Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
07.03.2023, 07:59

Valjevo među pet najzagađenijih gradova u Srbiji

č: | fb:

Najzagađeniji vazduh u 2022. godini u Srbiji imali su Beograd, Kragujevac, Niš, Valjevo i Užice, izjavila je državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov, prenose beogradski mediji.

 

Prema njenim rečima ovih pet gradova su izdvojeni kao prioritet i targetirani su u Strateškom dokumentu za zaštitu vazduha koji je donet u novembru prošle godine. "Pored tih pet, prioritet smo proširili na još toliko, tako da imamo ukupno 10 najzagađenijih ka kojima ćemo se usmeriti i po pitanju projekata i aktivnosti svih ministarstava, a u koordinaciji Radne grupe za sistemsko rešavanje problema kvaliteta vazduha kojom predsedava predsednica vlade Ana Brnabić", rekla je ministarka.

 

U Valjevu 45 dana vazduh bio zagađen

 

U nedeljnom izveštaju Udruženja građana "Lokalni odgovor" o stanju kvalitta vazduha u Valjevu navedeno je da je po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2023. godine zabeleženo ukupno 45 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 μg/m3), čime je premašen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

 

"Protekle nedelje zabeležen je blagi pad koncentracija zagađujućih čestica. Najviša srednja dnevna koncentracija u četvrtak, 2.3.2023. suspendovane PM10 čestice 73,92 μg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija  suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena je takođe u četvrtak, 2.3. u vrednosti 68,28 μg/m3. U subotu, 4.3.2023. je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 20 časova u vrednosti od 157,46 μg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a u ponedeljak, 27.2.2023. u 23 časova vrednost od 145,42 μg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice", navodi se u izveštaju Udruženja građana "Lokalni odgovor".

 

Imajući u vidu ogroman problem Valjeva sa zagađenjem vazduha, udruženje "Lokalni odgovor" će u narednim mesecima, uz pomoć Beogradske otvorene škole (BOŠ) i Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine (RERI), pokrenuti kampanju i javnu debatu o mogućnostima za unapređenje prakse priključenja na daljinski sistem grejanja, tamo gde je to moguće i ekonomski opravdano, radi ublažavanja energetskog siromaštva i smanjenja zagađenja vazduha.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 18 sati 24 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 13 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.