Zagađen vazduh u Valjevu (foto: DjordjeDjokovic)
Zagađen vazduh u Valjevu (foto: DjordjeDjokovic)
31.01.2023, 07:54

Više od pola godine Valjevo živi "vazdušnu opasnost"

č: | fb:

Protekle sedmice vazduh u Valjevu je bio loš. Od početka godine bilo je ukupno 16 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrrednosti, saopštila je organizacija "Lokalni odgovor", koja sprovodi akciju "Aero Alarm" u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

 

Najviša srednja dnevna koncentracija u nedelju, 29.1.2023. suspendovane PM10 čestice 57,51 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena takođe u nedelju, 29.1. u vrednosti 55,90 µg/m3. U nedelju, 29.1. je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 20 časova u vrednosti od 94,90 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođeu nedelju, 29.1.u 20 časova vrednost od 93,25 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

 

Politika piše da zbog zagađenog vazduha Valjevo tokom pola godine živi "vazdušnu opasnost"

 

U saopštenju organizacije "Lokalni odgovor" se navodi da je prošla godina, po podacima Zavoda za javno zdravlje u Valjevu, bilo 176 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, piše Politika. Nacionalni dnevni list konstatuje da Valjevo spada među najzagađenije gradove u Srbiji, uprkos merama koje se primenjuju. Govoreći o merama, Politika piše da se građani Valjeva slabo odazivaju na pozive lokalnih vlasti za dodelu subvencija za zamenu kotlova, prozora i ugradnju izolacije kuća. Politika takođe beleži da je relativno mali broj domaćinstava priključen na sistem daljinskog grejanja. I na kraju beleži da 44 posto stanovnika Valjeva živi u siromaštvu. Po tome ispada da su siromašna domaćinstva u stvari znatni zagađivači vazduha. Opet, siromašni ljudi su najčešće žrtve zagađenja vazduha, najviše se razbolevaju i umiru zbog zagađenog vazduha. I na kraju, siromašna domaćinstva ne mogu biti nosioci promene, jer nemaju novac da investiraju u čisto grejanje i udobno stanovanje.

 

"Lokalni odgovor" dalje u saopštenju navodi da je prošlog petka, na Savindan, na valjevskim ulicima održana tradicionalna Svetosavska  atletska trka. Za pobedničku medalju trčali su predškolci, osnovci, đaci, studenti, seniori, vojnici i policajci.

 

Trka je počela tačno u podne i trajala dva časa. U tom periodu satna koncentracija vrlo opasnih suspendovanih PM2,5 čestica u vazduhu u Valjevu se kretala od 34 do 46 µg/m3, da bi prosečna dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica na dan trke iznosila čitavih 38,37 µg/m3. Radi se o koncentraciji koja po standardima Svetske zdravstvene organizacije prevalilazi granicu od 15 µg/mza koju se smatra da je u potpunosti bezbedna za zdravlje ljudi. Na obaveštenju objavljenom uoči trke na sajtu Lepa reč stoji da takmičari trče na "sopstvenu odgovornost". Organizatori Svetosavske atletske trke u Valjevu ovoga puta su bili Sportski savez Valjevo i Atletski klub „VAK014“ pod pokroviteljstvom Grada Valjeva, navodi u saopštenju "Lokalni odgovor".

 

 

 

Aktuelno