili građani i udruženja, Gradska uprava Valjevo do danas nije obrazovala radnu grupu zaduženu za ocenu valjanosti Plana kvaliteta vazduha i procenu osnovanosti predloga i primedbi građana.

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 5 sati 23 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 1 komentar

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 47 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...