Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
31.12.2022, 08:01

Valjevo na remontu

č: | fb:

Još jedna godina broji svoje poslednje sate. I u njoj je grad Valjevo imao i izvršavao svoj budžet! Opet bi se o njemu moglo puno pisati! Ovog puta neću ponavljati bez čega sve, kao Grad, ulazimo u narednu godinu (jer se, u međuvremenu, ništa suštinski nije promenilo), već ću navesti sa čime ulazimo!

 

Prosečna neto plata, za mnoge Valjevce nedostižna, POVEĆALA se od januara (62,115 dinara) ove godine do oktobra (65.164 dinara), meseca za koji postoji poslednji objavljeni podatak, SAMO 4,9%, što je daleko manje od svima vidljive inflacije u ovom periodu! Ako se tome doda da su nam u Valjevu, prosečne neto plate sada više od deset hiljada dinara MANJE od republičkog proseka (75.353 dinara), u odnosu na januar (70.920 dinara), kada su bile "samo" 8.805 dinara manje, slika siromaštva postaje kompletnija i sve više zabrinjava!

 

Za to vreme, u Gradu u kojem nam je Gradonačelnik lično "garantovao" da će poverena mu sredstva Valjevki i Valjevaca biti racionalno trošena, tako da ćemo biti ponosni na njega, imamo: umesto prosečne planirane cene od oko 17 miliona dinara po kilometru izgrađenog puta, cenu oko 3,5 puta VEĆU (potrošeno približno 59 miliona dinara); prosečnu ostvarenu cenu zamenjene sijalice prilikom održavanja gradskih svetiljki u prvih 9 meseci 2022. godine, više od 86 puta VEĆU (119.252 dinara ili nešto više od 1.000 eura) od cene najzastupljenije sijalice; da se ne zna koliko, na osnovu zakonske obaveze, treba u ovogodišnji budžet da bude uplaćeno novca od dobiti javnih komunalnih preduzeća (JKP) po završnom računu iz 2021. godine iz razloga što Gradska uprava ne može dati odgovor (???) sve do kraja budžetske (2022.) godine kada, po njihovom mišljenju, će biti poznat rezultat (iz 2021.) svih JKP, čiji je osnivač grad Valjevo.

 

Imamo ambijent u kojem vlada vasionski stepen korupcije i partokratije, i predatorski nastrojenu vlast prema svima koji su spremni da govore o istini koju žive i vide.

 

Imamo da su Valjevke i Valjevci ostavljeni na milost i nemilost našim lokalnim, regionalnim i/ili prestoničkim "ljudožderima!". Imamo potrebu da se oslobodimo nameštene ekonomije i sprovođenja dogovorenih (centralno navođenih) tendera i nasušnu potrebu da se preseku putevi i prečice, kojim budžetski (čitaj: građana Valjeva) milioni dinara završavaju u privatnim (rođačko – kumovskim) novčanicima!

 

Valjevo baulja u magli, sve više živeći u iluzijama, prilagođeno carstvu laži i samoobmane!

 

Ako je neko sumnjao da Grad bez "svetla na kraju tunela", postaje grad starih, i da oni koji odlaze – ne vraćaju se, prvi  rezultati popisa od pre destak dana došli su mu kao hladan tuš! Imamo manje oko 8.000 stanovnika ili jednu mesnu zajednicu skoro kao što je Peti puk! Sve je više ljudi koji beže iz ovog paklenog "raja", zlatnog doba kako mu tepaju. Dok oni odlaze, odgovornost je prestala da stoluje u "Sivonji" u kojem se nalaze neka lica koja ne odgovaraju građanima Valjeva, već dahijama iz regionalnih centara u nastajanju i milog nam glavnog grada!

 

Hoćemo li bežati od stvarnosti i samoobmanjivati se i dalje? Kako god odlučimo, stvarnost će nas jednom, možda vrlo brzo, sustići. A onda ćemo ponovo biti beskorisno kasno pametni. Neko će plakati u sebi, neko naglas, a neko će postaviti pitanje - kako ćemo to što nam se desilo objasniti našim potomcima? Moj odgovor bi im bio – kojim potomcima!?! Onima koji su naši, pa otišavši odavde u potrazi za boljim životom, bežeći od zlatnog doba, rađaju buduće nemačke, austrijske, američke, kanadske, norveške... državljane! Na koje tačno potomke vi mislite – to bih ih pitao! Ili smatrate da će se prirodni poredak toliko promeniti i to vrtoglavo brzo, dal’ zbog klimatskih promena ili ekoloških mutacija, pa će babe i dede krenuti da prave decu. Kada je ovako važna tema u pitanju, uvek se rado setim anegdote vezane za našu divnu sugrađanku, dragu profesorku Milijanu Micu Kolarov, koja bi šaljivo, kako samo ona to zna, nekada odgovarala mladim kolegama i koleginicama na njihovu molbu da im podeli neki savet oko dece, njihovog vaspitanja, odrastanja: Dobri moji, s ekonomskog gledišta, kod dece je najvažniji proces "proizvodnje", ako njega nema, nema ni odrastanja, ni priče o vaspitanju, ni...".

 

Sa sve praznijim novčanicima i smanjenom kupovnom moći, sa astronomski povećanim cenama svega oko nas (izuzev cena raketa za Mesec), od kojih ne znamo šta je skuplje: hrana (zaboravite meso, ako već niste) ili komunalije ili benzin ili sredstva za ličnu i kućnu higijenu, sa sve većim obavezama pogotovu onim kreditnim, širom otvorenih (razrogačenih) očiju ulazimo u novi period!

 

Novi period, koji će neki kalendarski meriti, kao prvu godinu posle Pelea Kralja fudbala i Bana Grlom u jagode Bumbara, ličnostima koje su na neki osoben način ulepšali moje i detinjstvo i mladost mnogih, rođenih na ovim varničavim Balkanskim prostorima od pedestih godina prošlog veka.

 

Elem, život naš valjevski se nastavlja sa zebnjom u srcu, strahom generisanim od brojnih međunarodnih, nacionalnih i lokalnih, kako se to kaže, "faktora odlučivanja" i nadom da će biti bolje. Ulazimo u godinu višestrukih izazova energetske, ekonomske, političke i socijalne prirode, koja će po mom sudu biti zahtevnija i napetija nego ova odlazeća.

 

Osim uobičajeno puno zdravlja što neizostavno želim svim sugrađanima u Novoj godini, dopustite mi da uputim i nekoliko "namenskih" želja.

 

Onima koji se plaše, želim da se oslobode straha, da manje ćute i više govore, pa da prestanemo da budemo nemi na sve loše što nam se dešava i okružuje, da odrede i ne prelaze svoje "crvene linije" i suprostave se kako vazdušnom, tako i mentalnom i svakom drugom "trovanju!".

 

Onima koji sanjaju, želim da se probude iz ovog ružnog sna!

 

Gradskim "graditeljima" želim da se manu usmenih predanja i govorancija od po sat i po ("vidite šta se sve radilo i gradilo i u gradu i u selima kad je moralo da se toliko dugo govori i obrazlaže!?!) i iz ilegale pređu na pisano informisanje građana (verujte nam, znamo da čitamo!), putem obavezujućeg Izveštaja šta su TAČNO URADILI u odnosu na planirano (a ne šta su RADILI), i "obese" ga na zvanični gradski sajt!!!

 

Gradskim vlastodršcima želim da počnu da anticipiraju događaje, rizike i blisku budućnost, a ne da gase požare kada se dese, nastojeći da saniraju njihove kontinuirane i česte greške! Da prestanu da kriju istinu od Valjevki i Valjevaca o mnogim pitanjima životno važnim za sve!

 

Svim sugrađanima želim da Valjevo, njegov budžet i JKP prestanu da budu plen nedoraslih, politički i profesionalno neodgovornih pojedinaca!

 

I na kraju, jedna baš lična želja, koju hoću da uputim svima. Budite nežni, ljubazni i tolerantni prema najrođenijima: ljubite supružnika, odlazite s decom na izlete, vodite stare roditelje u njihove omiljene šetnje i mesta... Ako to niste radili ove, odlazeće, godine, šta god da je bio razlog, ona je za vas izgubljena. Zaustavite svoje gubitke na njoj, potrudite se da ne izgubite i ovu koja dolazi. Bilo bi previše! Po ovom pitanju nema prebogatih pa da sebi dopuštate da ih olako bacate u vetar!

 

Srečna vam Nova (još izazovnija) budžetska godina!

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 35 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...