Valjevo (aerozagađenje) (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (aerozagađenje) (foto: Đorđe Đoković)
16.01.2023, 12:01

Zaštinik građana utvrdio propuste u radu Gradske uprave Valjeva u sprovođenju Zakona o zaštiti vazduha

č: | fb:

Zaštitnik građana je utvrdio propuste u radu gradske vlasti Valjeva koja nije donela i sprovela Plan kvaliteta vazduha i kratkoročni Plan kvaliteta vazduha, ugrožavajući time pravo građana na zdravu životnu sredinu, saopštili su Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Lokalni odgovor.

 

U pritužbi koju su RERI i Lokalni odgovor Valjevo uputili zaštitniku građana krajem novembra prošle godine, navodi se da Gradska uprava više od godinu dana kasni sa usvajanjem Plana kvaliteta vazduha, strateškog dokumenta sa konkretnim merama za smanjenje aerozagađenja. Ovo je naročito važno imajući u vidu da je 2021. u Valjevu zabeležen najveći broj dana, čak 174, sa prekomernim zagađenjem suspendovanim PM10 česticama u čitavoj državi. Situacija nije bila bolja ni 2022. godine,  kada je već u prva dva meseca prekoračen dozvoljen broj dana sa prekomernim dnevnim graničnim vrednostima za PM10 čestice u jednoj kalendarskoj godini.  

 

"Zaštitnik građana je nakon sprovedenog ispitnog postupka utvrdio da se radi o višegodišnjim propustima, navodeći da se u Valjevu prethodnih devet godina utvrđuje treća kategorija vazduha. Iz toga proizilazi "da dosadašnje mere ili nisu bile adekvatne ili nisu bile primenjivane", zbog čega je uputio preporuke Gradskoj upravi da "bez odlaganja preduzme sve mere predviđene zakonom i propisima" za donošenje Plana kvaliteta vazduha i kratkoročnog plana, kao i mere za sprečavanje štetnih posledica po zdravlje ljudi i životnu sredinu", navodi se u saopštenju.

 

RERI i Lokalni odgovor smatraju da je rok od 60 dana, koje je Zaštitnik odredio Gradskoj upravi za obaveštenje o preduzetim merama, prilika lokalnoj vlasti da pokaže odgovornost prema svojim građanima, te da bez odlaganja ponovi javni uvid u Plan kvaliteta vazduha, pri čemu će ovog puta javni uvid biti sproveden u skladu sa propisima. 

 

"Pre toga je neophodno da Nacrt Plana bude dopunjen od strane izrađivača, Saobraćajnog instituta CIP doo, uz uvažavanje brojnih pitanja i problema koje je javnost iznela u primedbama i komentarima na ovaj dokument, pri čemu jedno od ključnih ostaje i pitanje formiranja i angažovanja radne grupe za proveru kvaliteta izrade i konačnog sadržaja ovog strateški važnog dokumenta", navodi se u saopštenju Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Loklanog odgovora.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 8 sati 18 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 15 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 15 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara