Gradska uprava Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Gradska uprava Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
13.02.2023, 08:00

Staklena kugla i rebalans budžeta – ko je valjevska "vidovita Roska"?

č: | fb:


Dilema zvana "upotreba staklene kugle"

 

Čemu služi staklena kugla? Ima ih različiti, pa od toga kolike su, mogu imati različitu namenu! U ovom tekstu, fokus je na staklenoj kugli, koja služi za "predviđanje budućnosti". Kada ih koriste vidovnjaci za potrebe vidovnjačkog, doduše zabranjenog, zanata možda mislite da su za to krive same, lakoverne, naivne osobe, korisnici takvih usluga. Ali, šta biste rekli kada biste imali osećaj da staklenu kuglu koriste osobe na važnim političko - profesionalnim pozicijama, za predviđanje trošenja našeg novca i čija pre(d)viđanja utiču na hiljade i hiljade građanki i građana Valjeva? Da li biste i tada mislili da krivicu za to snose sami, lakoverni, naivni građani? Ovaj tekst je jedno viđenje na osećaj korišćenja staklene kugle za potrebe lokalnih "vidovnjaka". 

 

Staklena kugla: Šta ima unutra – Privredna zona!

 

Na sednici Skupštine grada, tridesetog novembra prošle godine, kada je usvajan budžet za 2023. godinu, čuli smo: "Jedan od najvećih budžeta dosad…! Realno se planira…, ovo je realan budžet... To je dobro… odgovorno planiranje… Pohvaljujem gradonačelnika, Gradsko veće i sve koji su učestvovali na efikasnoj izradi ovog budžeta… Gospodo, danas je 30. novembar. To se nikad ranije nije dogodilo… Ove godine je čak ispoštovan budžetski kalendar (što NIJE tačno – primedba autora), pa čak i oni koji su nam oponenti u svemu ovome, koji pokušavaju preko projektnih rešenja da nam predlože kako se pravi budžet… I oni su morali da priznaju da smo ove godine maksimalno ispunili budžetski kalendar (što NIJE tačno – primedba autora)… Ući ćemo u sve parking, stambene zajednice, blokovska naselja… Sve je planirano... 80 miliona dinara iz ovog budžeta je planirano i za izgradnju Nove ulice 1, 2, 3 u Industrijskoj zoni, koja nedostaje… to je samo učešće grada Valjeva, ostalo finansira Republika". (Radoica Rstić, predsednik skupštinske Komisije za budžet i finansije).

 

Dopunio ga je gradonačelnik Lazar Gojković: "Ono što je bitno da nastavimo ulaganja u Privrednu zonu, pričom o infrastrukturnim i komunalnim ulaganjima. Videli ste da smo opredelili 80 miliona dinara u te svrhe… to nije dovoljno, ali s obzirom na to da imamo kvalitetan projekat koji se odnosi na infrastrukturu u Privrednoj zoni, konkurisaćemo kod svih ministarstava gde bude moglo… već smo konkurisali kod jednog fonda. Bitno je da možemo da radimo fazno. Iz toga razloga ova sredstva koja smo opredelili, to bi bila neka sredstva za sufinansiranje".

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Još se mastilo sa potpisa na Odluci o budžetu nije osušilo, već je počeo da se radi Nacrt Odluke o rebalansu budžeta grada Valjeva za 2023. godinu (druga polovina januara). I kao što je bio manir ponašanja lokalne vlasti svih ovih godina, prilikom pripreme, predlaganja i donošenja svakog rebalansa budžeta, i ovaj put su postupili suprotno odredbama Zakona o budžetskom sistemu (rebalans budžeta se donosi u istoj procedure kao i budžet). I ovaj put su "poštedeli" zainteresovane sugrađane, "napora" da se upoznaju sa izrađenim Nacrtom rebalansa budžeta. Usput, to ne iznenađuje imajući u vidu dosadašnju praksu, a i činjenicu da skoro tri meseca od javne rasprave o budžetu još uvek, na zvaničnoj stranici Grada, nije objavljen Izveštaj sa odgovorima na pitanja učesnika prethodne javne rasprave. Toliko, o poštovanju građana Valjeva. 

 

A onda, 31. januara ove godine, Grad se obraća Ministarstvu finansija Republike Srbije (MF), dopisom Sl/2023-06 praćenog izrađenim Nacrtom rebalansa budžeta Valjeva za 2023. godinu, "radi davanja saglasnosti na dugoročno kreditno zaduživanje kod poslovne banke za potrebe finansiranja kapitalnog projekta izgradnje infrastrukture u Privrednoj zoni (potisni cevovod, ulice i dr.) u iznosu 155 miliona dinara".

 

Istog dana, MF efikasno vrši analizu primljenog zahteva i izdaje Saglasnost za kreditno zaduženje grada Valjeva za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda (br. 401-00-00789/2023-03).

 

Ne može se izbeći pitanje šta se to desilo u ova nepuna dva meseca, što građani ne znaju, a dovelo je do toga da se mora vršiti rebalans "jednog od najvećih budžeta, realno i odgovorno isplaniranog" za koji je veliki stručnjak javno pohvalio gradonačelnika, Gradsko veće i sve ostale, ako se zna da su u periodu pripreme i donošenja budžeta za 2023. godinu bile poznate sledeće činjenice:

 

(1) Realizacija investicija i otvaranje proizvodnih pogona privrednih drušatva "Bizerba Production & Tech Center" d.o.o. i "Hansgrohe" d.o.o. su proglašeni projektima od značaja za RS, Zaključkom Vlade RS br. 351-11384/2021 od 28/04/2021. godine, i Zaključkom br. 351-3886/2021 od 09/12/2021. godine;

 

(2) Navedenim Zaključcima bile su jasno precizirane obaveze (uključujući i infrastrukturu sa komunalnom gradnjom) i dinamika njihovog izvršenja kako od strane investitora, tako i grada Valjeva i države. Paralelno sa ovim pitanjem, ide i pitanje ko je, kako i zašto "zakazao" pa se rebalansom ponovo "vadi kestenje iz vatre"?

 

Ali to nije sve! Kako se u našem Gradu planiraju kapitalne investicije, i kako se one izgube iz budžeta i Plana kapitalnih ulaganja, najbolji je dokaz projekat "Rekonstrukcija Gradske pijace".

 

Staklena kugla: Šta ima unutra – Rekonstrukcija Gradske pijace!

 

Ako krenemo od pomenute sednice Skupštine Grada kada je usvojen budžet za 2023. godinu, kada smo od gradonačelnika mogli da čujemo: "Moram da takođe ponovim ovo što je odbornik Rstić rekao … mislim da je to bitno. Da ove godine uložimo u rekonstrukciju Gradske pijace… jako važno, zaista… Sramota je kako nam izgleda pijaca u gradu. I mislim da će to značajno doprineti JKP "Polet" i, po meni, jedan od najznačajnih projekata u sledećoj godini je upravo to… znači, rekonstrukcija pijace, ta subvencija...", pa dođemo do Programa 1 (Stanovanje, urbanizam i prostorno planiranje) u kojem su izdaci uvećani za milion dinara "u cilju izrade urbanističkog projekta sa idejnim rešenjem za pijacu", odnosno Programa 2 (Komunalne delatnosti) gde su "umanjena sredstva za programsku aktivnost 'Uređivanje, održavanje i korišćenje pijaca' za navedeni iznos od 67, 5 miliona dinara". Pre dva meseca projekat "Rekonstrukcija Gradske pijace" je u budžetu bio "jedan od najznačajnih projekata u 2023. godini", a u rebalansu budžeta tek treba da bude "izrađen urbanistički projekat sa rešenjem za pijacu". Poštovani građani, je l' vam se čini da im staklena kugla, koju koriste, odavno ne radi?

 

Staklena kugla - enigma

 

U ovom Gradu izgleda da je odavano jasno ko je Alamunja, koje osobe se periodično pojavljuju u ulozi Šojića, ali je izgleda najveća enigma ko je valjevska "Vidovita Roska"? Kako se čini, verovatno građani znaju odgovor na ovo pitanje.

 

U međuvremenu dok se očekuje razjašnjenje postojeće enigme, ne treba ispustiti iz vida da je Ministarstvo finansija obavezalo grad Valjevo da odmah po usvajanju Odluke o rebalansu budžeta grada Valjeva za 2023. godinu, istu dostavi MF, uz važnu napomenu da ako se utvrdi da podaci iz usvojene Odluke ne odgovaraju podacima iz dostavljenog nacrta Odluke, izdata saglasnost MF će biti stavljena van snage. Odbornici će morati da vode računa o tome! A građanke i građani Valjeva će se, verovatno, i dalje pitati "šta ih je snašlo"!?

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 15 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 23 sati 51 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara