Saobraćajni kolaps na Divčibarama (foto: Gost Divčibara)
Saobraćajni kolaps na Divčibarama (foto: Gost Divčibara)
16.01.2023, 08:09

Hitna pomoć se "teško probila" zbog saobraćajnog kolapsa

č: | fb:

Zbog velikog broja nepropisno parkiranih automobila u glavnoj ulici na Divčibarama, u nedelju se vozilo Hitne pomoći valjevskog Doma zdravlja "teško probilo" do povređene dvanestogodišnje devojčice koja se nalazila u hotelu "Pepa".

 

Branko Petrović, PR valjevskog Doma zdravlja, kaže da je u nedelju oko 13 časova Hitnoj službi iz hotela "Pepa" upućen poziv da se povredilo dete prilikom kliskanja, da ima glavobolju, mučninu i povraćanje, što može da ukaže na potres mozga.

 

"Prolazeći glavnom Valjevskom ulicom na Divčibarama, uključili su sirenu i rotaciju, kako bi došli što pre i, prema proceni ekipe Hitne pomoći, stigli su za desetak minuta od benzinske pumpe do hotela Pepa gde je devojčiva pregledana", kaže Petrović i dodaje da je problem bio to što su nekoliko stotina metara, od centra Divčibara do hotela Pepa, sa obe strane ulice bili parkirani automobili tako da se vozilo hitne pomoći "teško probilo".

 

"Prilikom pregleda konstatovano je da je devojčica stabilna, svestna i orjentisana, ali je ipak odlučeno da bude prevežena u Opštu bolnicu Valjevu na dodatne preglede", kaže Petrović. 

 

Prema rečima Branke Ilić, vlasnice hotela "Pepa", devojčica iz Beograda, koja je na zimovanju sa majkom u organizciji Udruženja "Dar", se povredila prilkom "kliskanja" kada se sudarila sa drugom devojčicom, koja se nije žalila da ima bilo kakve tegobe.

 

Branko Petrović, PR valjevskog Doma zdravlja, kaže da je to bio treći poziv sa Divčibara koji je u nedelju upućen Službi hitne pomoći valjevskog Doma zdravlja. Prvi poziv je bio u toku prepodneva, jedna žena je prilikom šetnje povredila nogu u "Ljutom kršu". Dok je trajala ta intervencija, ekipa je dobila poziv sa velike staze "Crni vrh", koja inače još uvek nije otvorena za skijaše, jedno dete je povredilo ruku vozeći sanke. Na sreću povrede su bile lakše te nije bilo potrebe da se dete vozi u valjevsku bolnicu, dok je žena vozilom hitne pomoći prevežena u Valjevo.  

Saobraćajni kolaps na Divčibarama

Saobraćajni kolaps na Divčibarama (Foto: Gost Divčibara)

 

Ambulanta na Divčibarama ne radi vikendom

 

Branka Ilić, vlasnica hotela "Pepa" za Kolubarske.rs kaže da ambulanta Doma zdravlja na Divčibarama ne radi vikendom, otuda su morali da pozovu Službu hitne pomoći Doma zdravlja u Valjevu. Inače, radno vreme ambulante je radnim danima od 7 do 14 časova, čak i u sezoni i u vreme zimskog raspusta kada na Dvčibarama boravi nekoliko hiljada gostiju. 

 

Kako nam je rečeno, ambulanta Doma zdravlja na Divčibarama ne raspolaže vozilom hitne pomoći, tako da za sve ozbiljnije intervencije dolazi sanitet iz Valjeva.

 

Zdravstvena služba i Gorska služba spasavanja Srbije dežura tokom cele zimske sezone na ski stazi Crni vrh, a njihov rad obezbeđuje "Divčibare Ski Resort", koje gazduje ski stazom na Divčibarama.

 

Novi parking na Divčibarama

 

Na Divčibarama nema dovoljno parking mesta i to je višegodišnji problem ovog turističkog centra, koji poslednjih nekoliko godina doživljava pravi turistički bum.

 

Kako bi bio rešen bar deo problema, prošle godine valjevsko rukovodstvo je odlučilo da bude izgrađen parking za automobile i autobuse na Divčibarama.

 

Posao vredan 29,8 miliona dinara sa PDV-om na javnoj nabavci dobio je konzorcijum tri valjevske firme "Kompresor Ing", "Elektrovolt" i PZP "Valjevo". 

 

U pitanju su radovi na parternom uređenju autobuske stanice sa auto parkingom (prva faza) na parcelama koje su u vlasništvu Grada površine od 4000 kvadratnih metara, a nalaze se prekoputa objekta Pošte ili u produžetku supermarketa u glavnoj - Valjevskoj ulici.

 

Ugovor sa izvođačima radova je potpisan u septembru prošle godine, a rok za završetak radova je 90 radnih dana. Prema navodima Divčibaraca, vozači su koristili "na divlje" i taj parking koji je, kako tvrde, "još uvek u izgradnji i nije priveden nameni". 

Novi parkng na Divčibarama

Novi parkng na Divčibarama (Foto: Gost Divčibara)

Divčibarci, vlasnici hotela i apartmana, smatraju da ni izgradnjom tog parkinga neće biti rešen problem parkiranja na Divčibarama.

 

"Naročito neće rešiti problem parkiranja kod male ski staze, kod hotela Pepa, gde je i padina za sankanje i kliskanje. Tu su najveće gužve naročito preko vikenda kada na Divčibarama bude više hiljada gostiju", kaže sagovornik Kolubarskih.rs. Prema procenama turističkih radnika i ugostitelja u nedelju je na Divčibarama bilo preko 4000 gostiju.

 

 

 

 

Aktuelno