Borba za vazduh (izložba) (foto: Valjevski umetnik)
Borba za vazduh (izložba) (foto: Valjevski umetnik)
30.12.2022, 08:23

Umesto novogodišnje čestitke - Neka bude borba za čist vazduh!

č: | fb:

Prolazi 2022, još jedna godina bez želje lokalnih vlasti u Valjevu i Gradske uprave da se uhvate u koštac sa aerozagađenjem. Nije ni pokrenuta politika koja bi izvesno dovela do smanjenja zagađenja vazduha i manjeg broja prevremenih smrti, navodi Lokalni odgovor u svom prazničnom saopštenju za javnost pod naslovom "Umesto novogodišnje čestitke".

 

Ne samo da se nedopustivo kasni sa pripremom i usvajanjem Plana kvaliteta vazduha, već je jasno da prioritet lokalne vlasti u Valjevu nije promena situacije sa vrlo ugroženom životnom sredinom. Javni resursi se usmeravaju na megalomanske, super-hik, neizvesne projekte kao što su regionalni gasovod i regionalna deponija, privredna i industrijska zona ili subvencije Toplani. Uprkos neizdrživoj situaciji sa zagađenjem vazduha i očiglednoj opasnosti za zdravlje ljudi, lokalne vlasti u Valjevu i Gradska uprava u dužem vremenskom periodu:

 

  • Nisu razvili, niti usvojili Plan kvaliteta vazduha, ni kratkoročne planove za smanjenje zagađenja vazduha, nisu primenili planske, koordinisane mere koje bi doprinele smanjenju zagađenja vazduha u Valjevu i spašavanju života i zdravlja.
  • Nisu organizovali obaveštavanje građana, škola i obdaništa o prekoračenjima koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, niti su preduzimali mere da se ublaži uticaj zagađenog vazduha na zdravlje ljudi, posebno najosetljivijih, a to su deca. 
  • Nisu obezbedili tačne i potpune podatke o izvorima zagađenja vazduha u Valjevu, niti su osigurali da zagađivači poštuju obaveze u pogledu emisija zagađujućih materija u vazduh. 
  • Oglušili su se o zahteve javnosti da se politika zaštite kvaliteta vazduha u Valjevu učini efikasnom i transparentnom. Odbijali su i onemogućavali  bilo kakvo učešće zainteresovane javnosti. 
  • Propustili su da pokrenu postupak procene rizika za zdravlja stanovnika Valjeva usled dejstva zagađenog vazduha i da razviju, usvoje i primene Plan zaštite javnog zdravlja.

 

Zagađen vazduh je naša očajna stvarnost. Skraćuje nam život. Zbog toga se moramo obaveštavati o zagađenju i prilagođavati svoje životne i poslovne planove. Nabaviti i koristiti prečistače vazduha i zaštitne nano-maske. Mora se štedeti energija, mora se ići peške, biciklom ili javnim prevozom. Mora se izolovati kuća i umesto uglja i drva koristiti gorivo koje manje zagađuje. Moraju se ostaci od hrane, trava i granje kompostirati, ne spaljivati. Čuvati svako drvo. Svakog dana se mora misliti o tome da li naša odluka ili delo zagađuju.

Ali bez ispitivanja odgovornosti lokalnih vlasti u Valjevu za propuste i bez rasterećenja nadležnih službi od osoba koje su službeno "zaslužne" za zagađenje vazduha i prevremene smrti stotina ljudi, nemoguće je očekivati bilo kakvu promenu. Oni koji su nas dovde doveli, ne mogu biti deo rešenja. Treba nam tim koji dobija.

Pitanje zagađenja vazduha u Valjevu je prvenstveno političko pitanje. Iako se na prvi pogled čini logičnim da svi dišemo isti vazduh, to očigledno nije tako. Oni koji imaju moć, oni u čijim rukama je odlučivanje nam to dokazuju svojim nečinjenjem. Bez promene javne politike kvaliteta vazduha, bez promene aktera i ciljeva, bez promene u načinu raspodele javnih dobara neće biti čistog vazduha. Tu promenu mogu da donesu samo građani zainteresovani za svoj kvalitet života i za svoje zdravlje.

"Želimo vam aktivnu Novu 2023. godinu i uspešnu borbu za čist vazduh!", poručuje Lokalni odgovor.

Aktuelno

 (foto: )
Monografija Pre 5 sati 8 minuta

“Okupirana kultura”

Tokom protekle nedelje zaokružen je celokupan tiraž monografije "Okupirana kultura: nacisti kolaboracionisti, muzeji i kulturna dobra u srbiji tokom drugog svetskog rata", saopštili su autori knjige.  · 1 komentar

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 24.02.2024

Osumnjičeni za krađe

Policija je uhapsila muškarce iz Šapca i Rume jer su, kako se sumnja, tokom januara i februara, više puta provalili u krug kamenoloma u mestu Kozličić. Vrednost ukradene robe procenjuje se na 2,8...  · 1 komentar

Film Sunce mamino  (foto: )
Kultura 24.02.2024

"Sunce mamino" ovog vikenda u valjevskom bioskopu

Igrani film "Sunce mamino", u režiji Koste Đorđevića, na repertoaru valjevskog bioskopa "85" ovog i narednog vikenda od 20 časova. Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg...